Linkuri accesibilitate

Bulgaria: centriștii și naționaliștii aproape de formarea unui guvern


Boiko Borisov la o conferință a formațiunii sale GHERB
Boiko Borisov la o conferință a formațiunii sale GHERB

Negocierile între partidul centrist GHERB și coaliția „Patrioții uniți” avansează.

La Sofia, continuă tratativele pentru formarea viitorului guvern bulgar între partidul centrist GHERB și coaliția „Patrioții uniți”. Liderul centriștilor Boiko Borisov este singurul candidat la postul de prim-ministru.

Inițial, liderii naționaliști au cerut de la potențialii lor parteneri la guvernare să desemneze un alt candidat. După trei zile de tratative ei au acceptat varianta Borisov.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Liderul centriștilor a declarat că mai bine pentru Bulgaria ar fi o coaliție cu participarea și a Partidului Socialist. Ultima plenara a socialiștilor a decis, însă, ca partidul să rămână în opoziție.

La întrebarea dacă va căuta sprijin suplimentar din partea noului partid „Volia” al omului de afaceri Veselin Mareșki, ex-premierul a răspuns „sunt bineveniți, dar și o coaliție cu 122 de deputați – cu unul peste majoritatea simplă, va putea rezista un mandat întreg”.

Printre prioritățile guvernării viitoare se vor afla reforma în justiție, combaterea corupției, reducerea aparatului administrativ, majorarea salariilor și pensiilor. „Programul noului guvern va avea 100 de pagini”, a anunțat Borisov.

El a cerut ca naționaliștii să participe cu miniștri și să răspundă într-un mod real pentru activitatea executivului.

Viitorul acord de coaliție va conține garanții pentru supraviețiurea guvernului până la viitoarele alegeri parlamentare în 2021.

Borisov a avertizat că nu se va repeta situația din Parlamentul precedent, în care „Blocul reformator” a făcut parte din coaliția de guvernământ, iar un partid din componența sa a fost în opoziție. El a cerut ca viitorul acord de coaliție să fie semnat separat de cei trei lideri ai formațiunilor naționaliște.

Mediile informează că nu au fost încă depășite divergențele între GHERB și „Patrioții uniți” în privința politicii fața de Turcia, de criza migranților și de votul uninominal. Naționaliștii cer ca drept la vot să aibă numai cetățenii bulgari care au locuit în ultimele trei luni în țara. Ei resping votul uninominal și propun crearea unor tabere cu regim închis pentru migranții ilegali.

Previous Next

XS
SM
MD
LG