Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: „Dialogul nostru politic cu UE a intrat într-o fază de răcire”


Interviu cu directorul Institutului de politici şi reforme europene.

Partidul guvernării din Republica Moldova a anunțat că-și schimbă prioritățile politice și aruncă, astfel, dezideratul integrării europene în ambiguitate. În ce măsură această schimbare de macaz poate încetini și mai mult, dacă nu chiar stopa, realizarea angajamentelor asumate de autoritățile moldovene odată cu semnarea, puțin peste patru ani în urmă, a Acordului de Asociere cu UE? O convorbire pe această temăcu Iulian Groza, directorul Institutului de politici şi reforme europene.

Europa Liberă: Așadar, Institutul de politici şi reforme europene a anunțat pentru mâine o masă rotundă dedicată provocărilor și perspectivelor dialogului Uniunea Europeană – Republica Moldova cu privire la implementarea Acordului de Asociere. Așa cum stau lucrurile acum, dle Groza, discuțiile credeți că vor gravita mai mult în jurul provocărilor sau al perspectivelor?

Iulian Groza: „Cu siguranță, parte din discuții vor fi destinate găsirii unei anumite soluții pentru problemele și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în momentul actual. Cel puțin asta e una dintre concluziile pe care le-am tras-o în urma analizei modului cum se pune în aplicare Acordul de Asociere. Săptămâna trecută noi am publicat un nou raport alternativ cu privire la realizarea Acordului de Asociere și una dintre constatări a fost că, cu părere de rău, dialogul nostru politic cu Uniunea Europeană a intrat într-o fază de răcire, de încetinire datorată în mare parte ultimelor involuții în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice, statului de drept marcat în special de

Relația noastră cu UE riscă în momentul de față să intre într-o fază de înghețare, mai ales că și asistența financiară cel mai probabil nu va intra în conturile Republicii Moldova în anul curent.

invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău de către curțile de la Chișinău, ceea ce a generat și suspendarea asistenței financiare a Uniunii Europene. Toate puse la un loc indică asupra faptului că relația noastră cu Uniunea Europeană riscă în momentul de față să intre într-o fază de înghețare, mai ales că și asistența financiară cel mai probabil nu va intra în conturile Republicii Moldova în anul curent. Plus la toate, reacțiile guvernului la deciziile Uniunii Europene de suspendare a asistenței macrofinanciare au fost unele critice, foarte puternic marcate de emoții și foarte puține soluții de redresare a situațiilor create au fost menționate. Deci, în sensul acesta ne dorim ca în cadrul mesei rotunde pe care o organizăm mâine să auzim punctul de vedere al tuturor actorilor interesați, al partidelor politice de la guvernare, din opoziție, al societății civile și să încercăm să gândim ce se poate întâmpla în perspectiva următoarelor șase-șapte luni, înaintea alegerilor parlamentare, dar poate și după cu dialogul nostru cu Uniunea Europeană, cum el să nu deraieze mai departe, cum presiunea pe care Uniunea Europeană o poate exercita pe guvernare pentru ca să mențină parcursul de reforme, pentru ca să livreze cetățenilor, pentru ca să ofere garanții tuturor actorilor politici în contextul alegerilor parlamentare, ca să avem alegeri libere și corecte.”

Iulian Groza: „Dialogul nostru politic cu UE a intrat într-o fază de răcire”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:41 0:00
Link direct

Europa Liberă: O discuție, dle Groza, iertați-mă că vă întrerup, cu atât mai utilă cu cât, iată, PD, partidul guvernării, astăzi și-a anunțat adoptarea unui nou curs politic, cel pro-Moldova. În opinia Dvs., că este sau nu cu uz electoral, acest nou curs este benefic sau descurajator pentru procesul de realizare a acestor angajamente?

Iulian Groza
Iulian Groza

Iulian Groza: „În primul rând, eu nu cred că este un curs nou pentru Partidul Democrat. Este o revenire la agenda din anul 2009-2010. Ne aducem aminte, după alegerile parlamentare din 2010, Partidul Democraților negocia cu Partidul Comuniștilor o alianță, negocia cu partidele pro-europene atunci o alianță, poziționându-se așa pe centru, așa că nu văd în mare parte nimic nou sub soare. Cu siguranță, narativul nou promovat de PD este unul care se înscrie mai mult pentru consum local, consum electoral, în contextul alegerilor parlamentare din februarie 2019 și cred că a fost unica soluție pentru a încerca să capteze un electorat în contextul alegerilor parlamentare având în vedere că narativul cu care a mers Partidul Democrat în ultimii ani – cel de integrare europeană – nu mai este relevant pentru Partidul Democrat, pentru partidul de guvernare.”

Europa Liberă: Da, pentru partid sigur că n-o mai fi relevant, să spunem așa, dar totuși PDM este partidul guvernării. Înseamnă oare acest lucru că acordul și angajamentele Chișinăului ce provin din el ar putea fi lăsate, de vreme ce încă o dată pentru PDM integrarea europeană nu se mai prezintă ca o prioritate, ar putea fi lăsate toate astea pur și simplu într-un sertar pentru alte vremuri?

Iulian Groza: „Riscul este. Având în vedere că orientarea pro-Moldova este foarte mult încărcată cu context electoral și, respectiv, în perioada preelectorală se anticipează că guvernarea va pune accent mai mult pe chestiunile care atrag atenția publicului, pe acțiuni mai mult populiste și încărcătura acestei povești Pro-Moldova vizează în mare parte niște chestiuni materiale – drumuri, apă, canalizare –, chestiuni care sunt importante, dar, dacă observați, în ea nu se vorbește despre valori pe care ne-am angajat să le respectăm și să le punem în practiă, valori convenite și în Acordul de Asociere – statul de drept, democrație, drepturile omului. Acestea sunt chestiuni care contează inclusiv în contextul prevederilor Acordului de Asociere. De asta sigur că riscul este ca guvernu să pună într-unfel pe planul doi acțiuni care ar ține de redresarea situației în funcționarea instituțiilor democratice, statul de drept, de fapt care au stat la baza înrăutățirii relațiilor cu Uniunea Europeană la un moment prin această suspendare a asistenței financiare și asistenței directe bugetare.”

Europa Liberă: Dle Groza, guvernarea este alcătuită din entități, iată, care nu mai au ca prioritate realizarea Acordului de Asociere, dar mai există în cadrul guvernării entități pentru care acest acord probabil rămâne un deziderat. Mă refer, firește, la formațiunea dlui Leancă. Cum credeți, care va fi rolul acestei formațiuni în continuare?

Iulian Groza: „Are o misiune foarte complicată de a manevra în arcul guvernării, pe de o parte, și având în vedere și noul narativ și, pe de altă parte, obiectivele legate de integrarea europeană care au stat la baza sau stau la baza acestui partid. Cu siguranță va fi o misiune complicată în acest sens, mai ales că și dl Leancă are o misiune, prin funcția sa de vicepremier pe integrarea europeană, în acest sens sigur că îi va reveni o sarcină complicată de a-și asuma, într-un fel, această misiune de a menține totuși obiectivul realizării Acordului de Asociere în actul guvernării...”

Europa Liberă: Sau de a nu face nimic?

Iulian Groza: „Eu presupun totuși că guvernarea va menține un narativ legat de realizarea Acordului de Asociere, legat de integrarea europeană. De altfel, ei și au pomenit că pro-Moldova este exact pe ce trebuie să mergem, să construim o agendă internă și asta sigur că nu ar putea fi exclus în perspectivă să revenim la ideea integrării europene. E o încercare de a face astfel ca și lupul să fie sătul și oaia întreagă. După cum spuneam, e o chestiune destul de complicată realizată în contextul actual și, presupun, ceea ce contează mai mult la momentul de față este să vedem totuși ce se poate face în relația noastră cu Uniunea Europeană pentru ca presiunea pozitivă pe care o exercita și o poate exercita Uniunea Europeană pe guvernare ca să asigure responsabilizare în realizarea agendei reformelor să fie menținută și, pe de altă parte, să nu deraieze mai departe dialogul nostru cu Uniunea Europeană și să nu se întâmple ca în perspectiva următorilor ani să avem nevoie de mai mult timp ca să recuperăm toate derapajele și restanțele care se acumulează între timp.”

Europa Liberă: De altfel, dle Groza, președintele de onoare al PDM, dl Diacov, a dat asigurări că pro-Moldova înseamnă continuarea cursului european și realizarea angajamentelor respective. Tehnic, însă asta sună uneori sau pentru urechile multora sună ca „stânga împrejur!”. Cum credeți că vor percepe această schimbare de priorități instituțiile statului, care, tehnic vorbind, fiecare pe segmentul său, implementează sau implementau până acum angajamentele ce provin din Acordul de Asociere? Va avea acest lucru un efect descurajator asupra tehnicienilor, să spunem așa, care se ocupă de asta?

Iulian Groza: „Așteptarea mea este că activitatea guvernului legată de implementarea Acordului de Asociere și relația la nivel tehnic cu Uniunea Europeană nu vor suferi schimbări foarte mari în comparație cu perioada precedentă. Adică, până la urmă, se va întâmpla o recunoaștere a faptelor, o resemnare legată de spiritul și climatul relațiilor cu Uniunea Europeană și se va încerca la nivel tehnic să se

Nu cred că putem să asistăm la o schimbare radicală în ceea ce privește realizarea Acordului de Asociere.

continue realizarea acelor angajamente incluse în Acordul de Asociere. Trebuie să înțelegem că schimbarea de direcție a Partidului Democrat este realizată mai mult într-un context electoral de consum intern, e o încercare de a ademeni un electorat mai de stânga, un electorat moldovenist și într-un fel nu cred că Partidul Democratva renunța la direcția europeană, dar va pune accent mai mare pe chestiuni care ar putea să atragă electoratul Partidului Socialiștilor, de exemplu. Deci, până la urmă, după mine, nu cred că putem să asistăm la o schimbare radicală în ceea ce privește realizarea Acordului de Asociere. Mai mult sau mai puțin se vor realiza aceleași lucruri, doar că la nivel politic accentele se vor schimba și iarăși trebuie să privim această schimbare de direcție într-un fel mai mult din context oportunist, electoral.”

Europa Liberă: Da, timpul care este, de altminteri, tot mai prețios va arăta.

XS
SM
MD
LG