Linkuri accesibilitate

„Dacă totuși o să fim cu Europa, o să fie mai bine, că multe s-au schimbat de când suntem pe calea de integrare...”


La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă și Valentina Ursu: opinii ale locuitorilor Rezinei și un interviu cu Teodor Guțu, un fost procuror anticorupție.

Doar opt la sută dintre cetățeni consideră că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție bună, trei la sută se declară mulțumiți de situația economică, iar 17% sunt mulțumiți de viața pe care o trăiesc. Salariile, pensiile mici, prețurile mari, sărăcia și corupția sunt principalele îngrijorări care-i preocupă pe oameni. Acestea sunt rezultatele sondajului realizat de CBS-AXA la comanda IDIS „Viitorul”.

Experții vorbesc de un al doilea val de migrație, după ce primul a lăsat localitățile depopulate și, în opinia lor, schimbarea pe care o așteaptă cetățenii de 26 de ani trebuie să aducă politicieni onești, cu bun-simț și bună-credință. Despre dorința electoratului de a face o schimbare vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Deși până la alegerile parlamentare a mai rămas un an, combatanții politici au început deja lupta – se intentează sau se dezgroapă dosare, se fac legături cu interpretări, totul cu o singură miză – votul alegătorilor, iar cetățeanul turmentat e de părere că accentul nu se pune pe o idee națională, ci pe o ciomăgeală în toată firea din care trebuie să reiasă musai că adversarul e mai corupt sau mai incompetent.

Majoritatea politicienilor se confruntă cu o lipsă de notorietate la nivel de electorat, așa cum puteți afla de la trecătorii pe care i-am întâlnit întâmplător pe străzile de la Rezina.

La sfîrșit de săptămînă cu Radio Europa Liberă și Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:07 0:00
Link direct

- „Locuri de lucru nu-s, totu-i scump, pensia e mititică…”

Europa Liberă: Cine poartă vina cea mai mare că Moldova a ajuns în situația de azi?

- „Corupția, corupția…”

- „Corupția moldovenească.”

- „Cei care au condus și zic că n-au furat.”

Europa Liberă: Nu, eu voiam să vă întreb – cetățenii care aleg guvernanții sau politicienii care au fost aleși de dvs.?

- „A politicienilor este toată vina, că ei trebuie să se gândească la lumea asta care nu are ce mânca și nu are cu ce să se ducă la bazar. Ia uitați-vă – dintr-o pensie de 1200, pe care o am eu, pot să mănânc și să plătesc apartamentul în toată luna?”

Europa Liberă: La ce ați renunțat, dacă aveți pensie mică?

- „Dar ce cumpărăm? Cumpărăm ce-i mai ieftin – un măr acolo, o prăsadă, o bucățică de carne de cea ieftină…”

- „Trebuie un evreu ori Saakașvili să vină în Moldova oleacă să mai facă oleacă de politică.”

- „Aici vreau să văd Moldova, aici la noi. Ce ne trebuie nouă români, ruși, ce chiar noi suntem calici și nu știm ce facem, nu gândim cu capul ori cum? Gândim foarte bine și putem să ne conducem noi pe noi singuri; noi pe noi singuri. Ce ne trebuie să ne conducă românii? Până acum ne-au condus rușii, acum românii să vină sau cum?”

Europa Liberă: Dvs. căutați un lider național, o persoană care să adune toată lumea în jurul ei?

- „Da, caut, caut.”

- „Noi îl căutăm de multă vreme și… Da, de 26 de ani și când vine el la conducere, îi pun bețe în roate și nu poate el face nimic. Chiar poate sunt oameni și buni, și care vor să facă oleacă și pentru norod, nu chiar mult, dar oleacă… Acum nici nu se uită la norod, s-au îmbogățit pe spinarea păcătosului…”

La Rezina
La Rezina

Europa Liberă: Dar Dvs. cum ați vrea să fie un politician în Republica Moldova, care să câștige simpatia și încrederea cetățeanului?

- „Să fie un om de rând, care știe greul și ușorul, care a fost pe drumul nostru aista păcătos.”

Europa Liberă: Dar acolo, în Parlament, trebuie să ajungă politicieni care să facă legi bune?

- „D-apoi da, desigur.”

- „Trebuie legi bune, dar să se uite și la norod, că numai îi alegi și după ce i-ai ales, „la revedere, mamă!”

Europa Liberă: Ia spuneți o lege, două legi bune care au fost votate pentru cetățeni.

- „Prescurtat a spus domnul. Iaca el are 77 de ani și a ieșit la pensie și acum are 1000 de lei.”

Europa Liberă: Și dacă ați fi Dvs. deputat, de unde ați găsi bani să ridicați pensia?

- „Nu cu unul; unul nu face nimic. Unul îi pune bețe în roate la altul. Îi corupția mare în țara Moldova asta mică.”

Europa Liberă: Dar de ce s-a ajuns ca Moldova să fie un stat corupt și cu mulți corupți?

- „Pentru că-s huligani mulți, iaca de ce. Ei se gândesc numai la dânșii, că eu nu știu o să ia ei ceva cu dânșii acolo, în patru scânduri, ori n-au să ia…”

Europa Liberă: În zece ani, cum o să arate Rezina și Republica Moldova? Ce viitor poate să aibă și ce viitor vă doriți Dvs. să aveți în această țară?

- „Peste 20-30 de ani n-o să rămână nimeni, nimeni aici.”

Europa Liberă: Unde?

- „În Moldova, la noi. Poate au să rămână vreo doi la Chișinău și unul la Rezina,

Poate au să rămână vreo doi la Chișinău și unul la Rezina, și unul la Râbnița acol...

și unul la Râbnița acolo. Și gata. Și toți moșnegii și cu babele o să ședem acolo cu fundul pe gheață iarna.”

- „Ne dorim un viitor mult mai bun pentru copii, pentru nepoți.”

Europa Liberă: Cine face acest viitor bun?

- „Noi trebuie să-l facem. Dar cum să-l facem? Noi ne gândim, iată, până ce o să fie alegerile… Noi îi alegem pe unul, pe altul și el deodată e bun, dar pe urmă se dă cu sania devale, nu se dă la deal.”

- „De ce când e înainte de alegeri promit marea și sarea – și pensii, și salarii, și un trai tare bun și fericit? Cum au intrat la putere, gata, au uitat și cum o cheamă pe mamă-sa.”

Europa Liberă: Și după asta, la patru ani, mai vin o dată și vă mai cerșesc votul Dvs.?

- „Și iaca, da, tot așa. Și eu zic că n-o să mă mai duc la alegeri, că de-acum n-am încredere într-înșii, ei dar pe urmă zic: ia să mă duc…”

Europa Liberă: Îi iertați?

- „…poate ceva s-a mai schimba, poate ceva va mai fi.”

Europa Liberă: De ce s-a împărțit societatea între cei puțini bogați și ăști mulți săraci?

- „De atâta că se fură mult. Fură aceștia din Parlament și îndeobște în Parlament, peste tot se reduc locurile de muncă, se reduc spitalele, grădinițele se închid, dar în Parlament de ce nu se reduc? La o Moldovă de două milioane de oameni în cruce și atâția parlamentari? Cui trebuie ei, să rupă pantalonii în fund?”

La Rezina
La Rezina

Europa Liberă: Spuneți niște legi care au fost votate în Parlament în folosul cetățeanului.

- „Nicio lege nu știu.”

Europa Liberă: Chiar niciuna?

- „Nu știu niciuna. Tot pentru dânșii, oricare lege s-ar discuta și care s-ar vota, îi tot pentru dânșii, pentru Parlament.”

Europa Liberă: Dar ei spun invers – că totul se face întru binele cetățeanului, întru bunăstarea țării?

- „Apoi da, că ei tot îs cetățeni, ei tot îs cetățeni.”

- „D-apoi ei spun, d-apoi n-o să spună că eu am furat și eu îs rău. Ei, dacă n-ar fura, ar fura mai puțintel, lumea ar trăi mai bine.”

Europa Liberă: Dar cum înțelegeți Dvs. relația, de exemplu, dintre instituția prezidențială, domnul Dodon și Parlament, majoritatea parlamentară, domnul Plahotniuc, care este coordonator?

- „Vai, dar de aista nici nu mai vreau să aud; de Plahotniuc nu mai vreau să aud. Dar Dodon? Iaca, aista o să ne cumpere și o să ne vândă cu tot cu țară. Dodon deodată spunea că nu, că eu cu Plahotniuc n-am nimic, că cum intru la putere, eu îl scot, că nu știu ce, dar la urmă stau și vorbesc, și discută. D-apoi așa tot nu se face!”

Europa Liberă: Și această dispută mare care se duce în societate și chiar se ajunge până la confruntare între cetățeni: încotro, Moldova – cu Estul, cu Vestul? Sau când vin și vă spun despre geopolitică, Dvs. votați pentru cel care duce Moldova fie cu Uniunea Europeană, fie cu Rusia?

- „Tare aș fi vrut să fie unire cu România, poate ceva s-ar mai schimba, poate am trăi și noi mai binișor olecuță, dacă văd că ei tare tărăgănează și întind rezinсa. De-acum nu mai este unde de întins rezinca, că ei se tem să nu piardă locurile, că, dacă au să ne unească cu românii, ei n-au să fie deputați, ei n-au să aibă locurile acestea pe care le țin acum.”

Europa Liberă: Dar n-o să vină nimeni să te facă fericit, dacă nu vrei tu aici să te faci fericit.

- „Dacă vrem să ne facem fericiți, cum să ne facem? Când am avut zavoade (uzine), am avut fabrici – numai la noi, în Rezina asta așa de mititică, am avut și un combinat de brânză și unt, am avut și o fabrică de ulei și trăgeam nădejde că o să fim bogați, lumea o să aibă unde lucra… De ce acum totul s-a cumpărat, totul s-a vândut? Grădinițele s-au vândut, tot s-a vândut. Unde să câștige omul ista, unde să lucreze el?”

Europa Liberă: Dar eu vă întrebam pe Dvs.: Vă interesează încotro, Moldova – cu Rusia sau cu Uniunea Europeană?

- „Suntem moldoveni și români din talpă, asta o știu. Cum am trăit, numai că adică a fost graniță, acum de când s-a desfăcut granița, e foarte bine – ei la noi și noi la dânșii, împreună în ospeție.”

Europa Liberă: Cum vedeți relația Republicii Moldova cu Rusia și cu Uniunea Europeană?

- „Eu văd împreună-i bine - și cu acela, și cu acela, numai pace pe pământ să fie și să dea Domnul sănătate, mai mult nimic, dar dacă or stârni…”

Nistrul pe segmentul dintre Rezina și Râbnița
Nistrul pe segmentul dintre Rezina și Râbnița

Europa Liberă: Aici, peste Nistru, e regiunea transnistreană.

- „Da, da…”

Europa Liberă: O regiune separatistă de peste 26 de ani. Credeți în reunificarea celor două maluri ale Nistrului?

- „Foarte rar mă duc la Râbnița și cu Transnistria nu văd nimic așa comun să avem noi.”

Europa Liberă: Cele două maluri ale Nistrului mai au șanse să se reintegreze?

- „Dacă vom fi cuminți și ne vom împăca, apoi da, dar dacă vor face gălăgie și aiștia, și aceia, îi clar că aceia au să se ducă cu rușii. Au să se ducă! Noi n-o să-i putem ține; majoritatea dintr-înșii… Noi nu avem nimic contra, nici că s-or duce, nici c-or veni. Îi clar că nu-i chiar bine la suflet, că de-o pildă, noi suntem acum mai mult frați cu aiștia, decât cu aceia. Cu aceia a fost bunelul frați.”

Europa Liberă: Cu cine?

- „Cu românii, dar cu rușii noi acum suntem frați – jumătate de Moldova îs căsătoriți încolo, după Rusia; prin toate orașele Rusiei îs moldoveni și de-acum care are feciori acolo, care are fiice, care are frați… Cum li-i inima lor când ei au să rămână acolo? Dacă ne-om despărți, îi clar că nu-i bine la suflet.”

Europa Liberă: Dar mai treceți Nistrul, dincolo de Nistru mai mergeți?

- „Se duc tinerii, d-apoi cum, la Râbnița…”

- „Din contra, cei din Râbnița vin încoace după cumpărături, dar ai noștri încolo nu se duc, fiindcă acolo îi mai scump. Ei toate productele de la noi le iau.”

- „Da, la producte vin; la carne, la… că-i Doamne ferește, vin, vin încoace, dar și noi, și noi ne ducem. Țin minte într-un timp noi ne ducem încolo la dânșii toată vremea și luam, acum vin ei la noi. Las’ să fie mai mult venit.”

Nistrul în zona Rezina-Râbnița
Nistrul în zona Rezina-Râbnița

Europa Liberă: În cinci, zece ani, viitorul Rezinei, viitorul Republicii Moldova, cum îl vedeți?

- „Eu nu-l văd.”

- „Nu-l văd deloc. Dacă au să fie tot așa parlamentarii 101, nu se va schimba nimic.”

- „Dodon poate că-i bun la suflet, dar el e om moale și n-are puteri, n-are sprijin.”

Europa Liberă: Dar cine-i puternic ca politician?

- „Cel mai puternic politician e acel care are bani mulți și fiecare din noi ne gândim: Dacă ei voi fi cu dânsul, el mi-a da bani, c-a gândi că eu îs cu dânsul.”

Europa Liberă: Vi-i clar cum o să alegeți deputații în următorul Parlament, în 2018?

- „Dar cum o să-i alegem? Eu nici nu știu încă…”

- „Nu știu cum are să fie, dar în orice caz…”

Europa Liberă: Votul acesta mixt vă este clar?

- „Nuuu. Iaca nu mi-i clar. În primul rând, n-are să fie Dodon, cred că. Așa-i?”

Europa Liberă: Dodon a fost ales ca președinte. Acum veți alege deputații în Parlament.

- „Aaaa, deputații?”

Europa Liberă: Vor fi jumătate din 101 aleși pe circumscripții și jumătate pe liste de partid.

- „Să ajungem să vedem, dar nu pot să răspund.”

- „De înțeles nu înțelegem, dar numai știm una – pe cine nu l-aș alege, chiar și pe fratele meu, dacă-l voi alege încolo, el până ajunge acolo o să se facă tot același. Vedeți, iaca, el s-a bătut cu pumnul în piept și a spus că el îi comunist și când a văzut că aista biruie și aista are bani, a trecut cu Plahotniuc. Omul nostru încă nu-i venit la casa lui.”

- „Dacă el e într-un partid, deputatu-i într-un partid și dacă lui nu-i convine partidul ista și vrea să treacă în alt partid, nu, afară, afară, las’ să vină altul, dacă chiar până la atâta trebuie să fie 101. Așa reiese.”

- „Dar de unde să luăm atâția bani la 101, că iaca bani trebuie, nu vor cu 1800 ori cu 5 mii? Ei vor cu 50 de mii. Dar ajungă-ți 15, bată-l câinii!”

Europa Liberă: Ce le doriți guvernanților? Ce mesaj aveți pentru cei care-s la guvernare?

- „Să aibă oleacă de frică de Dumnezeu. Măcar să se gândească că lumea asta toată atâta-i de necăjită că n-ai să te duci în pământ cu banii iștia atâția.”

- „Eu tot așa aș zice: să se mai întoarcă și cu fața la norod, să se mai gândească ce fac.”

- „Atunci și stimă ar avea și atunci și susținere ar avea, și cinste în lume, că, iaca, Moldova… Dar așa? Cu umblăturile, când umblăm care și încolo, și-apoi fuga repede înapoi și ne râde și suntem de râs peste tot locul.”

La Rezina
La Rezina

- „Corupție e foarte multă, e foarte multă.”

- „Tare mulți bani!”

Europa Liberă: Și cum scapă Moldova de sărăcie și de corupție?

- „Până n-o să-i dea pe deputați, să-i rășchire pe toți, ei toți trebuie de dat afară.”

- „Să-i aleagă și să-i ducă pe un deal undeva pe toți.”

Europa Liberă: Vedeți că-i duceți pe toți, dar pe cine-i aduceți?

- „Și aceștia poate care s-or grămădi, poate-or fi mai cinstiți și or să fie pentru norod, să tragă cu inima.”

- „Poate vom aduce din America, de-amu dacă Rusia nu-i neam, ne-om duce din America și vom aduce vreunul și vom pune. Tot unul care știe.”

Europa Liberă: Dar moldovenii nu știu să se guverneze, să se autoguverneze?

- „Dacă ar ști, apoi ar face ceva în atâția ani. De-amu câți ani suntem noi liberi?”

Europa Liberă: Douăzeci și șase.

- „Și?...”

- „Îi tot minciună, adevăr nu-i.”

- „Îs bucuroasă că azi sunt, mulțumesc Domnului.”

- „Noroc că mai avem feciori, fiice peste hotare și poate mai zvârl acolo câte oleacă, de altfel, cu pensia asta noastră…”

Europa Liberă: Banii lor sunt salvarea Dvs.?

- „Da, da, iaca banii lor, îs salvarea.”

Europa Liberă: Unde muncesc copiii Dvs.?

- „Băiatul îi în Canada și îmi mai trimite ba 200, ba 300 de dolari. Și cu asta te mai lecuiești, mai cumperi și un medicament…”

- „Știți de ce statul sovietic a fost normal? Pentru că el a înfricoșat lumea și lumea trăia de frică. Dar la noi acum, n-avem nici frică și n-avem nici… nimic nu avem.”

Europa Liberă: Și moldoveanului nu-i place libertatea, nu apreciază traiul în libertate?

- „Nu, nu… o să-i placă, dar nu degrabă, când o să iasă sângele acela de la sovietici, tocmai atunci o să trecem noi. O să trecem, asta-i o perioadă grea. Ia uitați-vă la ce cumpănă noi suntem acum, uitați-vă.”

Europa Liberă: Chiar acum se decide soarta Moldovei, încotro – cu Estul, cu Vestul?

- „Da, da… Nu, noi am decis soarta Moldovei atunci când l-am votat pe Dodon. Da, am decis-o când l-am votat pe Dodon. Și noi dacă l-am votat pe Dodon, noi ne-am luat vectorul principal. Și acum n-avem ce aștepta, trebuie să suportăm. Lumea-i înfricoșată, cine deschide gura, seara-i face percheziție fără autorizare, fără nimic. A doua zi, nu ești cetățean al Moldovei.”

La Rezina
La Rezina

Europa Liberă: Rezina e la o aruncătură de băț de Nistru. Guvernanții spun că depun eforturi să reîntregească cele două maluri ale Nistrului.

- „Din contra, ei îs cointeresați ca să fie totul așa. Guvernanților le place așa, că-i bun așa. Aici merge interes financiar, politica aici îi zero.”

Europa Liberă: Dvs., cetățenii, vreți această reunificare a malurilor de Nistru?

- „Asta degrabă n-o să fie. Eu vreau numai una – măcar copiii mei să simtă ceva, dar copiii mei degrabă n-au să simtă, că eu o să-i trimit de aici.”

- „Dacă totuși o să trecem să fim cu Europa, o să fie mai bine, că multe s-au schimbat de când suntem pe calea de integrare. Tare multe

Tot de-amărunțelul trebuie să arate ce au făcut și atunci lumea o să vadă ...

s-au schimbat. Ei tare mult au făcut – și grădinițe, și școli, și drumuri au făcut. Și au făcut foarte mult, numai că ei, iaca, de ce, eu nu știu de ce, ei nu arată tot ce-au făcut. Tot de-amărunțelul trebuie să arate ce au făcut și atunci lumea o să vadă.”

Cum se situează Moldova în Europe pe planul infrastructurilor (drumuri, căi ferate, rețele de electricitate, etc.)
Cum se situează Moldova în Europe pe planul infrastructurilor (drumuri, căi ferate, rețele de electricitate, etc.)

Europa Liberă: Acum se decide soarta Moldovei, încotro – cu Uniunea Europeană sau cu Federația Rusă?

- „Da, cu Uniunea Europeană!”

Europa Liberă: Dar cu Federația Rusă?

- „Nu, nu, niciodată, nu!”

Europa Liberă: De ce?

- „E de ajuns. Am fost cu Federația Rusă.”

- „Vai de capul nostru. Iaca ce-i pe piață. Și cu ce prețuri? Nouă ce ne ajung acolo 1100 de lei? Asta nu-i viață.”

La Rezina - salutări din lanul de porumb...
La Rezina - salutări din lanul de porumb...

Europa Liberă: Și ce faceți cu 1100 de lei? La ce ați renunțat?

- „Plătim toate serviciile…”

Europa Liberă: Dar credeți în viitorul Moldovei? Cum o să arate Moldova în următorii zece ani?

- „Dar ce putem noi să spunem acum, dacă nu vedem nicio schimbare nimic?”

Europa Liberă: D-apoi schimbarea o faceți Dvs.

- „Dar noi ce facem?”

Europa Liberă: Alegeți, votați, mergeți, o dată în patru ani…

- „Vom vedea ce s-a mai alege acum.”

- „De sus toți fură.”

Europa Liberă: Dar pe cei de sus i-ați trimis dvs., cei de jos?

- „Nu i-am trimis. Se votează ei singuri pe dânșii acum.”

Europa Liberă: Și la anul o să mai fie alegeri.

- „Dar pot să fie, că totuna nu ajută nimic. Peste doi-trei ani, în Moldova o să rămână numai bătrânii și cei care-s aproape de moarte,

Peste doi-trei ani, în Moldova o să rămână numai bătrânii și cei care-s aproape de moarte ...

restul totu-i sărăcie și totu-i bardac (dezordine). Nu degeaba a spus cine a spus că peștele se strică de la cap. E foarte drept.”

Europa Liberă: Dar se mai spune și altfel – că se curăță de la coadă?

- „Se curăță de la coadă, dar nu-i așa.”

Europa Liberă: Dar o să poată cetățenii să curețe „peștele” acesta de la coadă?

- „Niciodată. Doar să pună mâna pe furci, dar altminteri nu. Alde Plahotniuc acela și cine mai este acolo, toți îs niște…”

Europa Liberă: Dar există șanse totuși ca cetățenii să se unească în jurul unei idei și să facă un stat prosper?

- „Moldova noastră se duce de râpă cu totul. Cu totul!”

Europa Liberă: Disputa asta între cetățeni că Moldova trebuie să se apropie de Rusia sau de Uniunea Europeană vă afectează, vă deranjează?

- „Nu știu, cum a fost chiar și cu rușii, dar tot măcar ceva se mai făcea, dar acum îi bardac, am spus, și gata. Bardac la 100% în țară.”

- „Se trăiește greu, prețurile îs mari, salarii nu-s, de lucru nu-i. De ce lumea fuge din țară? Fuge că n-au de lucru, n-au cu ce trăi.”

Europa Liberă: Cine trebuie să facă locuri de muncă, să ridice salariile?

- „Aceștia care-s la guvernare.”

Europa Liberă: Pe aceștia îi trimiteți Dvs. atunci când îi alegeți, o dată la patru ani.

- „D-apoi ei promit, dar nu fac ceea ce promit.”

Europa Liberă: Dar Dvs. credeți în promisiunile lor?

- „Nu mai cred în nimeni de-acum. Nu cred, chiar să fie și alegeri, că n-ai pe cine să alegi, că toți promit, dar nimic nu fac.”

Europa Liberă: Dar dacă nu credeți, nu mergeți la alegeri, oricum cineva o să decidă viitorul?

- „O să mergem mai departe, dar tot să...”

Europa Liberă: Și n-o să vă pară rău că nu ați mers și nu ați votat?

- „Eiii, o să ne pară. Nouă ne pare rău, dar ce să facem, dacă n-ai încredere în nimeni, în nimeni n-ai încredere? Să fie un om credincios, să fie un om care promite, să facă. Din partea poporului, dar așa, ce? Dacă toți promit și nimeni nimic nu face.”

La Rezina
La Rezina

- „S-au furat miliardele și nu răspund. Trebuie trași la răspundere aceia și să le ia toți banii; ei nu trebuie închiși, dar să le ia și să dea la lume ce are de dat. Și gata! Că noi răsplătim datoriile pe care ei le-au furat.”

Europa Liberă: O să vină alegerile, o să fiți chemată iarăși să aruncați buletinul de vot.

- „O să votez, dar nu știu pe cine.”

Europa Liberă: Dar cine merită votul Dvs.?

- „Cineva… nu știu, s-a născut pe fața pământului omul acela care o să fie bun sau nu.”

Europa Liberă: Cum trebuie să fie acest om?

- „Pentru norod trebuie să fie, să aibă suflet. Dreptatea să fie în fața lui și în fața oamenilor, că eu îs bătrână, dar eu toată viața am trăit în dreptate. Și dreptate nu-i acum.”

Europa Liberă: Păi sunt legi, în baza legilor…

- „În baza legilor, ei le prefac în toată ziua diferite. Și Constituție, și revoluție, ca să fie ei în picioare, dar de norod nu-și bat capul.”

Europa Liberă: Pentru Dvs. contează încotro merge Moldova – cu Estul, cu Vestul?

- „Eu îs aici, în Moldova, nu mă duc, că de-acu câte zile am de trăit, nu știu.”

Europa Liberă: Mai aproape de Rusia sau mai aproape de Uniunea Europeană?

- „Dau ajutoare, dar se duc în buzunarele oligarhilor aceștia mari, care-s tâlhari și țin la putere numai tâlhărie.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cei de la guvernare?

- „Să întoarcă banii, banii să-i întoarcă și să nu dăm noi din spatele noastre. Iaca, șed, ia uitați-vă mâinile mele ce-s…”

Europa Liberă: Mâini bătătorite, mâini trudite.

- „Da, muncite și trudite…”

- „Să întoarcă banii, să ia casele lor cu etaje și luxoase și mașinile și să întoarcă banii și nouă să ne adauge la pensie, să nu ședem aici, să ne alunge, să ne fugărească. Nu-i soveste (rușine) și n-are să fie soveste până când nu va fi un om care să fie într-adevăr, să-i bage pe aceștia la dubală și să întoarcă totul înapoi, că asta-i toată munca oamenilor.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că o să vină un Mesia care să schimbe situația?

- „Nu cred, doar de a veni de peste hotare și… dar de aici n-au să facă nimic.”

Europa Liberă: Nu aveți încredere în politicienii statului?

- „Nici în unul.”

Europa Liberă: Deci, nu se poate autoguverna statul?

- „Nu se poate!”

Europa Liberă: Cu ce comparați Republica Moldova?

- „Iată o compar cu ziua de astăzi, așa-i posomorâtă, fără nicio rază de soare, fără nicio sclipire de lumină, iată așa și țara noastră îi absolut fără lumină, o văd în întuneric, într-o ceață, fără perspective. Îs descurajată și totuși, undeva mai am o rază de speranță.”

Europa Liberă: Dar speranța asta o legați de ce?

- „O leg de o schimbare.”

Europa Liberă: Dar schimbarea se face la alegeri?

- „Schimbarea se face la alegeri, dar până a ajunge la alegeri, trebuie

Până a ajunge la alegeri, trebuie depusă o muncă colosală, ca omul să înțeleagă corect la ce se duce el...

depusă o muncă colosală, ca omul să înțeleagă corect la ce se duce el, pentru ce-s alegerile acestea, să știe că-și aleg un viitor în care au să trăiască.”

Europa Liberă: Ce valoare are votul, ce preț are votul?

- „Eu nici nu știu dacă se poate de comparat. Asta-i viața noastră, trebuie să ne gândim și să știm pe ce mizăm și la ce plecăm noi. După alegeri să nu rămânem iarăși într-o țară sumbră și într-o țară plină de hoți și care să se instaleze și să poată să fure mai departe și să uite de noi, că noi existăm numai atunci când vin alegerile.”

***

Așa cum ați putut auzi și de la interlocutorii cu care am discutat la Rezina, cuvântul cel mai des rostit de ei este „corupție”. Politicieni corupți și țară coruptă. O corupție pe care oamenii par să o condamne din ce în ce mai mult în speranța că la putere vor ajunge și persoane oneste. În timp ce guvernanții spun că justiția merge înainte, cetățenii sunt de părere că statul e corupt. L-am întrebat pe Tudor Guțu, fost procuror, care zece ani a activat în Secția anticorupție a Procuraturii Generale, ce părere are el despre actul justiției și statul de drept?

Tudor Guțu
Tudor Guțu

Tudor Guțu: „Nu putem vorbi despre stat corupt; de fapt, vorbim despre funcționarii de stat corupți, cei care conduc statul. Fenomenul corupției a luat amploare în anii ‘90. După primul Parlament, la putere au venit alte forțe – nomenclaturiștii, care s-au combinat cu „băieții șmecheri”. Și iată, combinația aceasta de nomenclaturiști cu „băieți șmecheri” a și pornit fenomenul corupției la noi în țară. Mai departe, au venit comuniștii la putere.

În perioada comuniștilor, de fapt, corupția a înflorit în Moldova. După care, au venit ăștilalți, care se numesc democrați, și au perfecționat

Fenomenul corupției a devenit, de fapt, un flagel cu caracter de cancer în metastază...

fenomenul acesta, l-au adus la niște cote mai sofisticate. Comuniștii lucrau în genul lor, așa mai grosolan; aceștia sunt mai șmecheri și mai sofisticați, dar fenomenul corupției a luat amploare, a devenit, de fapt, un flagel cu caracter de cancer în metastază. Practic, toată societatea noastră este împânzită de fenomenul corupției.”

Europa Liberă: Și dacă i se pune acest diagnostic, cum se tratează?

Tudor Guțu: „Dacă i se pune, tratamentul trebuie să fie exact invers cum a evoluat boala și tot nu într-o perioadă atât de scurtă. De fapt, ce a generat corupția, ca să vorbim așa, mai la subiect? Demnitarii noștri explică că din cauza sărăciei, din cauza salariilor mici; în principiu, din cauza sărăciei, spun.”

Europa Liberă: Și eu îmi amintesc o declarație pe care o făcea fostul președinte Nicolae Timofti, întrebându-se: Cum într-un stat sărac se poate da atâta mită? De ce atât de mare este corupția, dacă lumea trăiește modest?

Tudor Guțu: „De fapt, nu e vorba de sărăcie materială, fiindcă în țara noastră, slavă Domnului, încă nimeni n-a murit de foame. Poate cineva a murit de lene, dar nu avem așa statistică. Aici, în țară, se poate de trăit decent, bineînțeles, dacă nu ai ambiții să trăiești mai

Societatea noastră se află într-o decadență atât de profundă moral-spirituală, încât a da mită, a lua mită i se pare ca un fel de joacă...

bine decât îți poți permite. De fapt, de la asta și pornește corupția, că mulți vor să trăiască fără să muncească. Deci, este vorba de o sărăcie de ordin moral, spiritual.

Societatea noastră a decăzut, se află într-o decadență atât de profundă moral-spirituală, încât a da mită, a lua mită i se pare ca un fel de joacă, de ping-pong. Adică nu-i nimic serios în asta. Asta a intrat în spiritul omului că nu este rușinos să dai mită, nu este rușinos să iei mită.”

Tudor Guțu
Tudor Guțu

Europa Liberă: Cel care oferă această mită, tot el îl învinuiește pe profesor, pe doctor, pe judecător, pe procuror, pe vameș, pe polițist…

Tudor Guțu: „Exact. Asta și vreau să spun. De fapt, toți suntem vinovați de amploarea acestui fenomen foarte urât și rușinos și e un mare păcat să iei mită, fiindcă în spatele mitei se ascunde o mare fărădelege și, ca regulă, au de suferit acei săraci, acei mai sărmani care nu au de unde să dea mită, și șmecherii care își pot permite, dau mită și fac o nedreptate. Or, aceasta este foarte și foarte amoral, de aceea și este această discrepanță dintre săraci – sunt foarte, foarte săraci, care nu pot să dea mită și, bineînțeles, nici nu pot să ia mită și sunt o parte care-s foarte, foarte bogați, care-și permit și să dea mită, și să ia mită. Și aici vreau să spun că poporul nostru nu are la cine se raporta, nu are niște repere morale, spirituale la care să se raporteze. Noi trebuie să ne orientăm, iată, la o persoană.”

Europa Liberă: Trebuie niște modele în societate, după care ar merge omul simplu?

Tudor Guțu: „Exact, exact. Să avem niște elite…”

Europa Liberă: S-ar identifica cu acele persoane integre moral, care ar lucra pentru bunăstarea societății?

Tudor Guțu: „Exact așa. Să căutăm, să vedem din elita noastră politicieni și economiști, și cei ce se află în structurile de forță și să vedem – găsim noi vreo persoană integră, onestă, care să poți pune mâna în foc că aista nu ia? Eu nu văd. Din ceea ce văd eu la televizor – numai minciuni, oameni lacomi, oameni cinici care mint, ipocriți… Asta o vede fiecare om în fiecare seară.”

Europa Liberă: Dar unii dinte acești politicieni, tot ei îmi spun că: A fi domn e o întâmplare, a fi om e-un lucru mare

Tudor Guțu: „Numai ce am spus cuvântul „ipocrizie”. Deci, sunt ipocriți, merg în popor și mint, ca să rămână la putere, să continue ceea ce au început, pentru că se află comod în…”

Europa Liberă: Dar o dată la patru ani, cetățenii cu drept de vot, ei sunt stăpânii adevărați ai destinului acestui stat. Cât de conștienți sunt cei care aleg că își dau votul pentru cei care merită, pentru că, de când s-au perindat guvernările la putere, toți politicienii au promis că vor lupta împotriva corupției și cu cei corupți?

Tudor Guțu: „Sărăcia noastră-i în aceea că noi îi credem. Iată, câte guverne s-au perindat în istoria noastră – de la independență (încoace) – și oamenii au investit foarte multe speranțe în toate guvernele. Și toate guvernele i-au dezamăgit pe oameni, fiindcă nu am găsit niciun politician, nicio persoană, care să spună: Oameni buni, iată-mă cum sunt, deschid toate cărțile – cine sunt eu, ce am lucrat, ce am făcut… Adică să fie curat, integru în fața lumii și să spună: Eu sunt gata să-mi dau viața pentru țară, pentru neam, pentru credința noastră strămoșească. Iată, pentru o astfel de persoană, da, eu aș vota…”

Europa Liberă: Dar nici nu ați făcut nimic, ca să aduceți oameni mai buni la putere…

Tudor Guțu: „Cât am putut eu să fac, am făcut, și am fost pedepsit, pentru că am luptat cu corupția. Da, eu am fost concediat din procuratură, pentru că am dibuit acolo niște persoane „în alb”. Și am fost concediat. Am spus adevărul despre lucrul ista și acum pot să spun adevăruri care pot să-i atingă pe cineva, că, de fapt, lupta…”

Europa Liberă: De ce această instituție nu se bucură de încrederea cetățeanului?

Tudor Guțu: „Fiindcă din 2001, în fruntea procuraturii n-au mai fost oameni onești și profesioniști. Au fost toți instalați acolo după placul și la discreția acelor care aveau nevoie de un organ care să fie controlat de ei. Și pot să vă aduc exemple de persoane absolut incompetente, corupte, care aveau patima băutului, care aveau patima desfrâului și au fost în fruntea procuraturii. Din păcate, multe dosare se fac la comandă.”

Europa Liberă: Ce înseamnă „dosar la comandă”, puteți să-mi explicați?

Tudor Guțu: „Sunt dosare în prezent care au rezonanță la CNA și care stau fără mișcare. Vreau să spun despre activitatea CNA-ului, că acolo sunt standarde duble – se face mult spectacol, se face multă paradă, circ, mascați cu arestări, pe când sunt cazuri când persoanele deja condamnate pentru furt de milioane stau liber, circulă fără interdicție; fiind deja condamnate, pleacă peste hotare, continuă să fure, mai au un dosar pe escrocherii în proporții deosebit de mari, și ei continuă să fure în prezent. Și nu se ia niciun fel de măsură.”

Europa Liberă: De ce pe interior se acceptă aceste lucruri?

Tudor Guțu: „Pe interiorul cui?”

Europa Liberă: Instituției. Acolo muncesc oameni diferiți, oameni care pun în prim-plan interesul național și oameni, așa cum ziceți Dvs., care sunt loiali puterii.

Tudor Guțu: „Din păcate, în structurile acestea nimeresc băieții care trebuie, care sunt ascultători. Să nimerească unul care nu ascultă, care nu îndeplinește niște indicații ilegale, mult nu se reține în procuratură. Eu am dubii referitor la corectitudinea alegerii actualului procuror general…”

Europa Liberă: După aceste constatări triste, se poate de vorbit și despre niște soluții care ar putea să schimbe în bine situația?

Tudor Guțu: „Sigur că sunt soluții. Vreau să revin la acele aspecte de moralitate. Eu aș vrea și ar fi normal ca în toate birourile funcționarilor pe perete să fie cele zece porunci, care-s foarte simple. Și, dacă le îndeplinești acele zece porunci… Eu le-aș pune și în Constituție acele zece porunci, că-s simple: „Nu fura; nu desfrâna; iubește-ți aproapele; iubește-ți părinții; nu amăgi; nu da mărturii false… Eu le-aș pune în Constituție și cine nu le îndeplinește, să fie pedepsit. Și dacă ar fi respectate, nu ar trebui majoritatea legilor care se adoptă acum la noi.”

Europa Liberă: Se vorbește și în altă ordine de idei că, dacă ar exista voință politică, atunci justiția ar deveni independentă, și-ar face treaba așa cum spune buchea și spiritul legii și s-ar începe această schimbare la care mai visează cetățenii Republicii Moldova.

Tudor Guțu: „De unde să vină această voință politică – de sus sau de jos?”

Europa Liberă: Voința politică vine de sus.

Tudor Guțu: „Dacă luăm aspectul coruptibilității societății noastre, da? Luăm o piramidă și o întoarcem cu baza în sus, vedem care este amploarea corupției la noi în țară. Deci, vedem că sus, în vârful piramidei, de fapt, e cea mai mare corupere. Cum pot corupții să lupte cu sine?”

Europa Liberă: Dar ei au anumite angajamente în fața instituțiilor internaționale, în fața donatorilor, cei care chiar vor ca în Republica Moldova să se implementeze adevăratele reforme?

Tudor Guțu: „Doar datorită acestor angajamente se și mișcă ceva acum în țară. Nu datorită politicienilor și funcționarilor noștri, datorită faptului că s-au luat niște angajamente și, dacă nu se îndeplinesc, aceia nu le dau bani și ei pleacă de la putere. Și iată, datorită faptului ista, ei fac ceva, dar lupta asta e cu două fațete și cu standarde duble. Deci, dacă s-ar lupta cu adevărat cu corupția, trebuie să se înceapă de sus, de unde ea ia amploare.

Se vorbește despre acest miliard de dolari care s-au furat și foarte multă lume știe cam unde duc toate conexiunile acestea, dar se merge… și se găsesc niște țapi ispășitori care și aceia au să scape degrabă. În țara asta s-a făcut așa o sistemă de corupere de sus în

Este o rușine ceea ce se întâmplă azi în Orhei și ce s-a întâmplat în Bălți – e o îndobitocire în masă a oamenilor, o înșelare a oamenilor...

jos și de jos în sus. Se face corupere în masă. Toate campaniile acestea electorale, de fapt, sunt o corupere în masă a oamenilor.

Este o rușine ceea ce se întâmplă azi în Orhei și ce s-a întâmplat în Bălți – e o îndobitocire în masă a oamenilor, o înșelare a oamenilor – când oamenii aleg o persoană care a furat; a furat milioane, sute de milioane a furat. Vorbim despre decadența noastră morală, fiindcă nu ne mai interesează de unde-s banii aceștia – poate să fie furați, poate să fie prin jaf, poate prin omor –, principalul că mi-i aruncă mie în punga mea. Și asta-i iarăși o corupere. E rușinos, extrem de rușinos, când în două orașe, municipii din Moldova, au fost aleși doi primari care sunt certați rău cu legea și cu bunul-simț. Este strigător la cer! De unde să pornim noi lupta cu corupția – de jos, de sus? Vedem că…”

Europa Liberă: Și răspunsul Dvs. care este?

Tudor Guțu: „De peste tot! De unde s-a pornit, acolo trebuie să se termine. Și totuși, sunt oameni onești. E adevărat că ei sunt înlăturați; cum nimerește vreunul la putere undeva, el e ciupit în cap și nu rezistă

Educația este unica salvare. Să investim în educație...

acolo, îl avortează, că nu se încadrează în sistem, dar eu sunt optimist și cred că oamenii au să se trezească, oamenii au să înțeleagă că coruperea este un viciu rușinos, este un păcat.

Educația este unica salvare. Să investim în educație. Vedem că acum se investește pentru a lupta cu consecințele, deci, se investește în structurile de forță – în poliție, în procuratură, în CNA – o groază de bani, dar, de fapt, dacă s-ar investi în educație, ca să formeze omul moral; omul moral, cumsecade n-o să dea mită și n-o să ia mită. De aceea, trebuie de început de pe acum, încă de la grădiniță de învățat copiii că să copie nu este bine, să fure nu este bine…”

XS
SM
MD
LG