Linkuri accesibilitate

Confruntarea dintre președintele PSD și șeful executivului pare inevitabilă


Premierul Mihai Tudose
Premierul Mihai Tudose

A miza mai departe pe Dragnea înseamnă a perpetua un partid osificat, încremenit în rutină.

Nimeni, cu siguranță, n-a bănuit, atunci când Mihai Tudose a fost investit prim-ministru, că între bolovănosul premier și președintele partidului social-democrat Liviu Dragnea ar putea izbucni un conflict. Și, în orice caz, nimeni nu și-ar fi imaginat că e posibilă o repetare a cazului Grindeanu, când predecesorul lui Mihai Tudose a primit în Parlament un vot de neîncredere din partea propriului partid, adică a partidului care îl numise la guvernare. Dacă s-ar ajunge iarăși aici, Liviu Dragnea și cei care îl susțin s-ar acoperi de ridicol.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Greu de explicat cum de s-a produs un asemenea derapaj. Ca și Sorin Grindeanu la început, Mihai Tudose părea că va fi un executant docil al ordinelor șefului său de partid. E posibil însă că o serie de contacte pe care actualul premier le-a avut cu oficialități ale Uniunii Europene să-l fi determinat să-și schimbe optica. A constatat, probabil, că la Bruxelles nu e indicat să reprezinți un guvern unde ai mai mulți miniștri cu probleme penale. Și cum investigațiile Direcției Naționale Anticorupție vizează acum două persoane foarte apropiate lui Liviu Dragnea, vicepremierul Sevil Shaideh și ministrul Rovana Plumb, confruntarea dintre președintele partidului și șeful executivului pare inevitabilă.

Mai sunt și alte elemente care intră în joc. Un sondaj realizat de un institut considerat drept demn de încredere arată că partidul social-democrat a suferit, în acest an, o pierdere de zece procente în încrederea românilor, dar și că cea mai abruptă cădere a înregistrat-o chiar liderul partidului, Liviu Dragnea, cu un scor inferior până și celui obținut de Tudose. În schimb, președintele Klaus Iohannis a câștigat din ianuarie încoace peste nouă procente, ceea ce îl situează de pe acum în postura de favorit la alegerile prezidențiale din 2019. Va accepta Partidul social-democrat să-l susțină în continuare pe Liviu Dragnea, deși acesta apare tot mai mult ca un perdant sigur ?

Nu putem ști în acest moment care va fi evoluția partidului. Rețeaua de influență a lui Dragnea rămâne una întinsă și solidă. Dar a miza mai departe pe Dragnea înseamnă a perpetua un partid osificat, încremenit în rutină. Și chiar dacă Mihai Tudose nu e câtuși de puțin personajul carismatic care să salveze partidul, o ruptură de nomenclatura întruchipată de Liviu Dragnea ar fi binevenită. Și nu numai pentru electoratul social-democrat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG