Linkuri accesibilitate

La Praga au loc ample proteste antiguvernamentale


Praga, 17 noiembrie 2018.
Praga, 17 noiembrie 2018.

Criza guvernamentală din Cehia umbrește evenimentele care marchează sâmbătă la Praga 29 de ani de la declanșarea Revoluției de catifea.

Mii de oameni au pornit într-un marș comemorativ de la Castelul din Praga, îndreptîndu-se spre Piața Orașului Vechi, unde era programată o amplă demonstrație de protest împotriva premierului Cehiei Andrej Babiš.

Coloana de manifestanți s-a oprit în drum la memorialul 17 noiembrie 1989 de pe bulevardul Narodni Trida din centrul Pragăi, unde au depus o imensă coroană de flori.

Oamenii aveau pancarde cu lozinci antiguvernamentale și împotriva președintelui pro-rus al Cehiei Miloš Zeman Zeman (pe una din ele scria „Zeman, clovnul lui Putin”).

Memorialul 17 noiembrie 1989, a fost vizitat și de premierul ceh Andrej Babiš, care a depus flori acolo puțin după miezul nopții trecute, încercând aparent să evite să dea ochii cu pretestatarii.

Dar doi activiști au aruncat însă florile lui Babiš la gunoi. Agenția CTK a relatat că poliția a recuperat buchetul premierului și a deschis o anchetă pentru distrugere de bunuri.

Andrej Babiš a motivat punerea florilor acolo în timpul nopții spunînd că sâmbătă dimineață pleacă în Elveția să-l ajute pe fiul său care este închis într-un apartament asaltat de jurnaliști.

Multimiliardarul Babiš are de înfruntat o puternică presiune din partea străzii, dar și a parlamentului de la Praga, după ce a ieșit din nou la lumină un scandal imens de corupție legat de finanțarea unei stațiuni balneare de lix, și din cauza acuzațiilor că și-ar răpit propriul fiu, pe care l-a dus fără voia sa în Crimeea, aparent pentru a evita ca acesta să depună mărturie în ancheta în curs.

Joi 15 noiembrie, mii de oameni au luat parte în Piața Venceslav din centrul Pragăi la un protest împotriva premierului Andrej Babiš.

În ciuda multiplelor apeluri ca să demisioneze, Babiš a declarat vineri că nu va demisioana.

Mai mult organizații civice au organizat sâmbătă proteste antiguvernamentale la Praga, pe care le-au numit generic „împotriva urii și a minciunilor”, a relatat agenția DPA.

Reprimarea brutală a protestestelor anticomuniste pașnice organizate de studenții praghezi în 17 noiembrie 1989, a generat o mișcare pro-democrație numită Revoluția de catifea, care a dus în cele din urmă la căderea regimului comunist din Cehoslovacia.

Din anul 2000 încoace, 17 noiembrie e zi de sărbătoare în Cehia, numită Ziua luptei pentru libertate și democrație.

17 noiembrie marchează de asemenea închiderea universităților cu predare în limb cehă de către forțelele naziste germane ocupante în 17 noiembrie 1939. (LȘ)

XS
SM
MD
LG