Linkuri accesibilitate

Kiril Vișinski, directorul RIA Novosti Ucraina, transferat în vederea judecării la Kerson


Kiril Vișinski
Kiril Vișinski

Ziaristul cu dublă cetățenie a fost arestat la Kiev sub acuzarea de trădare și implicare în anexarea Crimeei de Rusia.

Directorul agenției de știri rusești, „RIA-Novosti Ucraina”, Kiril Vișinski, reținut marți la Kiev sub acuzarea de trădare, a fost mutat în regiunea sudică Kerson, a anunțat Procuratura de la Kiev. Un tribunal regional va decide în cursul zilei dacă Kiril Vișinski rămâne în arest preventiv.

Directorul adjunct al Serviciului Ucrainean de Securitate a explicat că jurnalistului Kiril Vișinski a fost trimis la Kerson, în imediata apropiere de Crimeea, pentru că ar fi fost implicat în anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în martie 2014. Victor Kononeko a declarat marți, la o conferință de presă, că Vișinski, care are dublă cetățenie ucraineană și rusă, ar fi fost decorat de președintele Vladimir Putin pentru articolele prin care justifica anexarea peninsulei.

Reținerea lui Kiril Vișinski a fost imediat condamnată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului drept „rușionasă și scandaloasă”. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei a calificat marți acțiunea securității ucrainene drept „profund îngrijorătoare” și a cerut autorităților de la Kiev să fie atente ca lupta cu propaganda să nu „încalce standardele internaționale sau să ducă la o limitare inacceptabilă a libertății de expresie” a jurnaliștilor străini.

Intervenția Serviciului Ucrainean de Securitate, care a percheziționat și biroul din Kiev al agenției RIA-Novosti, a avut loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin inaugura noul pod care leagă Federația rusă de peninsula ucraineană, Crimeea. Construcția este contestată de guvernul de la Kiev drept încă o încercare de a face ireversibilă anexarea peninsulei Crimeea.

Marți, la Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că acțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei încalcă toate „normele și regulile”, motiv pentru care ar trebui „condamnate sever de organizațiile internaționale”.

La New York, Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor a cerut autorităților ucrainene să prezinte „capetele de acuzare și dovezile” împotriva lui Vișinski iar în absența acestora să-l „elibereze fără întârziere”. „Criminalizarea știrilor și opiniilor alternative nu-și are locul într-o Ucraina democrată” se arată într-un comunicat al organizației internaționale. Departamentul de stat american a declarat că Statele Unite împărtășesc temerile Ucrainei când este vorba de propaganda rusă dar Kievul trebuie să respecte și normele internaționale privind drepturile omului.

Din 2014, de la anexarea abuzivă a peninsului Crimeea, guvernul ucrainean a interzis mai mult de zece posturi de televiziune ruse, acuzate de dezinformare. În 2017, Ucraina a fost criticată de activiști pentru libertatea presei, după ce a decis expulzarea unui corespondent al Canalului 1 de televiziune din Rusia. În ultimul raport la organizației internaționale „Reporteri fără frontiere”, Ucraina se clasează pe locul 101 din 180 de țări, la capitolul libertatea presei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG