Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Corupția la nivel înalt


La protestele din fața Parlamentului de la Sofia din 2013.
La protestele din fața Parlamentului de la Sofia din 2013.

Pe marginea ultimului raport al Centrului pentru prevenirea corupției și crimei organizate (BORCOR).

„În Bulgaria practic nu există o instituție cu angajament clar de combatere a corupției la nivel înalt”, constata autorii ultimului raport al Centrului pentru prevenirea corupției și crimei organizate (BORCOR) - instituția de stat menită să elaboreze strategii și metode de acțiune în acest sector. Recomandările Comisiei Europene formulate în rapoartele de țară nu au fost îndeplinite.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

BORCOR constată că organele de combatere a corupției la nivel înalt în Bulgaria nu corespund standardelor internaționale. Printre probleme sunt enumerate capacitatea administrativă insuficientă, problemele în coordonarea activităților anticorupție, dependența instituțională.

Directoarea în exerițiu al BORCOR, Eleonora Nikolova, a declarat că cea mai gravă formă de corupție politică rămâne legislația la comandă care deservește interesele unor structuri economice.

Raportul a fost trimis președintelui Rumen Radev, primului ministru Boiko Borisov, viceprim-ministrului Ekaterina Zaharieva și ministrului justiției, Țețka Țaceva.

Bulgaria s-a angajat să pună în aplicare până la finele anului 17 recomandări conținute în ultimul raport de țară. În fața Parlamentului, primul ministru a anunțat că în acest an va fi elaborată o nouă lege anticorupție. La baza Comisiei pentru confiscarea proprietăților ilicite, criticată pentru lipsa de rezultate, va fi creat un nou organ de combatere a corupției la nivel înalt.

În ultimul raport BORCOR se recomandă ca noul organ să devină „o insulă de integritate și competență”. Viitorul șef al acestuia trebuie să fie un profesionist cu reputație impecabilă independent politic.

În 2015 o astfel de propunere a fost lansată de ministrul de atinci al justiției Hristo Ivanov, dar respinsă în Parlament. Drept urmare Ivanov a demisionat.

În momentul de față combaterea corupției la nivel înalt este efectuată de către departamentul specializat al Procuraturii municipale Sofia. Rezultatele se lasă așteptate.

Între timp în cadrul guvernului a fost creat un nou Consiliu național de politici anticorupție, considerat de opoziție o dublură a Centrului pentru prevenirea corupției și crimei organizate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG