Linkuri accesibilitate

Laraaji


O „năvală” (care e prin definiție surprinzătoare și parcă de scurtă durată) de muzică dub, dar a unui lucru infinit, cum e tentată muzica ambient să sugereze că este.

Laraaji
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:51 0:00

Edward Larry Gordon, cunoscut și sub numele de Laraaji, este un muzician ameircan născut în 1943 la Philadelphia, care în tinerețe a studiat vioara, pianul, trombonul și canto.

A studiat compoziție și pian la Howard University din Washington DC, după care a devenit comediant stand up și actor. La începutul anilor 1970, a început să studieze misticismul oriental, spunînd că a descoperit un nou drum pentru muzica și viața sa.

Și-a cumpărat acel instrument cu corzi cunoscut sub numele de țiteră, la convertit în isntrument electornic și a început să cânte în parcurile și pe străzile orașului New York.

În 1979 a fost descoperit de Brian Eno în Washington Square Park din New York, iar rezultatul a fost „Ambient 3: Day of Radiance”, a treia parte a seriei „Ambient” a lui Eno.

Expunerea internațională a acestui album a dus la o mulțime de solicitări pentru versiuni mai lungi ale compozițiilor sale din partea unor grupuri de meditație, și a mai dus la extinderea studiilor sale mistice cu tot felul de guru americani, ale căror nume sînt greu de pronunțat.

Cel mai nou album al lui Laraaji se numește „The Onrush of Eternity”, tradus aproximativ prin „năvala eternității”, iar muzica de pe acest disc pare să ilustreze exact acest concept cumva contradictoriu: o „năvală” (care e prin definiție surprinzătoare și parcă de scurtă durată) de muzică dub, dar a unui lucru infinit, cum e tentată muzica ambient să sugereze că este.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG