Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis față-n față cu războiul de uzură împotriva DNA


Mai poate salva președintele DNA-ul? Care ar fi soluțiile...

Președintele Klaus Iohannis pare să fie singurul susținător cu greutate al procuroarei șefe anticorupție Codruța Kovesi, care este încolțită din toate părțile. Șeful statului roman s-a declarat „mulțumit” de DNA și a apărat-o pe Kovesi de acuzațiile formulate împotriva ei, printr-o explicație logică și simplă, pornind de la faptul că și el a lucrat în trecut în cadrul inspecției școlare și acest lucru l-a făcut să se gândească la felul în care funcționează sistemul. Iohannis a creionat astfel o paralelă cu Inspecția Judiciară, instrumentul prin care cei aflați la putere încearcă să scape de șefa DNA: „nişte procurori sunt eliminaţi din DNA fiindcă nu şi-au făcut treaba - explică Iohannis - poate sunt foarte buni, dar s-a decis că trebuie să îşi continue activitatea la alte parchete. Or, chiar aceste persoane incriminează acum conducerea instituţiei de unde au fost trimişi acasă. Parcă totuşi este un joc care merge un pic prea departe”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00

Împotriva Direcției Naționale Anticorupție (DNA) se duce de mai multă vreme un război de uzură, în această perioadă, s-a intensificat, însă, iar armele s-au multiplicat. Ministrul Justiției, Tudorel Toader face declarații prin care subminează autoritatea DNA și a dat gata un proiect de modificare a legilor justiției, care ar putea duce la reducerea substanțială a influenței procurorilor anticorupție.

Liderii coaliției de guvernământ au implicat Curtea Constituțională într-un dosar care le vizează pe vicepremiera Sevil Shhaideh și pe ministra Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea ajunge la rândul său personaj în acest dosar care are legătură cu Insula Belina, locul său preferat de pescuit. Belina și micul braț Pavel al Dunării au fost concesionate Consiliului Județean Teleorman, iar apoi au ajuns în administrare privată.

Liderii coaliției de guvernământ au hotărât că cele două trebuie să rămână în funcții, iar Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului a emis chiar ipoteza că DNA ar pregăti o lovitură de stat și că urmează să deschidă noi dosare penale pe numele său și al lui Liviu Dragnea.

„Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun

Klaus Iohannis: „Într-un stat de drept persoane urmărite penal, judecate penal și condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului”....

augur”, a declarat Klaus Iohannis, adăugând că „într-un stat de drept persoane urmărite penal, judecate penal și condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului”. Întrebarea cea mai importantă a președintelui roman a rămas fără răaspuns: „Cum vor privi românii și partenerii noștri un Guvern unde două doamne, care gestionează fonduri foarte consistente, este vorba de Ministerul Dezvoltării și de Ministerul Fondurilor Europene, dacă aceste două doamne sunt suspectate de acțiuni penale?”

În paralel, șefa DNA este hărțuită din toate părțile, iar zilele trecute s-a plâns că spre deosebire anii anteriori, primește mai puține date de la Serviciul Român de Informații și că serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne nu le furnizează procurorilor anticorupție niciun fel de informații. Lipsa acestor colaborări este vizibilă, fiindcă numărul dosarelor care-i vizează pe înalții oficiali s-au împuținat drastic.

De asemenea, se vede cu ochiul liber că procuroarea șefă anticorupție și-a pierdut din susținerea pe care o avea și că poziția ei a devenit foarte fragilă. Asaltul televiziunilor de știri împotriva ei s-a întețit, iar fruntașii coaliției de guvernământ vor să o compromită definitiv prin Raportul Inspecției Judiciare și prin Comisia de anchetă de la Parlament care investighează alegerile prezidențiale din 2009, doar pentru a demonstra că șefa DNA s-a aflat în seara scrutinului acasă la fostul ministru de Interne împreună cu șeful celui mare serviciu de informații din România. Ceea ce e posibil să fie adevărat, devreme ce ezită să răspundă.

Președintele Klaus Iohannis a observant că un număr „impresionant” de politicieni au atacat Justiția de la alegerile parlamentare încoace și a spus că în acest caz este nevoie de implicare civică „maximă”, ceea ce sugerează că șeful statului român nu mai are niciun instrument să se lupte cu liderii coaliției de guvernământ. Iohannis a precizat că nu cheamă oamenii în stradă, dar în subtext, aceasta pare să fie singura soluție: proteste masive care să-i facă pe cei aflați la putere să nu pună în aplicare contrareforma în justiție.

XS
SM
MD
LG