Linkuri accesibilitate

„Mă simt printre militari ca într-o mare familie”


Eugen Sturza
Eugen Sturza

Jurnalul săptămânal cu Eugen Sturza.

Născut în 15 decembrie 1984 în orasul Minusinsk, Rusia. A absolvit Academia de studii economice. Fost consilier principal de stat al primului ministru Fost șef de cabinet al primului ministru. A activat in cadrul Insitutului de Politici si Reforme Europene. Ministrul apărării în guvernul de la Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Luni

E Crăciunul – una din cele mai dragi şi mai aşteptate sărbători.

Amintirile mele legate de Crăciun sunt despre cei dragi de-acasă, de la Nisporeni, despre multă zăpadă şi ger, colinde şi, evident, cadouri. Cadourile de atunci au acum o valoare sentimentală fără preţ. De doi ani, Crăciunul meu e mai bun, e mai luminos, mai plin, pentru că îl sărbătoresc alături de fetele mele. Şi pentru că avem o zi întreagă la dispoziţie, ceea ce în ultimul timp se întâmplă tot mai rar, alegem să ne petrecem timpul acasă.

Pregătim masa împreună. Totul se învârte în jurul micuţei, care e bucuroasă că poate să stea mai mult la joacă cu tata. Fiecare zâmbet primit din partea ei îmi dă senzaţia că sunt cel mai bogat om de pe pământ. Nimic nu contează mai mult decât să o văd cum creşte fericită, în linişte şi armonie.

Marți

Ajung la Minister la ora 7:30. Studiez raportul despre situaţia la zi din armată, după care, împreună cu generalul de brigadă Igor Cutie, comandantul Armatei Naţionale, trecem în revistă principalele activităţi pentru săptămâna curentă, o săptămână care va fi cu „surprize” pentru unii militari. Ulterior, avem şedinţa operativă cu factorii de decizie din Minister şi Marele Stat Major. Este o activitate de evaluare şi planificare, iar pentru că e ultima şedinţă de acest gen din anul 2017, încercăm să facem bilanţul de sfârşit de an. Ştim cu toţii că în 2018 vor urma multe schimbări, pentru că în ultimele luni am lucrat la un plan de modernizare. Facem ultimele evaluări. Punem la punct ultimele detalii, pentru ca anul viitor să ne fie cât mai uşor să realizăm măsurile propuse.

Mai târziu, primesc o ceată de colindători de la ansamblul folcloric „Balada” al Centrului de creaţie al copiilor „Floarea soarelui”. Printre ei sunt şi copii ai militarilor Armatei Naţionale. Primesc cu drag urarea lor, care-mi aminteşte de copilăria mea, şi mă gândesc că prin aceşti copii tradiţiile noastre merg mai departe. Cu siguranţă, suntem un popor bogat.

Miercuri

Ziua începe devreme pentru mine, dar şi pentru militarii din două unităţi ale Armatei Naţionale. La ora 1:00, efectivul Batalionului 22 de menţinere a păcii şi Bazei militare de instruire de la Bulboaca primeşte semnalul „Adunarea”. Îmi doresc, împreună cu generalul Cutie, să evaluez gradul de pregătire şi capacitatea de luptă a acestor unităţi, cu alte cuvinte, realitatea, nu doar ceea ce e scris în rapoarte. În general, sunt mulţumit de rezultatele inspecţiei, deşi există anumite aspecte care necesită a fi îmbunătăţite. Armata Naţională este pregătită să se mobilizeze în termenul cel mai scurt pentru situaţiile de luptă. Dau indicaţii comandanţilor structurilor abilitate să rezolve problemele identificate în termeni cât mai restrânşi.

Peste zi particip la şedinţa de bilanţ a Ministerului Apărăii – Secretarul de Stat Aurel Fondos şi directorul Marelui Stat Major, colonelul Eduard Ohladciuc, prezintă rezultatele activităţii instituţiilor din subordine. Discutăm, analizăm, ce-am făcut bine, ce trebuie de făcut ca în anul care vine să avem rezultate şi mai bune, nu doar pe hârtie.

Seara târziu, după o zi destul de încărcată, plec acasă obosit, dar cu un sentiment de mulţumire sufletească – am avut o zi bună, o zi în care militarii mi-au demonstrat că sunt pregătiţi. Îmi doresc să fie pace, să trăim cu toţii în armonie, dar în acelaşi timp, ştiu că Armata Naţională trebuie să se pregătească în fiecare zi. O armată bine pregătită, bine dotată este o garanţie în plus pentru pace şi stabilitate.

Joi

În cele două luni de când sunt la Minister, mi-am propus să discut cu diferite categorii de cetăţeni, care au tangenţă cu Armata, să abordăm subiecte importante de pe agenda apărării şi să promovăm interesele militarilor în societate. Iată de ce, astăzi, consider necesar să mă întâlnesc cu preşedinţii Asociaţiilor de veterani. Îi invit la Minister, le mulţumesc pentru sprijinul acordat Armatei. Mesajul meu pentru ei este unul simplu – veteranii, cei care au luptat pentru independenţă, întotdeauna au loc în inima noastră. Îi îndemn să promovăm, împreună, în rândul tinerei generaţii, una dintre cele mai importante valori – patriotismul - dragostea faţă de ţară, libertatea.

Vineri

Pentru unii dintre noi, e ultima zi de activitate din 2017. La ministerul Apărării, tradiţional, se desfăşoară o şedinţă festivă – e o activitate frumoasă, unde promovăm şi stimulăm performanţa. Decorez un grup de militari şi civili cu distincţii ale Armatei Naţionale. Îi felicit pe toţi cu prilejul sărbătorilor de iarnă şi le mulţumesc pentru serviciu. Le mulţumesc pentru dedicaţie, profesionalism şi pentru modul impecabil în care îşi îndeplinesc misiunile acasă, pe poligoanele de instrucţie şi în misiuni externe.

Constat, la final, că deşi au trecut abia două luni de zile de când am preluat conducerea Ministerului Apărării, eu mă simt printre militari ca într-o mare familie. Suntem o echipă puternică şi avem acelaşi obiectiv – să servim Patria. Alte vorbe sunt de prisos.

XS
SM
MD
LG