Linkuri accesibilitate

Vizita cancelarei Angela Merkel la Sofia


La primirea oficială de la Sofia
La primirea oficială de la Sofia

Boiko Borisov are nevoie de sprijinul Berlinului pentru cele patru priorități ale președinției bulgare.

Cancelarul german în exercițiu Angela Merkel a efectuat o vizită de lucru la Sofia. Timp de două ore și jumătate, ea a discutat cu primul ministru Boiko Borisov prioritățile președinției bulgare a Consiliului Uniunii, relațiile cu Turcia și alte probleme de interes comun.

Vizita de lucru nu a fost una protocolară. Ea a avut loc între întâlnirea de vineri de la Paris, Merkel-Macron, și votul decisiv de duminică al social-democraților germani pentru formarea unei noi coaliții în frunte cu Dna Merkel.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Boiko Borisov are nevoie de sprijinul Berlinului pentru cele patru priorități ale președinției bulgare – tinerii, Balcanii de vest, securitatea europeană și economia digitală. Sofia va urmări normalizarea pe cât posibil a relațiilor Uniunii cu Turcia și Rusia, menținerea politicii de coeziune după Brexit, realizarea unor proiecte regionale în energetica și infrastructura. Priorități naționale sunt aderarea la zona Schengen, admiterea în camera de așteptare a zonei Euro, și renunțarea la mecanismul de cooperare și verificare.

În cadrul conferinței de presă comune, Angela Merkel a declarat că Europa are nevoie de motto-ul președinției bulgare „Uniți suntem puternici”.

Ea a văzut o perspectivă reală pentru integrarea țărilor din Balcanii de vest la baza unui set de criterii precise. Bruxelles-ul va participa la modernizarea infrastructurii regionale de transport și în energetică.

Merkel a salutat modul în care Bulgaria asigură paza frontierelor Uniunii, îndeosebi cea cu Turcia. Ea a apreciat pozitiv inițiativa lui Borisov de a organiza o reuniune la nivel înalt Uniunea Europeană-Turcia în cadrul căreia să fie analizate într-un mod deschis toate problemele existente.

Cancelarul german a anunțat că aderarea Bulgariei la zona Schengen va putea începe în curând cu transportul aerian.

D-na Merkel și-a anunțat sprijinul pentru crearea nodului de distribuire a gazelor naturale Varna care va putea contribui la diversificarea livrărilor pentru Europa.

La rândul său, Borisov a declarat că Bulgaria este una din țările cele mai disciplinate în cadrul Uniunii. Cu stabilitatea sistemului său financiar, inflație și deficit bugetar zero ea îndeplinește criteriile de aderare și nu poate creea probleme zonei Euro. Sofia va continua cu ajutorul Germaniei reforma în justiție și combaterea corupției.

Previous Next

XS
SM
MD
LG