Linkuri accesibilitate

Programul guvernului Borisov în Bulgaria și prioritățile sale


Accentul este pus din nou pe proiectele de infrastructură.

Programul celui de al treilea guvern Borisov a fost publicat la aproape cinci luni de la victoria în alegeri a coaliției GHERB-Frontul patriotic. Întârzierea se explică prin divergențele în programele electorale ale partenerilor la guvernare.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

În programul coaliției de centru dreaptă GHERB-Frontul patriotic accentul este pus din nou pe proiectele de infrastructură. De data aceasta investițiile asigurate în cea mai mare parte din fondurile europene, se îndreaptă spre tronsonul Blagoevgrad-Sandanski din autostrada Sofia-frontiera cu Grecia, autostrada „Hemus” – Sofia-Plevna-Veliko Târnovo-Varna din care urmează a fi predate în următorii patru ani 250 de km și Sofia-Calotina /frontiera cu Serbia/ cu o lungime de 49 de km. Ruse-Veliko Tărnovo pe drumul București-Istanbul se amână cu încă patru ani ca și tunelul „Șipka”. Borisov însă a promis că va demara extinderea, cu încă două benzi, a autostrării Sofia-Plovdiv.

Guvernul î-și propune ca scop lansarea proiectului nuclear „Belene” fără garanții de stat, cu investitor privat.

A fost asigurata finanțarea europeană pentru cel de al treilea diametru al metroului sofiot care a demarat în 2016 la baza finanțării naționale.

Din program au dispărut promisiuni electorale precum demonopolizarea Casei naționale de sănătate și indexarea tuturor pensiilor. În privința salariilor lucrurile sunt mai clare – până la finele mandatului, în 2021, salariul minim va fi majorat la 330 de euro iar cel mediu – la 770. Vor fi dublate salariile profesorilor.

Verificarea pensiilor de invaliditate se amână cu doi ani. Acum aproximativ 10% din cetățenii bulgari primesc astfel de pensii. Numărul acestora s-a triplat în decurs de 15 ani. Ultimele două guverne Borisov nu au reușit să pună capăt fraudelor în acest sector.

Noul guvern va condiționa alocarea de ajutoare sociale de participare a beneficiarilor la programele de muncă în cadrul primăriilor.

Ajutoarele pentru copii vor fi alocate numai familiilor care î-și trimit copii la gradiniță și la școală. Măsura va afecta în primul rând comunitatea romilor.

În cadrul reformei în justiție încă în acest an va fi adoptată o nouă lege anticorupție. Va fi formată o nouă Comisie de combatere a corupției la nivel înalt la baza celor cinci organe anticorupție existente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG