Linkuri accesibilitate

A fost odată un socialism


Fosta clasă muncitoare, lovită de căderea industriilor și trădarea stîngii s-a mutat cu votul la extreme.

Clasa muncitoare merge singură pe miriște, prin Franța, Germania, Austria, Cehia și America. Convoiul amintit poate fi văzut în zilele de vot, cînd își pedepsește foștii patroni: partidele socialiste și social-democrate.

Jurnal de corespondent: Traian Ungureanu (Londra)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
Link direct

Alegerile ultimilor doi ani au adus stînga tradițională la limita falimentului. Partide și politicieni așa zis populiști au cules voturile pierdute de stînga și au urcat masiv în preferințele naționale.

Așadar: ce i-a apucat pe cei cunoscuți sub numele de clasă muncitoare? Nimic altceva decît conștiința faptului că au fost abandonați.

Povestea e aceeași în multe state: stînga a fugit de foștii ei alegători și îmbățișază elemente ale tineretului radical sau ale clasei de mijloc. Credința în proletariatul clasic s-a dovedit o ipocrizie. Noua stîngă s-a mutat spre alți clienți.

Fosta clasă muncitoare, lovită de căderea industriilor și trădarea stîngii s-a mutat cu votul la extreme. Efectele abia au început. E, însă, de știut cine pe cine a trădat și de unde a început totul. A fost odată o legendă cu socialism pentru muncitori. Și nu mai e.

Previous Next

XS
SM
MD
LG