Linkuri accesibilitate

Economia subterană și contrabanda în Bulgaria


Un raport FMI situează Bulgaria pe primul loc în evaziunea fiscală, economia subterană reprezentînd între 25,8 și 35,3% din valoarea PIB.

Bulgaria se află pe primul loc în Uniunea Europeană după amploarea economiei gri, arată un raport al FMI. Au fost anunțate și informații alarmante despre valoarea contrabandei de mărfuri supuse accizelor - țigări, băuturi alcoolice, produse petroliere.

Raportul FMI, care cuprinde 158 de țări, constată că în perioada după 1991 dimensiunea economiei gri în Bulgaria variază între 25,8 și 35,3 din valoarea produsului intern brut. Dintre țările europene nemembre ale Uniunii Europene numai Rusia și Ucraina au sector gri mai mare - peste 38%. După acest indicator țara la sud de Dunăre se apropie de Pakistan și de majoritatea statelor africane.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Țările din Europa de sud-est stau mai bine de Bulgaria în raportul FMI - Turcia – cu economie gri evaluată la 27,2%, Croația – 26,5%, România – 26,3%. Grecia se prezintă cel mai bine în zona cu 21,5%. În Europa conduc Elveția, Austria și Luxemburg – respectiv 6%, 7,1% și 8,2%.

Autorii raportului sunt Leandro Medina și Friedrich Schneider.

După cum afirmă Kamen Kolev, vice-presedinte al Asociatiei Industriașilor din Bulgaria (BIA), cele mai frecvente practici pe piața muncii sunt munca la negru, neplata sau plata unor contribuții sociale scăzute și oferirea de mită. BIA a propus introducerea ordinelor de plată pentru achitarea impozitelor și a contribuțiilor sociale pentru companii și instituții publice, masura care ar reduce într-un mod simțitor cheltuielile sectorului public.

Opoziția afirmă că în ultimii ani contrabanda de mărfuri supuse accizelor - țigări, băuturi alcoolice și produse petroliere - se menține la cote foarte înalte. Pentru prima dată după 2010 nu a fost îndeplinit, cu peste 25 de mln. euro, planul pentru colectarea accizelor. Față de 2009 numărul de țigări desfăcute într-un mod legal în 2017 este cu aproape 50% mai mic. Aceasta se explică prin creșterea contrabandei. Anul trecut vămile au confiscat numai trei TIR-uri cu țigări fără banderole fiscale cea ce este foarte puțin. O parte din țigările fabricate în Bulgaria se exportă pe hârtie, dar se vând în țară fără banderole.

Pierderile de pe urmă contrabandei sunt evaluate la 5 miliarde euro pe an, după cum afirmă institutul american „Global Financial Integrity”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG