Linkuri accesibilitate

Israelul ar fi lansat un atac în Iran: presa


Ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan a prezentat în Consiliul de Securitate, pe 14 aprilie, imagini cu rachete și drone deasupra Ierusalimului, parte din atacul iranian din ajun. Israelienii au spus încă de atunci că pregătesc o ripostă.
Ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan a prezentat în Consiliul de Securitate, pe 14 aprilie, imagini cu rachete și drone deasupra Ierusalimului, parte din atacul iranian din ajun. Israelienii au spus încă de atunci că pregătesc o ripostă.

Israelul a lansat un atac în interiorul Iranului, după ce Teheranul l-a atacat la 13 aprilie cu sute de rachete și drone. Știrea a fost lansată de presa americană, care a citat surse guvernamentale de la Washington.

Presa de stat iraniană a informat că au fost auzite vineri dimineață explozii în apropierea orașului Isfahan, din centrul Iranului.

Videouri publicate de CNN și pe rețele arată câteva explozii mari despre care se scrie că sunt lângă Isfahan.

Agenția de presă de stat iraniană IRNA a relatat că sistemele antiaeriene au intrat în acțiune la o bază militară de la Isfahan care găzduiește flotila învechită iraniană, cu avioane F-14 cumpărate înainte de Revoluția Islamică dâin 1979.

Lângă Isfahan, la Natanz, se află și elemente ale programului nuclear iranian. Teheranul insistă că el este doar civil, dar mulți în Occident spun că Iranul vrea să producă arme atomice.

Agenția ONU pentru energie atomică, IAEA, a spus că nu a constatat daune la vreo instalație nucleară iraniană. De-a lungul anilor, asemenea obiective au fost țintele unor acțiuni de sabotaj pe care Iranul le-a pus mereu pe seama Israelului.

Surse guvernamentale nenumite, citate de presa iraniană, au spus că exploziile s-ar fi datorat unor acțiuni cu drone lansate de indivizi „infiltrați” în Iran.

Știrile iraniene de vineri nu au putut fi confirmate din surse independente.

Niciun oficial de la Teheran nu a confirmat imediat direct că Iranul este atacat, iar Israelul nu a comentat.

Liderii israelieni au sugerat în ultimele zile că vor fi nevoiți să răspundă la atacul iranian din 13 aprilie, primul de felul lui din istorie. Teheranul a spus că orice ripostă israeliană va provoca reacția sa „în câteva secunde”.

Presa internațională opinează că nici Israelul, nici Iranul nu au interesul să declanșeze vreun conflict de amploare. Sub presiunea aliaților din Occident, israelienii au semnalat că va fi o ripostă limitată.

Tot vineri s-a relatat că Israelul a lovit ținte din Siria. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație care monitorizază Siria din exil, de la Londra, a spus că ținta israelienilor a fost o instalație radar din sudul țării.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG