Linkuri accesibilitate

Reacții bulgare la alegerile prezidențiale din Rusia


Opoziția bulgară avertizează cp GHERB aplică tacit modelul oligarhic al lui Putin caracterizat de înăbușirea libertății de exprimare, controlul asupra justiției și promovarea intereselor unor grupuri oligarhice.

Dreapta bulgară constată că scrutinul prezidențial din Rusia a fost o alegere fără alternativă reală. Unul din liderii Blocului reformator, Metodi Andreev, consideră că Vladimir Putin a impus politica imperială a forței în relațiile internaționale. În locul democratizării și colaborării guvernarea sa a marcat revenirea la pretențiile imperiale fața de fostele republici sovietice și de vecinii din Europa de Est.

Dezvoltarea economiei ruse se bazează nu pe principiile liberei concurențe ci pe modelul oligarhic. Aceasta este explicația pentru rămânerea în urmă în dezvoltarea economică și socială, și pentru agravarea unor probleme moștenite din perioada comunistă, constată politicianul bulgar.

Într-o lume modernă și democrată reprezintă un nonsens lauda cu armamentul de distrugere în masă. Produsul intern brut al Rusiei - 1,6 trilioane de dolari - este de două ori mai mic de cel al Germaniei, de trei ori față de cel al Japoniei, și de aproape 12 ori de cel al Statelor Unite ale Americii.

Opoziția bulgară de dreaptă avertizează că actualii guvernanți din partidul GHERB, în pofida declarațiilor pro-europene și pro-atlantice, aplică tacit modelul oligarhic al lui Putin caracterizat prin înăbușirea libertății de exprimare, controlul asupra justiției și promovarea intereselor unor grupuri oligarhice.

Vom putea deveni treptat parte integrantă din comunitatea euroasiatică, avertizează Metodi Andreev. Abreviatura GHERB se transformă din Cetățeni pentru dezvotarea europeană în Cetățeni pentru dezvoltarea euroasiatică a Bulgariei.

Rusia impresionează cu amenințări militariste pe care se sprijină regimul lui Putin, nu cu democrație, este de părere fostul adjunct al ministrului de externe Tafrov. Alegerile din aceasta țară au puține puncte comune cu democrația și nu are rost să fie comentate.

Volen Siderov liderul partidului ultranaționalist „Ataca” care participă la coaliția de guvernământ consideră însă că scrutinul prezidențial este un model de democrație ce trebuie urmat în Bulgaria.

Petăr Kănev, unul din liderii Partidului Socialist, prognozează că după alegeri Putin va opera schimbări în guvern. Nu este exlusă înlocuirea premierului Medvedev care a acumulat multe critici.

Previous Next

XS
SM
MD
LG