Linkuri accesibilitate

„Iubirea nu se votează” (VIDEO)


București, 30 septembrie 2018
București, 30 septembrie 2018

Protest la București împotriva referendumului privind redefinirea noțiunii de familie în Constituția României.

Asociația MozaiQ, una din principalele organizații românești care militează pentru drepturile comunității LGBT din România a organizat duminică la Bucureșt un protest împotriva controversatului referendum privind redefinirea noțiunii de familie din Constituția Românie, programat de coaliția PSD/ALDE pentru 6-7octombrie 2018.

Iată cîteva din punctele manifestului privind acest protest publicat de MozaiQ pe Facebook:

„Ieșim în stradă pentru a spune hotărât #boicotreferendum pentru că drepturile omului nu se votează, pentru că iubirea nu se votează!

Ieșim în stradă pentru că refuzăm să legitimăm un referendum care împrăștie ură și divizează cetățenii.

Ieșim în stradă pentru că nu toate referendumurile sunt democratice și de multe ori sunt folosite de lideri autoritari pentru a restrânge drepturi cetățenești.

Ieșim în stradă pentru că locul nostru este în Europa, un loc al valorilor democratice, ce țin de respect pentru minorități, stat de drept, oportunități egale pentru toți cetățenii.

București, 30 septembrie 2018
București, 30 septembrie 2018

Ieșim în stradă pentru a apăra comunitatea LGBT de atacurile și minciunile pe care le aruncă în spațiul public inițiatorii modificării Constituției.

Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra agendei politice mai largi a inițiatorilor modificării Constituției, care include restricționarea avortului, interzicerea pornografiei, limitarea divorțurilor prin consiliere obligatorie, interzicerea totală a educației sexuale.

Ieșim în stradă pentru că vrem un stat laic, în care Biserica și statul sunt separate. Doar așa putem asigura respectarea tuturor libertăților cetățenești, inclusiv libertatea religioasă.

Ieșim în stradă pentru a transmite un mesaj clar coaliției de guvernare formată din PSD și ALDE, că nu vom legitima prin prezența noastră la vot referendumul lui Dragnea.

Ieșim în stradă pentru că nu putem sta tăcuți când grupuri conservatoare vor să transforme România în care trăim.

Ieșim în stradă pentru că ne pasă.”

Reamintim că Biserica ortodoxă din România a cerut din nou enoriașilor săi să participe la referendumul de săptămâna viitoare, la care se cere limitarea definiției de familie, în Constituție, la „uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”.

Criticând îndemnurile la boicot, lansate de criticii referendumului și organizațiile pentru apărarea drepturilor minorităților sexuale, BOR argumentează că prin participarea la vot „apărăm darul sacru al vieţii persoanei umane”.

Părinţi şi copii
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:06 0:00

Mai mult, crede Biserica ortoxă română, ar fi un gest de respect față de „generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român”.

Referendumul a fost criticat și de partidele de centru-stânga din Parlamentul European care i-au îndemnat pe social-democrații aflați la guvernare la București să nu-l sprijine.

În Constituția României, familia este deja definită drept „uniunea liber consimțită dintre soți”, limitind conceptul de familie la căsătorie.

Referendumul este validat numai cu participarea a cel puțin 30% dintre alegătorii înregistrați oficial.

O poziție articulată împotriva referendumul a venit sîmbătă din partea deputatei Partidului Național Liberal Adriana Săftoiu, care afirmă că acest referendum este neconstituțional.

Într-o postare pe Facebook, deputata PNL se referă la un un articol din Constituția României care precizează limitele revizuririi, articolul 152, aliniatul 2: „De asemenea, nicio revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”.

Adriana Săftoiu afirmă că prin acest referendum se încalcă un drept fundamental, acela al familiei:

„Căsătoria nu este un drept, ci o alegere. În sens juridic, familia desemnează grupul de persoane constituite pe temeiul unor drepturi și obligații, care izvorăsc din căsătorie, rudenie (inclusiv adopție), precum și din alte raporturi asimilate relațiilor de familie. Nicidecum doar prin căsătorie!

Ce propune acest referendum? Definirea familiei doar in contextul căsătoriei între un bărbat si femeie: Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Dacă acest referendum definea căsătoria, era perfect corect, dar acest referendum definește familia și intră în coliziune cu Constituția Romăniei care garantează drepturile si libertățile cetățeneșt (art 26, art 152).

Deci, un referendum care încalcă dreptul familiei de a se constitui pe baza căsătoriei, a rudeniei, a altor raporturi asimilate relațiilor de familiei”, a scris în postarea sa pe Facebook deputata PNL Adriana Săftoiu. (LȘ)

XS
SM
MD
LG