Linkuri accesibilitate

România sau statul paralel


București, noiembrie 2017

Expresia freneziei conspiraționiste care constă în a căuta motivații oculte acolo unde ar trebui să oferim explicații raționale.

După ce am aflat cât de perverse au fost acțiunile malefice ale „binomului”, alte două fantasme sunt acum în mare vogă: „sistemul” și „statul paralel”. Ele sunt tot expresia freneziei conspiraționiste care constă, cum bine știm, în a căuta motivații oculte acolo unde ar trebui să oferim explicații raționale.

Spre exemplu, dacă vrei să găsești o scuză pentru incapacitatea coaliției de guvernământ de a-și duce la îndeplinire programul, cel mai simplu răspuns (dar cu misterioase reverberații) este că guvernul e sabotat de către „sistem”. De asemenea, pentru cei aflați astăzi la putere, e avantajos să inducă ideea că există un „stat paralel” care controlează serviciile secrete și justiția, care plănuiește comploturi tenebroase și care este în solda străinătății.

Că există un „stat paralel”, e adevărat, dar nu în sensul dat de conspiraționiști. Mă voi explica de îndată. Pentru mine, statul „paralel” înseamnă statul care ignoră nevoile și aspirațiile cetățenilor și care, pe deasupra, îi minte cu nerușinare. Iată doar câteva exemple. Când introducerea supraaccizei a dus imediat la creșterea prețului benzinei, mai mulți miniștri, ba chiar și al doilea om în stat, președintele Senatului, au declarat fie că benzina nu s-a scumpit, fie că ei nu sunt la curent deoarece n-au mai trecut pe la pompă de o bună bucată de vreme. La fel, zilele trecute: după ce s-a anunțat introducerea unei noi taxe, numită „de solidaritate”, și prim-ministrul și ministrul finanțelor au fost incapabili să spună despre ce este vorba.

Stat paralel ? Când procesele nu se judecă la tribunal ci la partid sau la Parlament, cum să nu vorbim de un stat „paralel”? Recent, Sevil Shaideh și Rovana Plumb, miniștri în guvernul Tudose, au fost declarate „nevinovate” de către conducerea partidului social-democrat. În plus, Parlamentul face zid de fiecare dată când trebuie să aprobe cererea de urmărire penală a unui deputat sau a unui senator. Cetățenii de rând merg la tribunal, în statul „paralel” parlamentarii au imunitate. O tânără cu o boală gravă a publicat un volum de poezii iar editura i-a dat, ca drepturi de autor, o mică sumă de bani. Statul a obligat-o să restituie pensia de invaliditate din luna respectivă, pe motiv că tânăra obținuse venituri „ilegale”. În statul „paralel”, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu și mulți alții, care au fost condamnați și au făcut pușcărie, reușesc, grație statului „paralel”, să nu returneze sumele de zeci de milioane de euro ce le-au fost confiscate prin hotărâre judecătorească.

Acesta este, de fapt, statul paralel: statul mincinoșilor, impostorilor, învârtiților, nesimțiților, statul hoților și escrocilor, statul celor care sfidează legile. Și care mai au și tupeul să pozeze în victime ale „sistemului”.

XS
SM
MD
LG