Linkuri accesibilitate

Juncker: Euro trebuie să devină o alternativă mondială a dolarului


Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

Ultimul discurs al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în fața Parlamentului European, privind starea națiunii europene.

Euro trebuie să devină o alternativă mondială a dolarului. Asta a spus astăzi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vorbind în fața Parlamentului European, în ultimul său discurs despre starea națiunii europene.

A fost ultimul discurs al lui Juncker de asemenea factură în fața Parlamentului European, întrucât după alegerile UE din mai anul viitor, Uniunea Europeană va avea o nouă Comisie, alți comisari și alt președinte al Comisiei.

Principalul mesaj al lui Juncker a fost, așadar, că euro trebuie să devină o alternativă mondială a dolarului. Juncker a atras atenția faptului că importante importuri strategice ale UE, precum energia, sunt calculate în dolari, în loc să fie în euro. Acolo unde, de pildă, Norvegia facturează în euro energia furnizată țărilor UE, statele arabe sau Rusia o fac în dolari.

În momentul în care președintele SUA Donald Trump dă tot mai multe semne că urmărește să își retragă țara din multe structuri internaționale, Juncker a spus că este momentul ca UE să-și impună moneda, la nivel internațional, ca un substitut al dolarului.

Rămânând în planul comerțului, dar și al politicii, Juncker a spus că într-o zi Europa ar putea oferi întregului continent african facilități comerciale și scutiri de taxe. Ideea vine, desigur, dintr-un plan de a investi în Africa pentru ca migranții să nu mai fie tentați să înfrunte orice pericol pentru a ajunge în Europa.

Sigur că e doar o promisiune fără sprijin în realitate, Juncker însuși va pleca din fruntea Comisiei UE peste un an, iar Comisia nu are, oricum, nici o capacitate de a influența politica guvernelor țărilor membre. Juncker caută doar să ridice moralul UE într-un moment în care Europa realizează că va trebui să se descurce de acum înainte singură, cu o administrație SUA care pune Europa pe același plan cu Rusia sau China și care va trebui chiar să înceapă să se gândească la propria sa apărare, dincolo de umbrela protectoare americană.

E probabil că viitorul președinte al Comisiei Europene va fi un german. Angela Merkel pare să dorească asta, mai degrabă decât să aibă un german în fruntea Băncii Centrale Europene. Cel mai probabil candidat ar fi actualul șef al Partidului Popular European, PPE, Manfred Werner. Acesta este cel mai important politician german din structurile europene, după retragerea fostului șef al socialiștilor, Martin Schulz.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG