Linkuri accesibilitate

Ion Diacov despre cazul Gheorghe Petic: „O coincidență de interese din mai multe părți”


Ion Diacov
Ion Diacov

Activistul Gheorghe Petic a fost plasat în arest pentru 20 de zile în izolatorul din mun. Bălți. Judecătoria din Ungheni a admis parțial cererea procurorilor care au solicitat mandat de arest pentru 30 de zile. Petic a fost reținut vineri, 12 octombrie, pentru 72 de ore, fiind bănuit că a violat o femeie. Ex-procurorul șef al municipiului Chișinău, Ion Diacov, spune că în cei 35 de ani de activitate în procuratură, preponderent ocupându-se de exercitarea urmăririi penale, a cunoscut zeci de cazuri despre viol. Dar nu i s-a întâmplat niciun caz ca victima să telefoneze peste 15 minute după ce a fost agresată. ​

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dvs. ca și procuror admiteți că ar putea fi vorba și despre un dosar politic, așa cum pretinde Gheorghe Petic, că el nu ar fi violat pe nimeni? Chiar cu așa ușurință se poate face un dosar?

Ion Diacov: „Eu nu știu în ce măsură politic să-i zic eu, că eu nu-s prieten cu Gheorghe Petic și nu accept chiar și comportamentul lui. Mă uit eu așa dintr-o parte, cum s-ar spune. Obrăznicuț îi băiatul. Aici iaca eu aș face o comparație cu Mătăsaru. Când umbla Mătăsaru cu cuicela (mătăhala) ceea a lui Marian Lupu prin fața Procuraturii Generale și a fost arestat. Iaca chiar cazul aceasta când l-am aflat – eu eram procurorul capitalei – îl sunt pe dl Popa, care era atunci procurorul sectorului Râșcani, că el a pornit dosar și-i zic: „Ia adu-mi, te rog, materialele”. Nici prin cap nu mi-a trecut ca eu să-l apăr și nici nu aveam petiție din partea lui Mătăsaru, pur și simplu, eu am vrut ca profesionist, ca procuror, ca procuror general zic: „ia să mă uit, măi, ce chiar așa-i, de ce, cum el l-a arestat”?” Și, știți, n-a vrut să-mi dea dosarul.”

Europa Liberă: De ce? Cum vă explicați?

Foarte des procurori, procurărași, polițiști, colonei și mai mititei fac exces de zel...

Ion Diacov: „A făcut trimitere că la indicația procurorului general îi la control și este indicație ca direct cu procurorul general. Ei și luând în considerare că Marian Lupu, Mătăsaru, chestii, eu zic: „dar mie asta-mi trebuie?” și mai mult n-am mai solicitat. Ce am vrut să spun eu cu vorba asta? Că foarte des procurori, procurărași, polițiști, colonei și mai mititei fac exces de zel. Nu-i numaidecât să fie comandă politică, cum la noi cred că s-a întâmplat că cineva acolo nu știu ce a scârțâit, vsio (gata), Plahotniuc a dat comandă. Eu în asta nu cred, fiindcă eu am lucrat în organe și desigur că dl Plahotniuc sau anturajul lui puteau să-l sune oleacă mai des, dar nu-l sunau. Și nu prea cred eu că s-a dat în sensul adevărat al cuvântului politic. Dacă cineva vrea să arate că el îi important și că el, iaca, îi gata să slujească și încolo-încoace și a făcut treaba asta. Eu cred că și acolo, la Ungheni, pe flăcăul acesta nu-l prea agreează lumea acolo, că el îi obraznic și eu cred că aici e o coincidență de interese din mai multe părți. Și aceia au zis: „dar dă-l în ceara mă-sii”. Iaca cum cu Mătăsaru spun... Că Mătăsaru ista de-amu făcea bube în ochi la toată lumea. Și aceia s-au gândit: „ia hai să-l punem la punct și o să câștigăm niște dividende de laudă din partea puterii. Iaca au să zică: măi, uite, procurorul acela ce bravo e, uite cum a reacționat”.”

Europa Liberă: Cum vedeți finalitatea acestui caz?

Ion Diacov: „Valentina, ca să-ți spun concret, eu trebuie să văd materialele. Eu admit că-i fals de la și până la, dar admit și că ceva a fost. Dar dacă a fost ceva, apare întrebarea: dar în ce măsură? Că eu admit că el a fost la femeia ceea. Dar poate nu prima dată, dar poate poliția știa și poate poliția s-a dus pe la spate și s-a înțeles cu aceea: „Fată-hăi, ia fă oleacă de gălăgie, na-ți atâta, fă atâta...”? Eu admit aici câte vrei și ce vrei, dar nu pot eu să mă bag să dau oficial verdict și să comentez.

Eu admit că-i fals de la și până la, dar admit și că ceva a fost...

Trebuie să văd materialele. Eu admit că acolo ceva a fost; totodată, eu îs convins că îi tras de urechi de către poliție și cine acolo îi implicat, îi tras de urechi. Se vede. Iaca numai faptul ista că a spus că „materiale biologice, urme biologice”, nu știu ce dracu’. Foaie verde lobodă... Nu putea. E exclus!”

Europa Liberă: Dar ideea asta că în Republica Moldova organele de drept, dacă vor, te fac din om neom și din neom om e adevărată, are suport?

Ion Diacov: „Desigur că da! Eu spun așa că în cazul ista al lui Petic, posibil, mai degrabă că el într-adevăr a fost la femeia asta. Cu atât mai mult că ei au niște video acolo, așa am înțeles. Cum a fost el, ce a fost? Poate a fost cu totul cu altă problemă, dar poate într-adevăr avea chiar și relații cu dânsa de prietenie acolo și cumva au aflat aceștia și au făcut. Adică poate să fie unele elemente de adevăr, că el avea niște relații și sunt elemente de alt adevăr, că violul e tras de urechi, îi făcătură.”

XS
SM
MD
LG