Linkuri accesibilitate

Kate CHOPIN. Trezirea


O scriitoare contemporană cu A.P. Cehov, cu respiraţie de nuvelistă ...

Înainte de a ocupa „un loc privilegiat în marea tradiţie a literaturii americane” (Mihai Miroiu), romanul Trezirea, de Kate Chopin (1850 – 1904), RAO, 2016, i-a cam scandalizat pe contemporani, fără ca autoarea-i să fie trimisă în judecată, cum a păţit Flaubert cu a sa Doamnă Bovary.

Contemporană cu A.P. Cehov (ambii mor în acelaşi an, 1904), a cărui Damă cu căţel seamănă oarecum cu Edna, eroina din Trezirea, Kate Chopin are respiraţie de nuvelistă (precum şi este, autoarea semnând mai multe volume de proză scurtă), romanul compunându-se din 39 de secvenţe scurte, unele de doar o pagină jumătate, de-a lungul cărora femeia de 28 de ani, mamă a doi copii, se em[m]ancipează (de la Emma Bovary, se-nţelege!). De unde în prima scenă soţul o priveşte ca pe „un bun personal preţios”, iar ea „nu se consuma adresându-i în sinea ei reproşuri soţului, ci jelindu-şi soarta”, iat-o atentă la propria viaţă lăuntrică, asta după ce „o anumită carte trecuse pe la toată lumea din pensiune”. Mai e şi un tânăr arătos, Robert, care „trăise în umbra ei întreaga lună”, şi pe care brusc îl vede cu alţi ochi: „Edna nu se gândea la soţul ei, ci la Robert Lebrun. În acel moment, Léonce îi apărea ca un bărbat cu care se căsătorise fără măcar a avea drept scuză dragostea”. Nu doar că „pasiunile se deşteptară în sufletul ei”, dar iat-o recunoscând „pentru prima oară (…) simptomele pasiunii”; iar primul său gest de revoltă este cât se poate de grăitor: „La un moment dat, se opri şi îşi scoase verigheta de pe deget şi o azvârli pe covor. Când o văzu acolo, încercă să o strivească cu piciorul”.

Şi uite aşa, „femeia apatică pe care o cunoscuse devenise o fiinţă care, pentru moment, părea că freamătă plină de viaţă”. O vom lăsa aici, la doar 20 de pagini de finalul naraţiunii (şi, vai! şi al eroinei), încolăcită toată într-o frază de mare frumuseţe, frizând perfecţiunea: „Nu era deznădăjduită când adormi în seara aceea, dar nici nu întrevedea vreo rază de speranţă când se trezi dimineaţa”. Trezirea, reţineţi bine titlul cărţii, la fel şi numele autoarei – Kate Chopin.

15 octombrie ’18

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG