Linkuri accesibilitate

Jan Sekaci: „Mă întorc acasă mult mai motivat”


Jan Sekaci la unul din cursurile cu Wolfgang Emanuel Schmidt la Academia Kronberg, Kronberg i. Taunus
Jan Sekaci la unul din cursurile cu Wolfgang Emanuel Schmidt la Academia Kronberg, Kronberg i. Taunus

Un interviu cu tînărul violoncelist participant activ la cursurile de măiestrie de la Academia Kronberg (23-30 septembrie 2018).

La Kronberg
La Kronberg

Aproape 160 de tineri violonceliști din circa 20 de țări au descins zilele trecute la Kronberg, un mic și pitoresc oraș din preajma Frankfurtului, a cărui Academie de Muzică serbează anul acesta 25 de ani de existență. Toți au venit pentru a participa la Cursurile de măiestrie și concertele unui soi de festival aniversar. Între cei înscriși s-a aflat o violoncelistă din Moldova, Ana-Lucia Costiuc, și un tînăr talentat de 17 ani, de la București, Jan Sekaci. Cu acesta din urmă a stat de vorbă corespondentul nostru.

Tineri muzicieni români la Academia Kronberg: de vorbă cu violoncelistul Jan Sekaci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:40 0:00
Link direct

Academia de Muzică de la Kronberg, înființată în memoria lui Pablo Casals, și animată în primii ani de Mstislav Rostropovici și de regretatul Boris Pergamenschikow, dispărut prematur și omagiat zilele trecute cu un concert special – Hommage a Boris - cînd ar fi împlinit 70 de ani, a devenit pe parcursul celor 25 de ani de existență, o stație obligatorie în cariera oricărui violoncelist din lume.

Violoncelistul rus Boris Pergamenschikow omagiat la Kronberg
Violoncelistul rus Boris Pergamenschikow omagiat la Kronberg

Violonceliștii români sau moldoveni nu fac excepție și, de-alungul anilor, am avut ocazia de a vorbi cu moldoveanca Natalia Costiuc, cu Octavian Lup, astăzi profesor la Academia de Muzică din București, sau cu Andrei Ioniță, desemnat și premiat la Kronberg ca o mare speranță de viitor în 2014, și care a și confirmat verdictul juriului cu prisosință în ultimii trei ani, după ce a cîștigat primul premiu la Concursul Internațional „P.I. Ceaikovski” de la Moscova.

Andrei Ioniță a fost, de altfel, prezent la ciclul recent de la Kronberg, pe care l-a deschis în urmă cu o săptămînă, într-un concert denumit „Cello a tre” împreună cu profesorul său de la Berlin, Jens Peter Mainz, și cu o altă elevă talentată a acestuia, Chiara Enderle.

Dintre cei 160 de tineri violonceliști înscriși la cursurile care au durat o săptămînă, doar circa 30, dintre cei mai promițători, au fost aleși să participe „activ” la ele, pregătind o piesă muzicală cu unul din cei patru profesori – Frans Helmerson, Gary Hoffman, Jens Peter Mainz și Wolfgang Emanuel Schmidt. A fi ales participant „activ” este deja o onoare, iar dintre aceștia se aleg, de regulă, cei șase premianți ai anului, interpreții unui concert special de închidere a cursului.

Jan Sekaci la Kronberg
Jan Sekaci la Kronberg

Reprezentantul României, aș spune, a fost un tînăr de 17 ani, talentat și cald, Jan Sekaci, născut la Oradea, unde a început studiul violoncelului, în prezent elev în clasa profesorului Octavian Lup la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”. Asemenea altor talente din România, Jan Sekaci a avut șansa să concerteze relativ des pe scenele românești, unde este o tînără vedetă, după ce a câștigat o serie de concursuri atît în România cît și în state est-europene, în Bulgaria, Estonia și Ucraina.

Venirea la Kronberg a avut darul să-i aducă două relative surprize - și să-l pună în fața unei adevărate provocări - întîi de a constata cît de înalt este nivelul colegilor săi de o vîrstă apropiată și, în al doilea rînd, cît de dificil poate fi studiul cu un profesor pretențios, de talie internațională. Încă foarte tînăr, lipsit de o artă a autopromovării, ce ar trebui învățată și ea în paralel la București, Jan ne-a răspuns sibilinic la cîteva din întrebări. Cea dintîi a fost despre ce presupune intrarea unui tînăr în școala dificilă a Kronbergului:

Jan Sekaci: „Presupune foarte mult studiu, pregătire de informații în prealabil...

Europa Liberă: Este scump, este dificil, să fii înscris la cursurile de la Kronberg?

Jan Sekaci: „Nu aș putea zice foarte scump. Este chiar un preț convenabil în comparație cu alte masterclass-uri susținute de aceiași profesori.”

Europa Liberă: Ai fost sponsorizat ca să vii aici?

Jan Sekaci: „Nu. Folosesc bani din premii și suportul părinților...”

Europa Liberă: Despre ce premii este vorba?

Jan Sekaci: „M-a ajutat foarte mult Marele premiu de la Tulcea la Concursul „George Georgescu” [2018]...”

Jan Sekaci...
Jan Sekaci...

Europa Liberă: Cîteva cuvinte despre familia ta. Am înțeles că sînteți o familie de slovaci, care au ajuns în Ardeal, în Transilvania, în secolul al XVIII-lea...

Jan Sekaci: „Stră-stră-străbunicii mei din secolul al XVIII-lea au ajuns în România, probabil căutînd un loc unde să se așeze, să scape de problemele lor. S-au așezat în zona Budoi...

Europa Liberă: În Bihor...

Jan Sekaci: „Da, au ajuns în Bihor!”.

Europa Liberă: Unde ai făcut școala?

Jan Sekaci: „Am început în Oradea, la Liceul de Arte [de la zece ani], apoi mi-am continuat studiul la Cluj pentru un an, la Liceul „Sigismud Toduță” și din clasa a 8-a sînt elev la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” [din București]...

Europa Liberă: Avînd ca profesor...

Jan Sekaci: „Pe Octavian Lup. Pot să zic că m-a ajutat foarte

Octavian Lup
Octavian Lup

mult mutarea la București, mai mult profesional.”

Europa Liberă: Ce diferență ar fi între studiul la București și la Cluj?...

Jan Sekaci: „Se cer mai multe de la elevi, studenți, în general și sînt mult mai multe activități. În general, ai o viață mult mai activă!”

Europa Liberă: Ce ai așteptat de la studiile la Kronberg?

Jan Sekaci: „[Sînt] destul de dificile și pînă acum așa au și fost. Se cer și mai multe ca la București. Am de a face cu un profesor de „top”. La Kronberg am fost prima dată cînd eram în clasa a 9-a [și] atunci nu am reușit să fiu „activ”, dar după participarea la cursuri pot să zic că am plecat cu un bagaj de informații acasă.

Wolfgang Emanuel Schmidt la cursul cu Jan Sekaci
Wolfgang Emanuel Schmidt la cursul cu Jan Sekaci

Iar anul acesta mă bucur foarte mult de această oportunitate să lucrez cu Wolfgang Emanuel Schmidt, cum ziceam un profesor de „top”. Este un profesor pe care îl poți satisface foarte greu, trebuie să ai o bază extraordinară și pot să zic că se lucrează pînă la ultimul detaliu. Pentru concertul final se aleg cei mai speciali tineri...”

Europa Liberă: „Sper să fii ales?...”

Jan Sekaci: „Aș fi foarte fericit, dar nivelul este foarte înalt. Cred că este un lucru excepțional să ajungi în concertul final...”

Laureații Academiei Kronberg, septembrie 2018
Laureații Academiei Kronberg, septembrie 2018

Europa Liberă: Dacă ar fi să spui ce ai învățat, cu ce te-ai ales de pe urma acestei săptămîni la Kronberg?...

Jan Sekaci: „De la dl. Schmidt am învățat că fiecare notă are o voce aparte; posibilitatea mai multor păreri...”

Jan Sekaci și prof. Wolfgang Emanuel Schmidt la Kronberg
Jan Sekaci și prof. Wolfgang Emanuel Schmidt la Kronberg

Europa Liberă: Cît de cîștigat te consideri după acest curs la Kronberg?

Jan Sekaci: „În primul rînd o să mă întorc acasă cu un chef [mare] de studiu și mult mai motivat în general!”

Cu profesorul său, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jan Sekaci a studiat o Sonată pentru violoncel și pian de Johannes Brahms. Ascultați-l la una din lecțiile de la Academia Kronberg...

Previous Next

XS
SM
MD
LG