Linkuri accesibilitate

România: în direcția unui stat mafiot, ai cărui protagoniști se vor acoperi și proteja unii pe alții


La un protest anti-guvernamental la București

Nu mai puțin de trei miniștri ai guvernului Tudose fac obiectul unor investigații în curs, dar conducerea partidului respinge însăși ideea posibilei lor vinovății.

În urmă cu patru ani, Senatul a primit o cerere de ridicare a imunității parlamentarului Varujan Vosganian, acuzat de „complot și subminare a economiei naționale” întrucât, ca ministru al Economiei, ar fi favorizat o companie privată să obțină prețuri preferențiale de la compania de stat Romgaz. Cererea nu a fost acceptată. O solicitare ulterioară a procurorilor s-a izbit de același refuz. În timpul respectivelor ședințe ale Senatului Varujan Vosganian a citit acatiste și s-a uns pe frunte cu mir. Iar după ce a văzut că nu va fi urmărit penal, în loc să spună – spre exemplu - că datorită credinței lui s-a petrecut o minune, a exclamat: „Iată, acum s-a dovedit nevinovăția mea !”

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Așa se întâmplă când parlamentarii fac zid în jurul unui coleg și împiedică justiția să-și îndeplinească menirea. Nu parlamentul, evident, stabilește dacă cineva e vinovat sau nu. Dar Vosganian și alții ca el întrețin în chip deliberat confuzia, tocmai pentru a se sustrage responsabilităților în fața legii. Doar în toamna anului 2014, după victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis, parlamentarii au părut că își pun cenușă în cap și au promis că nu vor mai pune stavilă justiției. S-au ținut de cuvânt câteva luni după care și-au reluat vechile năravuri, servind drept scut în fața solicitărilor parchetului.

Iată însă că nu numai parlamentarii se bucură de imunitate. În viziunea liderilor social-democrați un ministru nu poate fi cercetat penal de către Direcția Națională Anticorupție. Nu mai puțin de trei miniștri ai guvernului Tudose fac obiectul unor investigații în curs dar conducerea partidului respinge însăși ideea posibilei lor vinovății. În afacerea trecerii unei importante suprafețe de teren și a unui lac din proprietatea statului în proprietatea unei firme private doamnele Sevil Shaideh și Rovana Plumb n-au nicio vină, a decretat liderul PSD Liviu Dragnea. Ce spune Liviu Dragnea e literă de lege: partidul s-a încolonat fără să crâcnească în spatele său.

Dacă lucrurile continuă pe această cale, parlamentarii, miniștrii, dar și multe personaje din administrația locală vor putea comite ilegalități fără teamă de consecințe. Vom avea atunci un stat mafiot, ai cărui protagoniști se vor acoperi și proteja unii pe alții. Nu vreau să zugrăvesc un tablou din cale-afară de negru, dar ce se întâmplă acum ne oferă suficiente motive de îngrijorare.

XS
SM
MD
LG