Linkuri accesibilitate

Bulgaria și guvernarea electronică


Bulgaria a cheltuit în perioada 2002-2017 peste un miliard de euro pentru electronizarea procesului de guvernare.

Bulgaria a cheltuit în perioada 2002-2017 peste un miliard de euro pentru electronizarea procesului de guvernare, dar rămâne departe de Estonia în care cetățenii au acces la 5 000 servicii electronice în baza unor investiții de numai 25 de milioane de euro.

Un raport realizat de Camera bulgară de industrie critică modul defectuos în care este aplicată strategia națională pentru guvernare electronică, adoptată în anul 2002. Spre deosebire de Bulgaria, Estonia a introdus încă în 2001 cărțile de identitate electronică, care asigură accesul posesorului la 5 000 de servicii din 900 de sisteme electronice.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Costul electronizării este de numai 25 de milioane de euro din care 70% pentru componente hardware. Au fost folosite numai programe cu cod deschis – cea mai mare parte, gratuite.

Cu cartea electronică de identitate pot fi efectuate operațiuni bancare, plata unor servicii comunale, de tichete, iar la nevoie medicii au acces la dosarul electronic medical – epicrize, rețete etc. Fiecare titular de carte electronică primește o adresa e-mail oficială.

Bulgaria a decis abia în 2016 să urmeze calea Estoniei. Până acum s-a ajuns la 2900 de servicii electronice însă din categoria celor primare. În Estonia predomină serviciile complexe.

Numai 19% din administrații în Bulgaria oferă servicii electronice. În realitate 98% din aceste servicii sunt efectuate de cinci administrații. Cea mai mare este „contribuția” Fiscului și a Agenției naționale de cadastru.

27% din registrele administrative sunt menținute numai pe baza de hârtie. Nu este de mirare că numărul imprimantelor în administrație a crescut de trei ori mai repede decât cel al computerelor și serverelor. De menționat că administrația de stat a Estoniei economisește în urma serviciilor electronice două tone de hârtie pe an.

În ultimii 12 ani numai 19% din cetățenii bulgari au avut contacte online cu administrația fața de 77% - în Estonia.

Din 2007 în fosta republică sovietică sunt necesare 15 minute pentru a înregistra o firmă, legalizarea se face în câteva ore, iar proprietarul va putea demara activitatea în aceiași zi. În Bulgaria sunt necesare 23 de zile. Sistemul birocratic consumă 16% din timpul omului bulgar de afaceri – de 2,4 ori mai mult fața de situația în Estonia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG