Linkuri accesibilitate

România: Ce va urma în isteria anti-DNA?


Puterea și televiziunile aservite vor continua campania de calomniere și demonizare a Direcției Naționale Anticorupție și a șefei instituției.

Confruntarea de marți, de la Consiliul Superior al Magistraturii, dintre ministrul justiției Tudorel Toader și șefa DNA Laura Codruța Kövesi, a fost comentată de parcă era vorba de o întrecere sportivă: „Tudorel Toader făcut K.O.”, „6-1: scor zdrobitor în favoarea lui Kövesi” – cam așa au arătat titlurile din presă. Realitatea este că verdictul de la CSM, când doar Tudorel Toader și-a votat favorabil propriul raport, vine după o lungă perioadă de tensiune, care a mobilizat opinia publică și a provocat, după cum se știe, mari manifestații de protest față de tentativele puterii de a-și subordona justiția. S-a ajuns astfel la o situație rar întâlnită – o chestiune de fapt pur tehnică, cererea de revocare a procurorului-șef DNA, a devenit subiect de dezbateri aprinse în mass-media și pe rețelele de socializare.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Nu trebuie însă să ne pripim și să credem că această agitație a fost provocată în principal de partizanii dnei Kövesi. O frază surprinzătoare rostită marți de ministrul Toader aruncă o lumină nouă asupra acestor evenimente. Indiferent de ce se va întâmpla de acum înainte, a spus Toader, indiferent de ce vor face CSM, președintele Iohannis, eventual Curtea Constituțională, discuțiile vor continua, iar poporul până la urmă va afla adevărul. Se observă numaidecât că ministrul justiției pune sub semnul întrebării înseși deciziile luate de forurile care, în cazul dat, trebuie să se pronunțe conform legii. Pe de altă parte, cum știm că Tudorel Toader este executantul docil al ordinelor primite de la coaliția PSD-ALDE, faptul că el anticipează o prelungire a discuțiilor arată că acesta este de fapt obiectivul puterii.

Mandatul dnei Kövesi expiră în 2019. Până atunci, puterea și televiziunile aservite vor continua campania de calomniere și demonizare a Direcției Naționale Anticorupție și a șefei instituției. Paralel, se va merge mai departe cu operațiunea de modificare a legilor justiției, în așa fel încât corupții să fie puși la adăpost iar DNA să devină ineficientă. Diabolizarea DNA îl va viza și pe președintele Iohannis, ce va fi perceput ca un complice al lui Kövesi, în cazul – mai mult decât probabil – că va refuza revocarea acesteia. Și să nu uităm că tot în 2019 vor avea loc alegeri prezidențiale…

Iată, așadar, motivele pentru care puterea are tot interesul să întrețină isteria anti-DNA. Iar în acest joc pervers ministrul justiției Tudorel Toader este o unealtă prețioasă. În fond, el va rămâne ministru doar fiindcă este o unealtă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG