Linkuri accesibilitate

Într-un rar discurs public, liderul Hezbollah avertizează că luptele în nordul Israelului se pot intensifica


Liderul organizației extremiste Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, a ținut un discurs televizat, pe fundalul războiului dintre Israel și Hamas, în care Hezbollah se implică direct. Mii de susținători au urmărit discursul la Beirut, Liban, 3 noiembrie 2023.
Liderul organizației extremiste Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, a ținut un discurs televizat, pe fundalul războiului dintre Israel și Hamas, în care Hezbollah se implică direct. Mii de susținători au urmărit discursul la Beirut, Liban, 3 noiembrie 2023.

Hezbollah nu a știut de planurile Hamas de a ataca Israelul, dar „toate scenariile rămân deschise” când vine vorba de evoluția conflictului, a avertizat liderul mișcării extremiste din Liban.

Mii de oameni s-au înghesuit în piețele din Liban pe 3 noiembrie, în timp ce Hassan Nasrallah, liderul grupării militante libaneze Hezbollah, a ținut un discurs televizat, primele sale comentarii publice de la atacul Hamas de luna trecută, care a provocat moartea a peste 1.400 de persoane în Israel și a declanșat un război între militanții palestinieni și Israel.

Nasrallah, care trăiește ascuns și apare rar în public, a dat înregistrat discursul dintr-o locație necunoscută, în timp ce ciocnirile dintre Hamas și soldații israelieni au escaladat în Fâșia Gaza, unde luptele au adus enclava în pragul unui dezastru umanitar.

În comentariile sale, care au fost urmărite cu atenție pentru a vedea dacă conflictul se va extinde într-un război regional, Nasrallah a lăudat atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas, dar a spus că „a fost pur și simplu rezultatul planificării și implementării palestiniene”.

El a adăugat, într-un discurs care a durat aproape 90 de minute, că de la atacul Hamas, Hezbollah s-a implicat direct în război, grupul și-a escaladat participarea în fiecare zi, forțând Israelul să-și țină o parte din armată la granița de nord, cu Libanul, în loc ca trupele respective să se alăture operațiunilor din Gaza.

De-a lungul graniței Israel-Liban au avut loc dueluri susținute de artilerie, Israelul spunând la sfârșitul zilei de 2 noiembrie că trupele sale au răspuns printr-un „atac larg”, după ce Hezbollah a declarat că a atacat 19 poziții israeliene simultan.

Nasrallah a spus că „toate scenariile rămân deschise” și că luptele de la granița dintre Liban și Israel „nu se vor limita” la intensitatea de până acum. Nu a detaliat, dar nu a cerut deschis un război total.

În timp ce vorbea Nasrallah, premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că „dușmanii Israelului din nord” vor „plăti scump” dacă ar încerca să testeze Israelul.

Analiștii spun că un război cu Hezbollah - care este mult mai puternic militar decât Hamas - ar fi devastator atât pentru Israel, cât și pentru Liban. Se crede că Hezbollah deține arme ghidate de precizie capabile să lovească adânc în Israel.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a avertizat într-o conferință de presă în timpul unei călătorii în Armenia, că escaladarea ar fi dăunătoare pentru toate părțile.

„De aceea este extrem de important ca toți actorii să lucreze împreună pentru a preveni o conflagrație în regiune”, a spus ea.

Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite în octombrie 1997.

Uniunea Europeană a desemnat, de asemenea, aripa militară a Hezbollah drept organizație teroristă, dar Bruxellesul nu a luat nicio măsură pentru a extinde această clasificare la aripa politică a grupării, care deține locuri în parlamentul libanez.

Ajutoarele destinate Fâșiei Gaza au fost blocate aproape total de când Israelul a început să bombardeze enclava dens populată în urma atacurilor Hamas.

Pe 3 noiembrie, Națiunile Unite au lansat un apel pentru un ajutor de urgență, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, pentru a-i sprijini pe cei aproximativ 2,7 milioane de oameni care trăiesc în Gaza și Cisiordania.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG