Linkuri accesibilitate

Bulgaria: migranții economici și investițiile străine


Peste 1,6 miliarde euro au fost trimise rudelor din țară din cei aproape două milioane de migranți economici bulgari în 2016.

În 2016, migranții au asigurat o mare mare parte din veniturile valutare ale Bulgariei. Peste 1,6 miliarde euro au fost trimise prin transferuri bancare rudelor din țară din cei aproape două milioane de migranți economici bulgari din care cea mai mare parte se află în Spania, Marea Britanie și Germania.

La aceasta suma se adaugă încă cel puțin un miliard de euro aduse în numerar în țara, informează canalul de televiziune „Bloomberg TV Bulgaria”. Totalul de peste 2,6 de miliarde euro depășește cu mult investițiile directe străine, dar și finanțarea în cadrul programelor europene.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Anul trecut a avut loc o nouă scădere cu aproximativ 60% a investițiilor străine. Aceasta în condițiile în care țări precum România sau Ungaria au avut creșteri la acest indicator.

La baza scăderii interesului investitorilor străini se află corupția, piedicile administrative și deficitul de forță de muncă calificată.

După ce în perioada 2006-2008 Bulgaria a fost țara cea mai atractivă pentru investitori în Europa centrală și de est la baza criteriului investiții directe raportate la Produsul intern brut, în ultimii ani ea a ajuns pe ultimul loc.

În 2007 volumul investițiilor străine a fost peste nouă miliarde euro - 30% din PIB. Aceasta este de nouă ori mai mult față de nivelul din anul trecut.

În perioada guvernării lor centriștii au pus accentul pe taxele mici, forța de muncă ieftină și pe dezvoltarea infrastructurii rutiere. În aceasta perioadă însă a crescut importanța unor factori precum instabilitatea mediului de afaceri și corupția. Mulți investitori au renunțat la planurile de a dezvolta capacități de producție în absența unor garanții legale pentru securitatea investițiilor.

Fără investiții au scăzut veniturile bugetare ceea ce a impus contractarea unor credite externe mari. Numai anul trecut au fost contractate credite în valoare de 8,5 miliarde euro. Bulgaria a ajuns printre țările europene cu cele mai mari ritmuri de creștere a datoriei externe.

Liderul PSB, Kornelia Ninova, a cerut de la Ministerul finanțelor să răspundă la întrebarea unde s-au dus cele 8,5 miliarde euro credite contractate în 2016. După ea creșterea cu 2-3% a produsului intern brut în ultimii ani are la bază fondurile Uniunii Europene și transferurile migranților. Ninova a avertizat că țara a pornit pe drumul Greciei. Numai pentru a fi garantate plățile în contul datoriei externe este nevoie să fie dublat ritmul de creștere până la nivelul atins de România.

Previous Next

XS
SM
MD
LG