Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: „Cursul nostru de convergență se numește astăzi parcursul european al R. Moldova”


Declarațiile președintelui României cu ocazia Centenarului Marii Unirii.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României că decizia din 27 martie 2018 a Sfatului Țării de la Chișinău este „unul dintre acele momente care definesc pentru totdeauna istoria” și „încălzesc sufletele”, dar astăzi, „cursul nostru de convergență se numește parcursul european al Republicii Moldova”.

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

„Actul de acum o sută de ani ne este nu doar un izvor al rememorării și al recunoștinței pentru înaintași, ci și o permanentă sursă de inspirație pentru necesitatea dezvoltării și aprofundării continue a Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se spune într-un mesaj al lui Iohannis.

Cele două camere ale Parlamentului de la București s-au întrunit astăzi într-o ședință comună, urmând să adopte o „declarație solemnă pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România”. La ședință participă și o delegație moldoveană în frunte cu spicherul Andrian Candu care a fost aplaudată de parlamentarii români. Dar deputații de la Chișinău au respins mai devreme propunerea unor oficiali de la București de a se organiza o ședință comună a celor două Parlamente.

Președintele României a spus: „În prezent, cursul nostru de convergență se numește parcursul european al Republicii Moldova, pentru succesul căruia țara noastră acordă un sprijin consistent și permanent, diplomatic, financiar și tehnic. România are însă și datoria de a fi pentru Republica Moldova, pe mai departe, un exemplu de națiune angajată în proiectul european, un model de economie competitivă, de societate care știe să prețuiască și să valorifice potențialul său uman. În acest proiect, sunt convins că putem să ne ridicăm la înălțimea faptelor pe care astăzi le aniversăm!”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG