Linkuri accesibilitate

Valeriu Vasilică: „Nucleul celor care au ieșit la vot a fost unul conștient politic”


Interviul dimineții despre rezultatele alegerilor locale anticipate cu directorul Agenției de știri IPN.

Alegerile locale înainte de termen din cele mai mari două oraşe ale R. Moldova, Chişinău şi Bălţi, au livrat rezultate surprinzătoare, la care aproape nimeni nu se aştepta. Comentăm împreună cu directorul Agenţiei de ştiri IPN, Valeriu Vasilică, urmările scrutinului pentru aceste localităţi şi pentru parlamentarele din toamnă.

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

Interviul dimineții: cu Valeriu Vasilică (IPN)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Faptul că socialistul Ion Ceban a primit cele mai multe voturi în Chişinău nu e o surpriză, fiind prognozat de sondaje. Nu însă şi intrarea în turul doi a lui Andrei Năstase, sondajele indicând drept mult mai plauzibilă o confruntare Ion Ceban-Silvia Radu. La Bălţi, pe de altă parte, alegerile au fost câştigate, din nou în contradicţie cu ce spuneau sondajele, de candidatul „Partidului Nostru”, Nicolae Grigorişin. Am văzut aseară târziu o postare pe Facebook: „Iată așa electoratul bate sondajele”. Dle, Vasilică, ce e cu aceste sondaje care dau greș atât de tare?

Valeriu Vasilică: „Sondajele sunt un instrument preelectoral, votul este ceea ce contează în ziua alegerilor. Acum putem specula foarte mult de ce se întâmplă așa, fie, zic unii că nu toate sondajele sunt sincere, vor mai fiind și comandate…”

Europa Liberă: Sau că oamenii nu sunt sinceri…

Valeriu Vasilică: „…da, alții zic că oamenii nu sunt sinceri. Până la urmă, contează ceea ce s-a întâmplat în realitate și sociologii, și politologii, și partidele, și candidații în viitoarele alegeri trebuie să țină cont de aceste două, să le zicem, nesincerități sau sincerități…”

Europa Liberă: Am văzut și opinia că, iată, ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile tocmai ar fi avut efect și atacul acesta pe care unii l-au calificat ca suburban la persoană, atacul împotriva lui Andrei Năstase și-ar fi făcut efectul, adică ar fi votat oamenii…

Valeriu Vasilică: „Eu vreau să cred foarte mult, nu știu dacă un anumit detaliu, oricât de important, poate schimba tabloul radical, pentru că, de fapt, cred că putem zice că s-a schimbat radical tabloul sau pentru turul doi, dar eu personal ca om vreau să cred că acest atac suburban anume acest efect l-a avut, că a rămas multă lume căreia i-a fost rușine pentru sine de ceea ce s-a întâmplat în acea interceptare care poate fi discutată și ea timp de mult timp, de multe minute acum și acea statuetă pusă…

Eu vreau să cred că a rămas multă lume căreia i-a fost rușine, nici măcar nu indignare sau nu indignarea este prima emoție pe care am simțit-o, rușinea că așa ceva este posibil, că cineva, undeva, într-un anumit staff a putut să accepte să promoveze, să cheltuie mulți bani, multe resurse pentru astfel de mișcări electorale, să zicem așa.”

Europa Liberă: Avansăm în discuție, dle Vasilică, s-a înregistrat, totuși, cea mai scăzută prezență la urne din 2011 încoace. Ce e cu absenteismul acesta? Apare și el parcă într-o altă lumină după ce am văzut rezultatele. Totuși, ce credeți?

Valeriu Vasilică: „Eu cred că-i vorba de absenteism, într-adevăr, iarăși motive pot fi multe. S-au făcut moldovenii sau chișinăuienii s-au făcut mai puțini la număr.”

Europa Liberă: Plecarea, plecarea electoratului?

Valeriu Vasilică: „Plecarea electoratului, plecarea electoratului activ, conștient, cel care înțelege importanța votului. Și alte motive pot exista.”

Europa Liberă: Efectul prezenței masive a spoilerilor ar putea fi și acesta un motiv?

Valeriu Vasilică: „Sigur că, sigur că motive sunt multe și prima senzație cât urmăream aseară până târziu, ca și Dvs., numărarea voturilor, asta a fost – un pic de presiune psihologică. Oamenii, într-adevăr, acceptă să fie conduși, dirijați, manipulați, așa cum au fost până acum, în caz contrar, ar fi trebuit să iasă la vot, doar că acest absenteism într-un anumit timp a arătat și o altă fațetă – cei care nu au fost absenți, aceia au avut o alegere conștientă.

Deci, a rămas un nucleu, există un nucleu care înțelege importanța votului, care înțelege importanța rolului personal,

Nucleul care a ieșit la vot a fost unul foarte conștient. Și pe partea stângă, pe partea PSRM-ului, și pe partea dreptei...

înțelege că, dacă cel puțin la vot nu ieși, nu ai dreptul să te plângi, să te lamentezi, să ceri de la cineva timp de un mandat, fie că e un an, fie că patru ani, fie că-s alegeri locale, fie că alegeri parlamentare, prezidențiale ș.a.m.d. Nucleul care a ieșit la vot a fost unul foarte conștient. Și pe partea stângă, pe partea PSRM-ului, și pe partea dreptei, pe partea lui Andrei Năstase au ieșit oamenii la vot conștient.”

Europa Liberă: Suburbiile nu au ieșit la vot, dle Vasilică, și cu această întrebare aș vrea să începem să ne uităm un pic în viitor. Suburbiile mereu parcă au votat anti-stânga. Se poate schimba asta în turul doi, e vreun semnal că se poate ceva schimba, iată, anume în acest specific dădeau un vot de obicei? Vă amintiți că au salvat capitala, că au salvat…

Valeriu Vasilică: „Da, sigur, sigur. Și eu aș merge mai departe cu comparația. Suburbiile pentru Chișinău au fost întotdeauna ca și diaspora pentru alegerile parlamentare, prezidențiale. De exemplu, iarăși cu un pic de tristețe, că suburbiile au dat și mai puțin decât nivelul general, poate-poate că în turul doi suburbiile

Suburbiile pentru Chișinău au fost întotdeauna ca și diaspora pentru alegerile parlamentare, prezidențiale...

vor fi și nu doar suburbiile vor fi cei care vor capitaliza rezultatele primului tur, pentru că primul tur, după mine, a demonstrat că se poate de schimbat ceva, se poate de făcut ceva; ești obligat să faci ceva, dacă pretinzi la ceva. Poate că cei care știau sau credeau, în multe părți pe bună dreptate, că jocurile le face altcineva, fără ei, uite că, dacă ai o poziție, nu totdeauna scenariile din oficii, din staffuri sunt cele care decid.”

Europa Liberă: Chișinăul va rămâne câmp de luptă geopolitică cel puțin încă un an, spune Silvia Radu, care și-a recunoscut înfrângerea. Este dreptul dumneaei să tragă orice concluzie vrea. Dvs. ce credeți despre perspectiva pe care o deschide, iată, această primă etapă a competiției?

Valeriu Vasilică: „Eu cred că votul a fost, într-adevăr, unul politic. Pornind de la tabloul pe care l-am descris, foarte clar segment de populație pentru opțiunile de stânga, inclusiv politice și geopolitice, și foarte clar opțiuni politice și geopolitice pentru dreapta – pro-europene într-un caz, pro-estice în alt caz. Eu cred că lucrul acesta va rămâne; eu cred că se va aprofunda această divizare a societății; eu cred că politicienii și staffurile vor utiliza această divizare existentă și vor vrea ca și până acum să accentueze și să divizeze și mai mult oamenii.

Foarte puțini politicieni, foarte puțini chiar din candidații actuali au avut grijă și de alte categorii de populație decât cei pe care mizau concret. Eu cred că doar un candidat-doi care n-au luat prea multe voturi s-au adresat întregului areal de alegători, restul au speculat cu sens bun și cu sens nu tocmai bun în sensul divizării societății.”

Europa Liberă: Aș vrea să știu dacă Dvs. împărtășiți punctul de vedere al celora care zic, de exemplu, că acest rezultat dă speranță celor care vor această speranță, că a apărut o alternativă capabilă să ofere o lovitură sistemului, regimului, așa cum bine știți că se raportează unii la acest lucru?

Valeriu Vasilică: „Eu cred că de aseară a apărut această încredere că există și altă forță, și această încredere se referă nu doar pe intern, la populația din Republica Moldova, poate că vor privi un pic altfel lucrurile și partenerii noștri externi, pentru că, înțeleg eu că toată lumea lucrează cu autoritățile pe care le-a ales societatea. Noi lucrăm, zic diplomații, zic partenerii externi, noi lucrăm cu cei care au câștigat votul și care conduc în realitate. Ei n-au cum să aleagă cu cine să conlucreze, cu autoritățile oricând; poate că partenerii externi vor avea acum un pic mai multă încredere că există și alte forțe, și aceste forțe sunt suficient de reale. Aceste forțe au repetat într-un fel ceea ce s-a întâmplat la prezidențiale, pentru că opoziția de atunci, Maia Sandu, fără resurse și fiind ținta multor atacuri din multe părți, dacă nu chiar din toate părțile, au demonstrat că prezintă o forță, până la urmă.”

Europa Liberă: Până la ziua alegerilor, că aceea va arăta exact ce se întâmplă și cât timp analiștii judecă cam unde ar putea merge voturile Silviei Radu, că asta-i întrebarea acum parcă.

Valeriu Vasilică: „Sigur că, sigur că.”

Europa Liberă: Dvs. ce variantă de răspuns aveți?

Valeriu Vasilică: „Variante poate sunt mai multe, dar trebuie să ținem cont dacă este adevărat că Silvia Radu a fost proiectul cuiva, dacă ea a fost…”

Europa Liberă: Adică a puterii, ca să zicem lucrurilor pe nume?

Valeriu Vasilică: „Da, da, da. Dacă ea a fost, într-adevăr, candidat independent, aceste voturi cel puțin trebuie să se împartă aproape egal între cei doi câștigători, dacă a fost votul pe care l-a obținut pentru ea altcineva, puterea, de exemplu, atunci trebuie să ne așteptăm că la Andrei Năstase din aceste voturi vor merge mai puține decât la Ion Ceban, dacă nu chiar se va repeta situația cu Maia Sandu și Igor Dodon la prezidențiale.”

Europa Liberă: Și pe final, despre lecţiile optimiste, mai puțin optimiste ale scrutinului am vorbit, rămâne să vedem cum va juca statul. Dvs. cum credeți?

Valeriu Vasilică: „Cum va juca statul?”

Europa Liberă: Da. Vă așteptați, nu știu, la aplicarea unor tactici noi, total diferite? La ce vă așteptați?

Valeriu Vasilică: „Dacă înțeleg corect cui vă adresați sau la cine vă referiți când ziceți statul…”

Europa Liberă: Mă refer la putere, firește.

Valeriu Vasilică: „Autoritățile vor trebui cu înfrigurare să caute, dacă n-au și găsit deja, o variantă de a influența aceste alegeri în favoarea lor, pentru că nu admit că vor recunoaște, nu știu, o anumită înfrângere.”

XS
SM
MD
LG