Linkuri accesibilitate

Theresa May: invitația pentru Trump e valabilă


Theresa May şi Donald Trump
Theresa May şi Donald Trump

Biroul de presă al premierului britanic Theresa May a declarat vineri că invitația de a vizita Marea Britanie adresată președintelui Statelor Unite, Donald Trump, este valabilă.

Anunțul a venit la câteva ore după ce Donald Trump anunțase că nu va merge la Londra pentru că nu vrea să taie panglica noii ambasade americane a cărei construcție ar fi fost „cu cântec”.

„Invitația (pentru D. Trump) a fost trimisă și a fost acceptată”, a spus astăzi un purtător de cuvânt de la reședința premierului britanic, adăugând că data vizitei nu a fost stabilită. „Statele Unite sunt unul din cei mai vechi și mai stimați aliați ai noștri, iar puternicul și profundul nostru parteneriat va supraviețui”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Mai devreme Trump anunțase că și-a anulat vizita programată pentru luna viitoare pentru că noua ambasadă americană de la Londra s-ar fi ridicat în baza unor tranzacții financiare păguboase pentru Statele Unite. „Nu voi tăia panglica!”, a avertizat președintele pe Twitter. Trump a părut să dea vina pentru presupusele deficiențe ale proiecutului pe predecesorul său Barack Obama, deși planul mutării ambasadei de la Londra a fost pornit de administrația republicanului George W. Bush.

Trump a spus că Obama ar fi vândut „pe o sumă de nimic” ambasada veche ca să construiască alta pe bani grei într-un loc departe de centru.

Unii cred însă că adevăratul motiv al anularii vizitei lui Trump la Londra este teama de protestele ample care i-ar fi însoțit vizita.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, i-a învinovățit pentru anularea vizitei liderului american pe primarul Londrei, Sadiq Khan, și pe liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn.

Khan a spus că „mulți londonezi i-au dat limpede de înțeles lui Trump că nu este binevenit la Londra, cu agenda sa de învrăjbire”. „Se pare că în sfârșit a priceput”, a mai spus primarul. Anularea vizitei a fost salutată de asemenea de mai multe partide politice și organizații neguvernamentale.

Dezamăgit s-a arătat Nigel Farage, fostul lider al partidului pentru independență, cel cu Brexit-ul, care a spus că este trist că Trump, care vizitat deja mai multe țări, n-a fost tocmai în cea mai „apropiată” cultural și politic de America, în Marea Britanie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG