Linkuri accesibilitate

La magazinul din satul Vărăncău


„Agitatorul” le vorbește oamenilor în plină campanie pentru alegerile în Sovietul Suprem al URSS. „Moldova socialista”, 12 Februarie 2954.
„Agitatorul” le vorbește oamenilor în plină campanie pentru alegerile în Sovietul Suprem al URSS. „Moldova socialista”, 12 Februarie 2954.

La început de februarie 1954, rafturile magazinului din satul Vărăncău, raionul Râbnița, erau pline de țesături de bumbac și mătase, haine, încălțăminte și „mărfuri culturale”. Numai într-o singură zi s-au vândut mărfuri de circa 15 mii de ruble.

Contabilul brigăzii de tractoare, A. Legas, și-a cumpărat motocicletă. Agronomul, Meleșkina, și-a cumpărat un patefon, iar A. Trandaghir și M. Jukovskaya, și-au procurat mașini de cusut. Alții, și-au luat costume, aparate de radio, ceasuri de mână „Pobeda”. Magazinul supra-împlinea planul de circulație a mărfurilor.

În semn de aleasă încredere, șeful magazinului, M.P. Vengher, fusese numit „agitator” în campania pentru alegerile în Sovietul Suprem al Uniunii RSS. El le vorbea sătenilor despre Constituția sovietică, despre alegeri, arătând cum s-a schimbat viața în bine în ultimul timp. Comparativ cu anul 1950, spunea Vengher, cererile pentru biciclete, aparate de radio și patefoane sau ceasuri de mână crescuseră de 8-10 ori.

Oamenii trebuiau să înțeleagă că creșterea „bune lor stări” se datora „grijii neostenite a Partidului Comunist și Guvernului sovietic față de norod”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG