Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: Bruxelles-ul „surprins” de ultimele evenimente de la Chișinău


Comisarul european pentru politica vecinătății Johannes Hahn
Comisarul european pentru politica vecinătății Johannes Hahn

Comisarul european pentru politica vecinătății a declarat Europei Libere că în privința asistenței macrofinanciare situația va fi analizată la pachet cu schimbarea sistemului de vot.

Uniunea Europeană a criticat aspru autoritățile moldovene, le-a cerut să garanteze independența justiției și să ia măsurile adecvate pentru a respecta rezultatele recentelor alegeri din Chișinău. Într-o declarație difuzată astăzi, șefa politicii externe și de securitate europene, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, spun că „invalidarea netransparentă a alegerilor... confirmată luni de Curtea Supremă de Justiție... îi privează pe locuitorii Chișinăului de primarul lor ales în mod democratic, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară, în scrutinul din 3 iunie”. În urma declarației deosebit de tăioase, corespondentul nostru la Bruxelles, Rikard Jozwiak, l-a întrebat pe comisarul Hahn dacă Uniunea Europeană, care predică separația puterilor, cere politicienilor moldoveni să anuleze o decizie a justiției. Un rezumat al acestui interviu.

Johannes Hahn i-a spus corespondentului nostru că UE respectă domnia legii atunci când este sigură că ea există cu adevărat, iar el nu este convins 100% că așa stau lucrurile în Moldova. Comisarul european a precizat că ceea ce provoacă la Bruxelles îngrijorare este ceea ce a numit „existența unui paragraf” care ar interzice politicienilor, candidaților moldoveni, ca în ziua alegerilor să motiveze sau să mobilizeze oamenii să iasă la vot.

Johannes Hahn despre despre invalidarea alegerilor din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Comisarul european Hahn a spus că a chema oamenii la vot este o pornire firească și sănătoasă a politicienilor și a amintit, în treacăt, că prevederea din Codul Electoral invocată pentru invalidarea alegerilor de la Chișinău nu a mai fost folosită la nici un alt scrutin moldovean, în trecut, ceea ce – a spus comisarul – „poate da de gândit”.

„Dacă s-a luat, în baza acestei prevederi, decizia juridică, ar putea fi în regulă, așa că problema noastră este prevederea din lege care a fost folosită”, a mai spus Hahn.

Întrebat cum se poate schimba prevederea, Hahn ne-a spus că orice lege poate fi schimbată, în parlament.

Hahn a afirmat că după ultimele evoluții premierul Pavel Filip i-a trimis un mesaj SMS, „pentru că se teme că aceasta va avea un impact asupra livrării primei tranșe de asistență macrofinaniară”...

Johannes Hahn a afirmat că după ultimele evoluții premierul Pavel Filip i-a trimis un mesaj SMS, „pentru că se teme că aceasta va avea un impact asupra livrării primei tranșe de asistență macrofinaniară” (pentru R. Moldova). Hahn a anticipat că acest efect ar putea exista, dar nu poate da detalii, fiindcă evoluțiile de la Chișinău sunt „recente”, și că va lua „cu siguranță” legătura cu Filip săptămâna aceasta.

Hahn a mai spus că în SMS-ul său Filip s-a referit la „separarea puterilor” în stat.

În privința asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, comisarul european a spus că ultimele evenimente de la Chișinău s-au soldat deja cu „stoparea procedurii” și că situația va fi analizată la Bruxelles, alături de chestiunea mai veche a schimbării sistemului de vot în Moldova, așadar în cadrul unui „pachet de chestiuni”.

Întrebat dacă Moldova ar putea să nu primească la toamnă prima tranșă din asistența de 100 de milioane de euro, Hahn a spus că nu vrea să „speculeze” și a repetat că Bruxelles-ul este „surprins” de ultimele evenimente de la Chișinău.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG