Linkuri accesibilitate

Ford: de la „visul american”, la proiectul de țară al României


Președintele Klaus Iohannis la lansarea noului model Ford Ecosport

Prezent la lansarea modelului EcoSport, președintele Klaus Iohannis a făcut legătura între investiția Ford și parteneriatul strategic dintre România și SUA.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct


Uzina Ford de la Craiova a angajat încă 1700 de muncitori și tehnicieni pentru a scoate pe piață noul model EcoSport, care va fi produs aici pentru întreaga Europă. Până la sfârșitul anului, numărul total de salariați va depăși 4300, a anunțat John Oldham, președintele Ford România, explicând că noul automobil se încadrează într-un segment care înregistrează cea mai mare creștere pe piața auto din Uniunea Europeană.

Prezent la momentul festiv al lansării modelului EcoSport, președintele Klaus Iohannis a făcut legătura între investiția Ford în România începută acum aproape zece ani și Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite. Președintele a mai spus că „povestea de succes” a Companiei Ford demonstrează că, „în economia de piaţă, performanţa este întotdeauna măsura valorii” și că „de aceea, este bine să înţelegem că piaţa nu este adversarul cuiva, ci doar mijlocul prin care realizările valoroase ajung să iasă la suprafaţă şi să conducă la prosperitatea unei naţiuni”.

Iohannis a adăugat aceste tușe pe fondul unei lungi campanii politice și mediatice îndreptate împotriva capitalului occidental. Mai mult chiar, președintele român a comparat succesul companiei americane cu Proiectul de țară al României: „aşa ar trebui să arate şi Proiectul de succes al României, întemeiat pe cultura valorii, în economie, în administraţie, în şcoală, şi nu doar uneori sau doar în anumite domenii, ci permanent, în viaţa de zi cu zi”.

Klaus Iohannis a vorbit cu această ocazie și despre necesitatea infrastructurii de transport ca motor de atragere a investițiilor străine. „Infrastructura de transport trebuie să fie prioritatea zero a fiecărui guvern”, a subliniat Iohannis, iar primul ministru Mihai Tudose, prezent la ceremonie a promis că până la sfârșitul mandatului său vor fi terminate autostrada Pitești-Sibiu și legătura Craiova-Pitești. O promisiune hazardată, în contextul actualei crize politice, în peisajul bugetar auster, după toate cheltuielile cu salariile și în contextul lentorii cu care se construiesc autostrăzile în România. În ultimii zece ani au fost dați în folosință 500 de kilometri de autostradă, dar anul trecut și anul acesta lucrările s-au oprit de tot și niciun kilometru nu a mai fost inaugurat.

Includerea subiectului despre infrastructură în discursurile înalților demnitari români era inevitabilă, fiindcă americanii de la Ford, la fel ca și francezii de la Dacia-Renault, se plâng de ani de zile de absența autostrăzilor rutiere sau feroviare cu ajutorul cărora să-și transporte produsele spre clienții lor occidentali.

Ambasadorul american Hans Klemm a vorbit despre etica muncii pe care o practică Ford, mărturisind că tatăl său a lucrat vreme de 40 de ani ca inginer la liniile de asamblare din Michigan, Kentucky, în Germania și în Spania și că de asemenea el și fratele lui au fost angajații Ford înainte să devină diplomați și că în acest fel întreaga lor familie s-a putut bucura de „visul american”. Ambasadorul Klemm a mai precizat că investiția de 200 de milioane de euro făcută de grupul Ford pentru producția în fabrica de la Craiova a modelului EcoSport „demonstrează încrederea acestei companii în România”.

Fiindcă a fost o zi festivă nu s-a vorbit nimic despre ajutorul de stat de care a beneficiat Ford România și care a fost de 75 de milioane de euro. În schimb, investitorul american și-a asumat investiții suplimentare. Compania Ford a cerut, astă vară, modificarea Ordonanței de Urgență (109/2008) prin care s-au stabilit condițiile privatizării, în așa fel încât termenul până la care investiția să ajungă la 869 de milioane de euro să nu mai fie 2017, ci 2025, altfel spus o întârziere de opt ani.

XS
SM
MD
LG