Linkuri accesibilitate

Bulgaria ar putea amâna reînoirea aviației sale militare


Avioanele de luptă „Grippen” ce au fost recomandate inițial spre achiziționare de armata bulgară

Varianta modernizării avioanelor MiG-29 cu participarea companiei ruse RSK MIG a revenit în actualitate.

În urmă unui conflict între guvernul centrist și președintele socialist Rumen Radev, Bulgaria este pe cale de a amâna programul de reînnoire a aviației sale militare și de a reveni la varianta modernizării avioanelor MiG-29 cu participarea companiei ruse RSK MIG.

Comisia parlamentară specială a întors la faza inițială procedura de alegere a unui nou avion de luptă. Ea a recomandat examinarea mai atentă a celor trei variante: „F-16”, „Eurofighter” la mâna a doua, noul „Gripen”, și eventuala completare cu o a patra ofertă.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Comisia a fost denumită de opoziție „Anti-Radev” pentru că practic a anulat recomandarea în favoarea „Gripen”-ului suedez a guvernului interimar numit de președinte.

Partidul socialist l-a acuzat premierul Borisov că întârzie modernizarea forțelor aeriene. Experți militari au anunțat că achiziționarea avioanelor va fi amânată cu câțiva ani.

Primul ministru Borisov a declarat săptămâna trecută că înainte de a cumpăra avioane noi statul va încerca modernizarea celor existente. „Achiziționarea de avioane de vânătoare nu reprezintă o prioritate pentru armata bulgară. Procesul va putea continua până la 2023”, a spus Borisov.

El a amintit de o declarație a actualului președinte în favoarea menținerii în funcțiune a avioanelor sovietice „MiG-29” pe care Radev a făcut o în urmă cu un an în calitatea de comandant al forțelor aeriene.

Borisov a anunțat că statul va investi opt milioane de euro în uzina „Avionams” din Plovdiv, unde vor putea fi reparate avioane „MiG”, „SU” și elicoptere de luptă.

„Am tot respectul pentru Rumen Radev dar el nu mai este comandant al forțelor aeriene ci președinte”, a spus Borisov.

Cele aproximativ 800 de milioane de euro prevăzute inițial pentru achiziționarea de avioane vor putea fi redirecționate spre modernizarea forțelor terestre.

Radev a reacționat la ultima declarație a lui Borisov avertizând că „schimbarea de poziții și priorități nu corespunde intereselor naționale”. După cum a mai spus președintele, este de neconceput ca o comisie parlamentară să anuleze practic o hotărăre mai veche a Parlamentului. Radev a văzut în spatele ultimelor decizii interese lobbyiste.

Comentând problema, ambasadorul american la Sofia Eric Rubin a declarat că Bulgaria este o țară membră NATO și avioanele sale trebuie să răspundă standardelor alianței.

XS
SM
MD
LG