Linkuri accesibilitate

Prioritățile europene ale Bulgariei


Președinția bulgară le-a definit ca tineretul, Balcanii de Vest, securitatea europeană și piața digitală.

Cele patru priorități oficiale ale președinției bulgare sunt convenite în cadrul Uniunii și nu prezintă surprize – tinerii, Balcanii de vest, securitatea europeană și piața digitală. Guvernul Borisov însă are priorități proprii din care unele vor putea creea probleme atât în plan extern cât și în cel intern.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Ambiția primului ministru Boiko Borisov este ca în următoarele șase luni Bulgaria să devină membră a zonei Schengen și – eventual - să fie admisă în antecamera zonei Euro. De președinția actuală sunt legate și speranțele de renunțare la Mecanismul de verificare și control la care țara este supusă începând de 2007. Spre deosebire de România, Bulgaria continuă să fie criticată pentru lipsa de progrese în combaterea corupției și crimei organizate.

La Sofia, integrarea europeană a Balcanilor de Vest este privită în primul rând prin prisma normalizării relațiilor cu Macedonia. Naționaliștii bulgari considera fosta republica iugoslavă parte integrantă din teritoriul istoric al țării. O treime din locuitorii Bulgariei sunt descendenți ai refugiaților din Macedonia și Tracia de sud după războaiele balcanice. Aderarea Macedoniei la NATO și Uniunea Europeană va înlesni apropierea între Sofia și Skopije.

Borisov își propune ca scop să contribuie la normalizarea relațiilor Bruxelles-ului cu Turcia. În timpul vizitei sale în finele săptămânii trecute la Istanbul el a lăudat rolul președintelui Regep Tayyp Erdogan pentru rezolvarea crizei migranților.

De la poziția de președintă al Consiliului UE, Sofia va încerca să promoveze proiectele energetice comune cu Rusia – CAE „Belene”, proiectul petrolier Burgas-Alexandroupolis, noul gazoduct de tranzit spre Europa centrală prin care „Gazprom”-ul încearcă să reducă tranzitul prin Ucraina.

Un scop neanunțat este transformarea președinției într-un mijloc de stabilizare a guvernării. Sarcina nu este deloc ușoară având în vedere divergențele crescânde cu partenerii naționaliști, activizarea opoziției și protestele civice anunțate. Guvernul Borisov se va confrunta în următoarele zile cu protestul ecologiștilor în zece orașe. Vor urma proteste ale polițiștilor și ale lucrătorilor din Academia bulgară de științe nemulțumiți de condițiile de lucru și salariile medii în jur de 350 de euro.

Începutul președinției a fost marcat de o serie de articole critice în presa europeană în care se atrage atenția asupră corupției și situației deplorabile în domeniul libertății de exprimare în Bulgaria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG