Linkuri accesibilitate

Proiectul „Belene” din nou în actualitate


Belene în 2013
Belene în 2013

Raportul final al Academiei de Științe de la Sofia recomandă realizarea celei de a doua CAE bulgară pentru că „după 10-15 ani în Balcani va exista un deficit de energie electrică”.

Expertul energetic, prof. Atanas Tasev, a anunțat că se merge din nou spre realizarea proiectului „Belene”. Raportul final al Academiei bulgare de științe ce va fi anunțat în curând, recomandă realizarea celei de a doua CAE bulgară pentru că „după 10-15 ani în Balcani va exista un deficit de energie electrică”.

Scenariul revânzării echipamentelor pe care Bulgaria le-a plătit deja Rusiei a eșuat. Mai rămân alte două scenarii - realizarea centralei la Belene și construcția a încă două blocuri de 1000 de MW la Kozludui, constată prof. Tasev.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Există un potențial investitor strategic dispus nu numai să construiască centrala de la Belene, dar și o linie directă prin cablu de curent continuu cu pierderi energetice minime până la Italia de nord.

Patru partide de dreaptă și „verzii” au avertizat că se pregătește transferul proiectului nuclear unui investitor rus. Până la finele anului va putea fi semnat un acord cu Rusia – inițial, pentru conservarea echipamentelor importate. Ministrul energeticii, Temenujka Petkova, nu a exlus aceasta posibilitate. Proiectul va putea fi lansat oficial în timpul vizitei lui Putin la Sofia ce va putea avea loc în luna martie 2018, se arată în declarația celor cinci partide.

Semnatarii amintesc despre înalta seismicitate a zonei Belene, riscul mare al investiției, despre faptul că doi foști miniștri sunt anchetați pentru corupție în legătură cu proiectul nuclear. Valoarea finală a centralei ar putea să depășească 11 miliarde euro, ceea ce va pune sub semnul întrebării eficiența sa economică. Nu este încă rezolvată problema deșeurilor radioactive.

Ex-ministrul energeticii Traicio Traikov a avertizat că proiectul nuclear nu corespunde intereselor naționale. După el, cele două reactoare produse de „Rosatom” trebuie revândute. „Corupția este motorul proiectului „Belene””, a declarat Traikov.

Rumen Ovciarov, un alt fost ministru al energeticii, a avertizat că echipamentele pentru centrala nucleară ruginesc în aer liber la Belene și vor punea deveni inutile dacă realizarea proiectului va întărzia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG