Linkuri accesibilitate

Transparency International despre corupție în Bulgaria


La un protest la Sofia împotriva corupției
La un protest la Sofia împotriva corupției

Nivelul înalt al corupției este însoțit de probleme grave cu libertatea de exprimare.

Bulgaria rămâne cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, chiar dacă poziția sa în clasamentul „Transparency International” s-a îmbunătățit cu patru locuri fața de anul trecut. Datele au fost publicate și pe pagina Internet al președinției rotative bulgare a Consiliului Uniunii Europene.

Cu un indice de percepție a corupției de 43 de puncte țară ocupă locul al 71-lea din 180. Totuși Sofia se prezintă mai bine de Albania. Valoarea medie a indicelui în Uniunea Europeană este de 66. În cazul Bulgariei se conturează o tendință clară de rămânere în urmă fața de celelalte state membre, inclusiv cele din Europa centrală și de est.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Nivelul înalt al corupției este însoțit de probleme grave cu libertatea de exprimare. Bulgaria ocupă locul 109-lea în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere” după ce în 2008, înainte de venirea la putere a partidului centrist GHERB a fost în locul 35-lea, la egalitate cu Franța și în fața multor țări europene.

Indicele de percepție a corupției a fost creat în 1995. Valori sub 50 de puncte sunt privite drept un indiciu sigur despre existența unor probleme foarte grave. Ungaria de pildă a pierdut în ultimii ani zece puncte.

La întocmirea ultimului clasament „Transparency International” au fost folosite zece studii diferite elaborate de instituții internaționale precum Banca mondială, Freedom House și Economist Inteligence Unit, universități, centre de cercetare și ONG-uri. La baza rapoartelor se află anchete efectuate în mediul de afaceri, opinii de experți și studii universitare.

În Bulgaria combaterea corupției bate pasul pe loc în ultimii cinci ani, constată „Transparency International”. Este nevoie de o schimbare în politica guvernanților și de reformarea instituțiilor menite să ducă lupta anticorupție.

Cel de-al treilea guvern Borisov a inițiat o nouă Lege anticorupție și a format o nouă structură de combatere a acesteia. Primele rezultate însă se lasă așteptate.

Spre deosebire de Bulgaria în ultimii cinci ani România a marcat o evoluție pozitivă de cinci puncte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG