Linkuri accesibilitate

Lech Walesa: „Anexarea Crimeii a fost o greșeală imensă a lui Putin”


Lech Walesa
Lech Walesa

Laureatul premiului Nobel pentru pace, primul președinte al Poloniei post-comuniste rămâne o icoană a libertății și democrației pentru politica poloneză.

Corespondentul serviciului ucrainean al Radio Svoboda, Gregori Jigalov, s-a întâlnit cu Lech Walesa la Centrul european al solidarității – un muzeu gigantic dedicat mișcării de rezistență împotriva guvernării pro-sovietice.

Walesa își primește oaspeții în cabinetul său de la etajul doi, cu geamuri care dau spre șantierul naval Gdansk, locul unde s-au desfășurat cele mai dramatice momente ale grevelor poloneze din anii 1980. Lech Walesa nu este adeptul unor măsuri radicale și crede până în prezent că metoda soft-power și negocierile pot fi cheia succesului.

RFERL: Ce credeți despre Rusia modernă? Este pe cale Moscova să se transforme într-o amenințare pentru democrația europeană, la fel cum era în vremurile când luptați pentru democrație în Polonia?

Lech Walesa: „Noi trebuie să înțelegem Rusia. Rusia a fost o supraputere și a încetat să mai fie. Până în prezent în Rusia nu a existat democrație, țara s-a menținut mereu prin amenințări. Dușmanii asigurau unitatea Rusiei și Rusia adesea se vedea nevoită să-și inventeze dușmani pentru a-și menține unitatea.

Noi trebuie să mai înțelegem încă ceva – faptul că Rusia chiar s-a schimbat. Ea nu mai este așa cum era în trecut. Nu este încă Rusia cea pe care ne-am dori să o vedem, dar ea se mișcă în direcția pe care ne-o dorim.”

RFERL: În 2014 în timpul anexării Crimeii ați spus că Putin trebuie să răspundă în fața tribunalului de la Haga. Vă mențineți această opinie?

Lech Walesa: „Nu cred că am spus chiar atât de dur. Dar eu cred că anexarea Crimeii a fost o greșeală imensă a lui Putin și că în secolul al XXI-lea nu așa se rezolvă astfel de probleme.

Astăzi, cu cât mai deschisă este țara, cu cât este mai democratică, cu atât mai bune sunt efectele pentru ea. Este doar o chestiune de timp când Putin va înțelege lucrul acesta. Și cu cât mai repede va conștientiza asta, cu atât va fi mai mic prețul pe care îl va plăti.”

RFERL: Dar, din punctul Dumneavoastră de vedere, Putin va merge și mai departe?

Lech Walesa: „Până la sfârșitul secolului al XX-lea încă puteai să-ți permiți să te comporți așa. Acum este secolul XXI și chestiunile politice nu mai pot fi soluționate prin astfel de metode. Mai sunt posibile încercări de a acționa prin metode vechi, dar acestea vor costa foarte scump. Este o chestiune de costuri.

Nu mai poți obține victorii prin astfel de metode. Trebuie să știi cum poți lupta în lumea modernă.”

RFERL: L-ați propus pe Oleg Sențov, regizorul ucrainean condamnat la detenție în Rusia, pentru premiul Nobel pentru pace. Ce se mai poate face pentru eliberarea lui?

Lech Walesa: „Răspunsul este simplu – solidaritate. Imediat ce a apărut problema dintre Ucraina și Rusia, am propus o soluție simplă – să fie aleși zece oameni din toată lumea, oameni care sunt bine cunoscuți în Ucraina și Rusia, și să fie rugați să facă o listă cu zece soluții pentru diferite țări, soluții care pot fi dureroase pentru Rusia – care produse să nu fie cumpărate, care să nu fie vândute. Fiecare țară are interesele ei, așa că fiecare țară ar fi putut alege câte un punct din această listă.

Și încă cinci oameni din acest grup trebuie să fie în relații bune cu Putin. Și în fiecare zi unul dintre ei trebuie să-l sune pe Putin și să-i spună: „Ascultă, Putin, iată cât am pierdut noi. Dar cât ați pierdut voi?”. Iar ultimul dintre ei să spună: „Haideți să ne gândim încă o dată, pentru că altfel oligarhii voștri nu vă vor ierta niciodată.”

Trebuie să fie creat un astfel de grup de solidaritate pentru Ucraina. Dar astăzi fiecare țară procedează cum consideră de cuviință, iar Rusia nu poate fi învinsă astfel.

Noi avem nevoie de Rusia, noi trebuie să cooperăm cu Rusia. Ei au acolo tot tabelul lui Mendeleev. Noi trebuie să ajutăm Rusia – calm, pașnic, fin, dar organizat.

Solidaritatea este o filozofie simplă. Dacă nu poți duce greutatea – roagă-i pe alții să te ajute. Creați solidaritate și Rusia va fi la locul potrivit.”

[Traducere și adaptare de Lina Grâu].

XS
SM
MD
LG