Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis în Parlamentul European: „Europa are o singură inimă, una care ne unește”


Președintele României Klaus Iohannis. București, 4 iulie 2018
Președintele României Klaus Iohannis. București, 4 iulie 2018

Invitat la Strasbourg să vorbească despre viitorul UE, președintele român s-a referit la identitatea, principiile, valorile și interesele europene.

Klaus Iohannis în Parlamentul European: „Europa are o singură inimă, una care ne unește”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct


Unitate, coeziune și solidaritate, acestea ar trebuie să fie ingredientele unei căi europene comune consolidate, a spus șeful statului român. Dar, mai ales, unitate, a subliniat acesta. Președintele a făcut clar că nu este nici pentru o Europă cu mai multe viteze, nici pentru una a centrelor concentrice.

„Europa are o singură inimă, una care ne unește, care face ca cetățenii să se identifice și să se definească în mod natural ca europeni. Summitul de la Sibiu din 2 mai 2019 va fi un reper pentru o uniunea mai unită, mai coezivă, mai democratică.”

Viitorul UE nu se poate edifica decât cu participarea și implicarea directă și activă a cetățenilor europeni. Iar coeziunea, trebuie să îi trateze pe membrii noi și pe cei vechi la fel, a arătat Iohannis, care a insistat pe faptul că, la 25 de ani de la înființarea pieței comune, siguranța economică, ce va veni prin consolidarea Uniunii Economice Monetare, trebuie să fie la fel de importantă ca siguranța frontierelor.

O mai bună adaptabilitate a forței de muncă și creșterea capacității de prevenție în combaterea terorismului, sunt domenii unde UE are de lucru...

După președintele român, marea șansă a UE în competiția globală este menținerea poziției de lider în revoluția digitală și tehnologică și în conectivitate. O mai bună adaptabilitate a forței de muncă, dar și creșterea capacității de prevenție în combaterea terorismului, sunt alte domenii unde UE mai are de lucru, o sarcină asumată de România la preluarea a președinției rotative a Uniunii Europene.

„Răspunsul la crize cu măsuri contextuale nu constituie o modalitate eficientă. Avem nevoie de măsuri durabile. UE trebuie să devină un spațiu de liberă circulație.”

Președintele a subliniat și rolul important al României în arhitectura de securitate a UE, pledând pentru aderarea cât mai rapidă la spațiul Schengen.

În plus, președinția româna a UE va susține o uniune lărgită, căci, a spus președintele Iohannis, „mărimea conferă putere”. O Românie la conducerea UE va fi o Românie care susține o Europă aflată în prim-plan pe scena internațională cu o contribuție decisivă la promovarea sistemului multilateral bazat pe reguli, cu menținerea Parteneriatului Transatlantic. Totuși, trebuie evitat paralelismul cu NATO, a subliniat președintele.

Amintind de aniversarea centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018, Iohannis a adus o odă poporului român, al spiritului său viu și drept, manifestat în protestele pentru apărarea statului de drept din ultimii ani.

„Vă îndem să păstram unitatea ca un cuvânt de ordine al viitorului, îngrijindu-ne de diversitatea atât de caracteristică Europei”, au fost cuvintele cu care și-a încheiat discursul în Parlamentul European președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG