Linkuri accesibilitate

Prietenul lui Igor Dodon, Kirsan Iliumjinov, în dispută cu Federația Internațională de Șah


Kirsan Iliumjinov, la un campionat de şah la Moscova, 29 martie 2016

Iliumjinov a fost învinuit de SUA că ar fi ajutat guvernul sirian și banca națională siriană, încălcând sancțiunile americane.

Președintele Federației Internaționale de Șah (FIDE), rusul Kirsan Iliumjinov, a negat că și-ar fi dat demisia din funcție, sugerând că ar fi victima unei „înscenări”.

Doi oficiali FIDE contactați de „Europa liberă” au spus că anunțul publicat pe site-ul federației, cum că Iliumjinov și-ar fi dat demisia la o ședință FIDE ținută duminică, 26 martie, la Atena, este corect. Iar Reuters a informat că vicepreședintele FIDE, Nigel Freeman, a confirmat într-un email anunțul demisiei, refuzând să comenteze plângerea lui Iliumjinov că ar fi victima unui complot.

Pe site-ul FIDE, în ciuda anunțului demisiei lui Iliumjinov, el încă figurează ca președinte, într-un medalion.

Iliumjinov, care a fost recent la Chișinău, iar apoi s-a aflat la Teheran la un campionat de șah în compania președintelui Igor Dodon, a spus agenției TASS că a existat o încercare să fie „dat afară”, în care el vede „o mână americană”, dar „înscenarea” nu a reușit.

Știrea demisiei a fost respinsă și de șeful Federației Ruse de Șah, Andrei Filatov, care a spus agenției TASS că este „o înscenare”.

Iliumjinov, în vârstă de 54 de ani, a fost învinuit în 2015 de ministerul de finanțe al Statelor Unite că ar fi ajutat guvernul sirian și banca națională siriană, încălcând sancțiunile americane. Din cauza acestor învinuiri nu a putut participa în noiembrie la campionatul de șah de la New York. Iliumjinov, care este un om de afaceri bogat, a fost președintele Republicii Ruse Kalmâce în 1993-2001.

Realegerea lui ca președinte FIDE în 2006, 2010 și 2014, a fost marcată de fiecare dată de acuzații de corupție și de votare incorectă.

În 2014, el a câștigat alegerea în dauna cunoscutului campion de șah și critic al Kremlinului, Gary Kasparov.

Potrivit site-ului de știri agora.md, cu ocazia vizitei sale la Teheran, Igor Dodon, care este președintele Federației Moldovene de Șah, l-a numit pe Iliumjinov pe Facebook „prietenul meu”.

XS
SM
MD
LG