Linkuri accesibilitate

Bulgaria rămâne în urma României în combaterea corupției


La un protest la Sofia
La un protest la Sofia

Din sistemul informațional al vămilor BAȚIS, au „dispărut” informații despre zeci de camioane cu țigări și cisterne cu produse petroliere.

Corespondentul nostru la Sofia relatează despre ceea ce unii consideră să fie rămânerea în urmă a Bulgariei în privința luptei împotriva corupției față de vecina ei de la nord, România.

Tema corupției continuă să preocupe societatea bulgară. Opoziția semnalează existența unor modele de corupție în sectorul accizelor care aduc bugetului pagube evaluate la sute de milioane de euro pe an.

Din sistemul informațional al vămilor BAȚIS, au „dispărut” informații despre zeci de camioane cu țigări și cisterne cu produse petroliere. Surse din Ministerul de finanțe, citate de ziarul „Sega”, au declarat că în decurs de un an din sistem au fost șterse date despre 25 de milioane de pachete de țigări.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

Traficanții au profitat de neajunsurile sistemului BAȚIS care permite intrarea cu o singură parolă. Sistemul, dat în funcțiune în 2009 de un consorțiu bulgaro-ungar, are 340 de terminale de intrare.

Opoziția a cerut formarea unei comisii de ancheta care să stabilească cine a comandat elaborarea sistemului și a stabilit parametrii acestuia.

„Un raport al Agenției naționale de securitate (DANS), trimis primului ministru Boiko Borisov în 2016, avertizează despre gravitatea problemei”, a declarat președinta PSB, Kornelia Ninova. „Autorii constată că mai mulți vameși corupți au profitat de posibilitatea de a manipula datele astfel încât bugetul să piardă zeci sau chiar sute de milioane de euro. Sistemul este făcut în așa fel încât să nu se știe cine intră și ce face”. Ninova a mai spus că după toate probabilitățile au fost șterse sau modificate zeci de mii de înregistrări. Raportul DANS a fost trimis Procuraturii dar nu a trezit interes.

Surse din Ministerul finanțelor citate de agenția Frognews, afirmă că intrarea ilegală în țară a unui TIR cu țigări de contrabandă îi „costă” pe traficanți 50 000 de euro. O treime se plătește la intrare, o altă treime la sediul Agenției Vămi, iar ultima pleacă spre funcționarii corupți din guvern. Modele de corupție identice funcționează în sectorul carburanților și în cel al băuturilor alcoolice.

Anul trecut, pentru prima dată după 2009, au fost colectate cu 27 de milioane de euro accize mai puțin. Cantitatea țigărilor de contrabandă capturate a fost foarte mică - sub două milioane de cutii – insuficientă pentru patru camioane.

Președintele companiei „Lukoil Bulgaria” Valentin Zlatev a anunțat că în sectorul carburanților contrabanda depășește 500 de milioane de euro pe an.

Opoziția socialistă a amintit că spre deosebire de România, în Bulgaria nu a fost pronunțată până acum nici-o sentință pentru corupție la nivel înalt. Guvernanții afirmă că interese politice de a destabiliza coaliția GHERB-Patrioții uniți în perioada președinției rotative a Consiliului UE au stat la baza moțiunii de cenzură eșuate având ca tema corupția.

Previous Next

XS
SM
MD
LG