Linkuri accesibilitate

Noi lovituri aeriene israeliene în Gaza


O lovitură aeriană israeliană împotriva unei instalații Hamas din februarie 2017
O lovitură aeriană israeliană împotriva unei instalații Hamas din februarie 2017

Noi tensiuni în Orientul Apropiat după recunoașterea Ierusalimul drept capitală a Israelului de către Statele Unite.

Forțele de apărare israeliene au anunțat joi dimineață că au efectuat o serie de lovituri aeriene împotriva grupării islamiste Hamas, la câteva ore după ce câteva rachete fuseseră lansate din enclava palestiniană împotriva orașelor israeliene. Noile ciocniri vin pe fondul tensiunilor regionale mărite de anunțul american al recunoașterii Ierusalimului drept capitala Israelului.

Într-o declarație de presă, joi, armata israeliană a spus că aviația sa a lovit trei instalații militare ale grupării islamiste Hamas în diferite regiuni ale enclavei Gaza. „Instalațiile erau folosite ca depozite de armament și baze de antrenament”, se arată în declarație, care mai precizează că bombardamentele au fost o ripostă la lansările de rachete din Fâșia Gaza.

Surse de securitate palestiniene au spus că Israelul a efectuat mai mult de zece lovituri aeriene, inclusiv asupra unei instalații navale folosită de Hamas și a unei baze militare lângă tabăra de refugiați Shati, în nordul enclavei.

Mai devreme, armata israeliană anunțase că a interceptat miercuri seara cu ajutorul sistemului anti-rachetă Iron Dome două rachete lansate din Gaza.

Agențiile de presă scriu că lansările de rachete din Gaza s-au intensificat după ce președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că țara sa recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și că va muta acolo ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv.

După anunț, Hamas a cerut o nouă intifadă – sau revoltă anti-israeliană. Cel puțin doi militanți Hamas au fost uciși în riposte militare israeliene la sfârșitul săptămânii.

În timp ce protestele de stradă palestiniene, ca și cele din țările musulmane împotriva anunțului lui Trump par să-și mai fi pierdut din intensitate, condamnările politice ale deciziei lui au continuat.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus miercuri la o conferință de presă comună cu președintele palestinian Mahmud Abbas, la Istanbul, că Statele Unite, devenind „partizane”, nu mai pot fi un mediator între Israel și palestinieni.

„Fac un nou apel istoric la țările care încă nu au recunoscut statul palestinian să facă acest lucru de îndată”, a mai spus Erdogan, vorbind în marginea unei ședințe de urgență a Organizației Conferinței Islamice. Erdogan a mai spus că țările membre ale organizației au decis să recunoască Ierusalimul drept capitala Palestinei.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat argumentul că decizia lui Trump, pe care a aplaudat-o, ar putea relansa procesul de pace.

„Palestinienii ar face bine să recunoască realitatea, de dragul păcii, nu al extremismului”, a spus Netanyahu miercuri la o ședință a Mosad-ului, serviciul de informații israelian. El a promis din nou că Israelul va apăra dreptul membrilor tuturor religiilor de a se ruga la Ierusalim, așa cum a făcut-o și până acum, „mai bine decât oricine”. „Toate aceste declarații nu ne impresionează”, a mai spus liderul conservator israelian, referindu-se la protestele stârnite de decizia lui Trump.

Netanyahu a mai anticipat că, după Statele Unite, și alte țări vor recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și își vor muta acolo ambasadele.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG