Linkuri accesibilitate

John McCain, un lider în care am putut să ne încredem (VIDEO)


John McCain, Kiev, 15 decembrie 2013.
John McCain, Kiev, 15 decembrie 2013.

O evocare a politicianului american semnată de una din participantele la un program de liderism al Institutului McCain.

John McCain - un lider în care am putut să ne încredem

În ajunul zilei independeței Republicii Moldova, probabil ar fi oportun să vorbim despre liderism și ce înseamnă să fii un lider autentic?

Un bun exemplu pentru politicienii de la Chișinău, dar și pentru fiecare cetățean moldovean, este, cu siguranță, senatorul american, prizonierul de război, John McCain.

L-am văzut, prima oară, pe John McCain în iunie 2011, când a vizitat țara noastră, iar eu eram reporteră pe domeniul politic. La o conferință de presă, acesta foarte ferm, susținea că problema transnistreană trebuie rezolvată doar prin păstrarea suveranității și integrității Republicii Moldova și condamna menținerea trupelor ruse pe teritoriul nostru. Sinceră să fiu, îngrijorarea sa, la acel moment, mi s-a părut o declarație de curtoazie, pe care o poate face un politician străin.

Participanți la un program de liderism organizat de Institutul McCain în septembrie 2014 la Washington.
Participanți la un program de liderism organizat de Institutul McCain în septembrie 2014 la Washington.

Trei ani mai târziu, în septembrie 2014, pășeam pe holurile Congresului american îndreptându-mă spre biroul senatorului McCain, împreună cu alți 11 tineri din diferite țări. Mergeam cu toții să primim un călduros salut din partea politicianului, deoarece începeam un program de liderism la Institutul McCain, fondat în 2012.

Institutul McCain, prin activitatea sa, promovează, atât în Statele Unite, cât și la nivel global, liderismul autentic bazat pe etică, valori și principii sănătoase în politică, economie, dar și în alte domenii.

Timp de un an, cât am fost bursieră la acel program, am avut posibilitatea, eu și colegii mei, să discutăm, de mai multe ori, cu senatorul McCain despre ce se întâmplă în țările noastre. Și trebuie să recunosc că am fost jenată când îmi aminteam că în 2011, când era la Chișinău, am crezut că declarațiile sale sunt doar de formă.

Irina Gotișan, septembrie 2014, Washington
Irina Gotișan, septembrie 2014, Washington

Am fost uimită să descoper că John McCain era la curent, până în cele mai mici detalii, cu ce se întâmplă în fiecare colț de lume, iar îngrijorările sale nu erau doar de fațadă, ca să decoreze un discurs de la o tribună. Politicianul, cu aproape patru decenii în serviciul patriei sale, a lucrat nu doar la consolidarea unei democrații puternice pentru poporul american, ci a promovat valorile democratice și pe alte meleaguri, condamnând, în special, politica expansionistă a Rusiei și a crezut, cu adevărat, într-o Europă liberă.

Atât ca om politic, mentor, dar și ca soț, tată, prieten, John McCain, era admirat pentru integritatea sa, patriotismul și curajul de care a dat dovadă, precum și de greutatea cuvântului spus. A fost un politician respectat de ambele tabere politice din țara sa și înalt apreciat la nivel internațional ca fiind un lider politic cu coloană vertebrală, cu viziune politică bine definită și valori autentice.

In Memoriam John McCain (1936-2018)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00

Un critic feroce al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, dar și a președintelui de la Casa Albă, Donald Trump, John McCain a demonstrat că și în politică lucrurile pot fi spuse pe nume, fără menajamente. El a crezut că politica trebuie să fie făcută pentru a servi poporul și nu anumite interese personale sau de grup.

Amintindu-ne sloganele sale în campania prezidențială din 2008, ”Reformă, Prosperitate, Pace” ("Reform, prosperity and peace") și ”Un lider în care ne putem încrede” ("A leader we can believe in"), putem spune, cu certitudine, că tocmai de aceste lucruri are nevoie și poporul nostru în pragul împlinirii celor 27 de ani de independență a republicii în care trăim.

John Mccain a fost genul de lider care inspiră, în care te poți încrede și pe care vrei să-l urmezi. A fost un lider de care ar avea mare nevoie și Republica Moldova în aceste vremuri incerte.

Odihnește-te în pace, John McCain și îți mulțumim pentru lecțiile de viață și de liderism politic pe care ni le-ai oferit pe parcursul vieții tale.

XS
SM
MD
LG