Linkuri accesibilitate

​​„Anul acesta se hotărăște, dacă suntem cu Europa sau cu rușii,” ne-a spus șoferul taxiului...


Siegfried Mureșan
Siegfried Mureșan

Jurnalul săptămânal al lui Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan s-a născut la 20 septembrie 1981 in Hunedoara, România. A absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin. Este un economist și om politic român, deputat european din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP). Începând cu luna ianuarie 2015, deține și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE). Siegfried Mureșan a fost ales prim-vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară în cadrul Congresului formațiunii din data de 8 februarie 2015

Luni

„Vreau sa merg pe jos pană la ‘Porțile Chisinăului’, mi-a spus Cătălina la prima oră. „Vreau sa văd cartierele, Bulevardul Dacia, vreau sa mergem pe drumul pe care oamenii vin zilnic cu autobuzul sau troleibuzul la serviciu.” Am avut doar o oră, înainte de plecarea Cătălinei spre aeroport. Așa că timpul ne-a ajuns doar pentru o plimbare pe Bulevardul Stefan cel Mare si prin Piața Centrală. Așa se încheie trei zile în care am colindat Chișinăul si Moldova împreuna cu soția mea, Cătălina, pentru a fi cât mai aproape de românii basarabeni, a vedea cât mai multe locuri, a cunoaște si mai multe traditii de pe malul acesta al Prutului, a simți cum le merge oamenilor.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan
Europarlamentarul Siegfried Mureșan

„Anul acesta se hotărăște, daca suntem cu Europa sau cu rușii,” ne-a spus șoferul taxiului spre aeroport. După ce am condus-o pe Cătălina la aeroport am început să mă gândesc intens la întalnirile oficiale care vor începe mâine.

Pe stradă dau nas in nas cu fostul meu coleg de facultate, Alexandru. Nu il mai văzusem de mai bine de zece ani. E din Moldova, a studiat cu mine la Bucuresti ca bursier al statului român. I-am spus ca mâine începe vizita unei delegații a Parlamentului European, în care vom evalua cheltuirea fondurilor europene in Moldova. „Ardeți-i,” mi-a spus. „La sânge! Oamenii au pierdut increderea in politicienii noștri. Trebuie sa ii controlați cat mai dur!”

Apoi m-am dus in camera mea de hotel si m-am pregatit in liniște pentru intalnirile care aveau sa înceapă dimineata.

Marți

Începem ziua cu întâlnirea cu ambasadorul Uniunii Europene in Moldova si cu ambasadorii statelor membre ale UE. Ma bucur sa văd ca Ambasadorul României este activ si apreciat de ceilalți colegi ambasadori. România trebuie sa fie un lider al promovării Moldovei in Europa. Aflam ultimele noutăți oficiale din Republica Moldova, precum si ceea ce e important pe agenda dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova. Suntem aici cu o delegație numeroasa de eurodeputati din Comisiile pentru afaceri externe si pentru bugete ale Parlamentului European. Vrem sa vedem cum se implementează Acordul de Asociere, ce beneficii aduce Acordul de Liber Schimb, sa vedem ce se construiește pentru oameni din fondurile europene acordate si să spunem oamenilor foarte clar ca drumul spre Europa este drumul de urmat.

Ne întâlnim cu societatea civilă si cu oameni de afaceri, care ne spun foarte deschis dificultățile pe care le întâlnesc. Vor justiție, vor alegeri corecte, vor posibilități de vot pentru cei din diaspora, vor finanțare transparentă a partidelor politice si o presa echilibrata.

După pranz ne-am întâlnit cu prim ministrul Pavel Filip. Apreciem ca și-a făcut timp sa ne întâlnească. Ne spune despre toate lucrurile care merg excelent in Republica Moldova. Nu le detaliez aici, caci dumneavoastră le cunoasteti din viața de zi cu zi. ;-)

Mergem apoi la președintele Igor Dodon. Ne povestește despre agenda sa „Pro Moldova” care prevede „echilibru” intre Europa si Rusia. Toată întâlnirea are loc in limba română.

Eu l-am rugat sa ne spună daca este in favoarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, daca este împotriva Acordului sau daca dorește sa îl renegocieze. Mi-a răspuns că in trecut, candidat PSRM la prezidentiale, a fost împotriva, dar acum nu mai este împotriva. Interesant!

La sfârșit îmi spune „Vedeți ca nu sunt chiar atât de rău!” Ne-am dat mâna si ne-am zâmbit politicos.

Miercuri

Dimineața am mers la Parlament. Ne-am întâlnit întâi cu fracțiunile de la guvernare, apoi cu fracțiunile din opoziție si apoi cu președintele Parlametului. „Va rog sa apărați Uniunea Europeana cu toată convingerea,” le-am spus tuturor. Colegii din delegație au avut multe întrebări dure adresate guvernării cu privire la desfășurarea alegerilor, finanțarea partidelor politice, votul din diaspora, presiunile din administratia locală, reforma justiției, situația din mass media. Acum este momentul la care îmi dau seama ca membrii acestei delegații nu se vor mulțumi cu ceea ce au auzit, că guvernul trebuie sa accelereze ritmul reformelor, daca dorește sa primească apreciere pozitivă de la Parlamentul European. Îmi dau seama ca colegii din toate țările sunt extrem de bine informați, au inteles situația din Moldova in detaliu si vor avea cereri concrete in următoarele saptamani.

Merg apoi la conferinta de presa unde prezint obiectiv punctele de vedere exprimate de membrii delegației noastre in cadrul întâlnirilor avute.

După amiaza plecam la Varnița, unde vedem un centru medical construit cu fonduri europeane, in care sunt tratati acum peste 12.000 de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Condițiile sunt mai bune, analizele se fac mai repede, datorită investiției din asistenta UE. Este exact tipul de proiect pe care vreau să îl văd. Apoi vizităm o scoala modernizată cu fonduri europene: au acum teren nou de sport, ateliere pentru practica, geamuri noi si urmează reabilitarea termică. Totul din partea Uniunii Europene. „Noi aici vedem avantajele apropierii de Europa,” ne-a spus o profesoară de la liceu.

Întorși la Chisinau ne întâlnim cu opoziția extraparlamentara: Maia Sandu si Andrei Nastase. Ne povestesc despre presiunile la care sunt supuși membrii PAS si PPDA in teritoriu. Colegii din delegație le adresează multe întrebări.

Joi

Colegii din delegația Comisiei penru afaceri externe au plecat la Kiev, așa ca noi, delegația pentru bugete, ne concentram acum pe aspectele economice ale vizitei. Ne întâlnim cu ministrul finantelor si al economiei, discutam despre buget, despre acordul cu FMI, depsre independența energetică, despre atragerea de investitori. Guvernatorul Băncii Naționale ne oferă o prezentare a situației din sistemul bancar. Ma bucur ca Banca Transilvania din România a decis sa vina in Moldova. După amiaza mergem in raionul Hîncesti, unde vizitam o scoala in care s-a montat din fonduri europene o noua instalație de încălzire pe biomasa. Acum, 183 de elevi învață in aer cald si curat. Inainte de sprijinul european, ei învățau in încăperi reci, pline de fum, din cauza sobelor vechi pe cărbune. Aflam că aici, intre timp, primaria, căminul cultural, centrul medical si încă o scoala au centrale noi pe biomasa finanțate din fonduri europene. In tot Raionul Hîncesti s-au investit 518.000 euro fonduri europene in încălzire cu biomasa; in întreaga Republica Moldova 12 milioane euro, care au făcut viața oamenilor mai buna.

Am vizitat apoi Manuc Bey si am stat de vorba cu societatea civilă din Raionul Hîncesti. Oameni curajoși!

Seara am mai participat la doua emisiuni televizate. Nu repet ce am spus acolo, caci oricum m-ați urmărit. :-)

Vineri

Plecam la 8:00 la Inspectoratul General al Poliției. Vizitam Centrul Tehnico-Criminalistic construit cu fonduri europene. Am investit aici 4 milioane de euro, care sunt folosiți pentru a găsi infractori si criminali, pentru a identifica documente de identitate false sau bani falși. Mergem apoi la centrul EUBAM, care ajuta la controlul frontierei dintre Moldova si Ucraina. Aceste doua proiecte vizitate astăzi contribuie la siguranța cetățeanului in Republica Moldova. Ele sunt, ca atare, importante pentu toată Europa. Pentru a avea siguranța in interiorul granițelor UE, trebuie sa avem siguranța si in statele din vecinătate.

Merg apoi la conferinta de presa in care vorbesc despre proiectele finanțate din fondurile europene. Spun foarte clar ca aceste proiecte fac viața oamenilor mai buna in Moldova.

Siegfried Mureșan, în studioul Europei Libere la Chișinău
Siegfried Mureșan, în studioul Europei Libere la Chișinău

Merg apoi la un scurt interviu la „Europa Libera”.

„Sunt foarte obosit după aceasta saptamana plină, nu am timp înainte de avion si nici calculator,” i-am răspuns doamnei Valentina Ursu după interviu, cand m-a rugat sa scriu acest jurnal. M-a convins sa il scriu si sunt bucuros ca am acceptat.

Ieșit de la „Europa Libera” am mers spre magazinul „Bucuria” pentru a cumpara trei cutii de „Chișinăul de seara”: una pentru nepoțelul meu, una pentru echipa mea si una pentru mine.

In drum spre hotel, pe Stefan cel Mare, ma striga un tânăr: „Domnu’ Mureșan...! Putem face o fotografie?” „Desigur,” am răspuns. Era un tânăr care ma recunoscuse pe strada, era putin agitat. „Retrăiesc emoția pe care am trăit-o cand v-am vazut vorbind in conferinta de presa despre Republica Moldova.” Am făcut un selfie, ne-am salutat si am plecat fiecare in drumul său. Cand ne-am despărțit, după ce mi-a spus acele cuvinte, eu am devenit cu siguranța mai emoționat decât el. A fost frumos in Moldova. La revedere, Chisinau! Pe curând.

XS
SM
MD
LG