Linkuri accesibilitate

„Europa reprezintă democrație, pluralism, toleranță și diversitate”


Klaus Iohannis la Deutsches Historisches Museum, 20 iunie 2017
Klaus Iohannis la Deutsches Historisches Museum, 20 iunie 2017

Klaus Iohannis la Berlin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Preşedintele României, Klaus Johannis, care face o vizită de trei zile în Germania, a fost distins marţi cu ordinul Sf. Gheorghe al Balului Operei Semper din Dresda.

La ceremonia a participat Hans-Joachim Frey, directorul artistic și președintele Balului, care i-a înmînat preşedintelui ordinul amintit.

Iniţial festivitatea trebuia să aibă loc în februarie. Din cauza demonstraţiilor de protest de la Bucureşti înmânarea a fost amînată.

Într-o alocuţiune de mulţumire, rostită de Iohannis, acesta a subliniat importanţa proiectului european şi necesitatea protejării valorilor de către Uniunea Europeană. „Europa reprezintă democrație, pluralism, toleranță și diversitate”, a punctat Klaus Iohannis.

Tot marţi, preşedintele României a participat la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului și izgonirii.

La această ceremonie, care s-a desfăşurat în incinta Muzeului de Istorie Germană (Deutsches Historisches Museum) din Berlin, au participat numeroşi politicieni germani.

Într-o alocuţiune rostită acolo, Iohannis s-a adresat nu numai publicului prezent, ci şi ministrului federal de interne, de Maizière, preşedintei Bundesrat-ului Dreyer şi preşedintelui Uniunii Izgoniţilor (Verband der Vertriebenen), Bernd Fabritius, originar din România şi deputat în Bundestag.

Referindu-se la consecinţele ultimului război mondial, Iohannis a amintit de milioane de refugiaţi etnici germani, recurgînd la un citat din romanul Hertei Müller „Leagănul respiraţiei”.

Iohannis a făcut în cuvîntarea sa şi o trimitere la situaţia postbelică a minorităţii germane din România, vorbind doar despre consecinţele care au provocat tragedia deportărilor şi drama emigrării de mai tîrziu.

Nu s-a referit, însă, la ceea ce a premers această situaţie, şi anume susţinerea politicii naziste de către o parte însemnată a minorităţii germane, practicată de către Grupul Etnic German (GEG) din România pînă pe data de 23 august 1944.

În continuare, Iohannis a elogiat politica minoritară a statului român, afirmînd: „Modelul conviețuirii româno-germane este azi un veritabil exemplu al modului în care aspectele esențiale ale protecției persoanelor aparținând minorităților naționale se transpun în realitate”.

În cuvîntarea sa, Klaus Iohannis a mai amintit şi de „măsurile concrete pentru recuperarea memoriei victimelor comunismului, inclusiv a zecilor de mii de etnici germani” şi de faptul că a susţinut infiinţarea unui Muzeu al Comunismului.

În final, preşedintele s-a referit la problema refugiaţilor (20 iunie fiind şi ziua Internaţională a Refugiaţilor), reliefînd faptul că „România a susținut, cu solidaritate, eforturile UE pentru soluționarea crizei”.

Totodată, a atras atenţia asupra naţionalismului, pledînd pentru „toleranţă” şi respectarea „diversităţii culturale”, calificate de Iohannis drept „valori care reunesc oameni indiferent de rasă, naționalitate, etnie sau religie”

Politigraf

XS
SM
MD
LG