Linkuri accesibilitate

Invalidarea, o pedeapsă neprevăzută de lege?


Andrei Nastase și Maia Sandu la protestul de joi din PMAN
Andrei Nastase și Maia Sandu la protestul de joi din PMAN

Andrei Năstase va contesta la Curtea Supremă invalidarea alegerilor de la Chișinău, și cheamă la proteste pentru duminică împreună cu lidera PAS Maia Sandu.

Câștigătorul alegerilor pentru primăria Chișinăului Andrei Năstase a spus că va contesta la Curtea Supremă decizia de joi seară a Curții de Apel de a invalida aceste alegeri. La o conferință de presă în fața primăriei, Năstase și aliata sa, Maia Sandu, și-au chemat susținătorii la un nou protest în centrul capitalei plănuit pentru duminică. Liderul Partidul Democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc, acuzat de ei că s-ar afla în spatele invalidării, nu a reacționat.

Invalidarea, o pedeapsă neprevăzută de lege?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct


Până vineri, singurul care şi-a apărat partidul în faţa acuzaţiilor lui Năstase şi ale susţinătorilor lui că ar fi influenţat decizia judiciară a fost premierul Pavel Filip, care este şi vicepreşedinte în PD.

După decizia primei instanţe, acesta a remarcat că guvernarea ar avea de pierdut de la o astfel de decizie, mai ales că tocmai este în aşteptarea unui sprijin financiar din exterior, având în vedere finanţările FMI şi UE. „Încerc să înţeleg cui foloseşte… Pentru actuala guvernare, e singurul lucru dorit”, a spus Filip.

Teza a fost preluată vineri de unii comentatori apropiaţi guvernării, care au spus într-o serie de articole că decizia pare să urmărească o destabilizare a situaţiei, nedorită de guvernare, şi au avansat varianta implicării serviciilor ruse, care ar fi influenţat ele justiţia, ca atunci când s-a produs furtul bancar sau spălarea de bani murdari ruseşti prin băncile moldovene.

Între timp, Andrei Năstase şi Maia Sandu şi-au îndemnat susţinătorii să iasă duminică la un protest masiv prin care să apere mandatul de primar al capitalei obţinut de Năstase şi invalidat consecutiv de două instanţe judiciare, generînd dezaprobări ferme, inclusiv din artea unor occidentali.

Pentru ca să devină definitivă, invalidarea ar trebui să fie confirmată şi de Curtea Supremă de Justiţie, unde Năstase spune că va depune recurs.

Curtea ar putea însă de asemenea să caseze hotărârea primei instanţe.

Un recurs ar putea ajunge în această curte de la Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău, aşa cum am aflat de la secretarul acestuia, Vitalie Miron:

„Decizia Curţii de Apel este care este. Dar noi vor depune recurs în care vom cere, la fel cum am cerut în apel, casarea deciziei şi validarea mandatului. Există puterea lucrului judecat şi noi nu ne putem expune dacă e corect sau nu. Dar totodată pe intern am decis să depunem recurs prin care solicităîm totuşi ca aceste alegeri să fie validate”.

Coaliţia pentru alegeri Libere şi Corecte, un grup de 35 de organizaţii neguvernamentale ce monitorizează procesele electorale, a spus tot astăzi într-o declaraţie că cele două instanţe ce au invalidat scrutinul au operat cu argumente neconcludente şi au aplicat pedepse neprevăzute de lege. Chiar dacă ar fi demonstrat că Năstase a făcut campanie electorală ilegală, ceea ce coaliţia nu crede că s-a întâmplat, justiţia ar fi trebuit mai întâi să probeze efectul negativ al acestei campanii şi apoi să-l amendezepe Năstase o amendă, nu să invalideze scrutinul.

Cei doi lideri de opoziţie, Năstase şi Sandu, spun că vor folosi timpul de până la protestul de duminică pentru a-şi mobiliza şi susţinătorii din provincie să vină la Chişinău, precizînd că dacă CSJ se întrunește până atunci, protestul va începe mai devreme.

Previous Next

XS
SM
MD
LG