Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Dl. Frattini vorbeşte mai degrabă prin prisma Rusiei, decât prin prisma OSCE”


Franco Frattini
Franco Frattini

Interviul dimineții cu preşedintele Asociaţiei de Politică Externă.

Reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini este aşteptat în vizita de două zile la Chişinău şi la Tiraspol. În ajunul vizitei Frattini a declarat într-un interviu cu presa finanțată de Kremlin că i se pare nerealistă ideea retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană. Această declaraţie a stârnit critici din partea mai multor experţi, dar şi oficiali. Liderul partidului democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc, a calificat declaraţia lui Frattini ca fiind „fie nechibzuită, fie cinică” și a avertizat că „asemenea declarații pot bloca și deturna definitiv progresele… în negocierile curente”. O avanpremieră a vizitei lui Frattini cu preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Victor Chirilă
Victor Chirilă

Interviul dimineții: cu Victor Chirilă (APE)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:38 0:00
Link direct

Europa Liberă: Reprezentantul special al președinției italiene a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean Franco Frattini vizitează pentru prima dată de la numire în funcţie Republica Moldova. După ce Franco Frattini a oferit un interviu la Russia Today, un interviu extrem de criticat trebuie să spunem, v-aţi întrebat pe Facebook dacă Frattini reprezintă OSCE sau Rusia. De ce?

Victor Chirilă: „Cred că mirarea nu este doar a mea, dar şi a multor experţi. Chiar şi unii oficiali au remarcat că domnul Frattini vorbeşte prin prisma mai degrabă a Rusiei, decât prin prisma OSCE pe care dânsul o reprezintă acum în formatul de negocieri 5+2. Dânsul a spus că retragerea trupelor ruse nu i se pare realistă în prezent. Or aceasta nu reprezintă poziţia oficială a OSCE şi nici poziţia oficială a Italiei care în prezent deţine funcţia de preşedinte al acestei organizaţii. Această declarație a trezit nedumerire chiar dacă în ultimii 15 ani OSCE vorbeşte mai puţin despre retragerea forţelor ruse, a trupelor şi munițiilor ruse din regiunea transnistreană şi acest lucru este regretabil.”

Europa Liberă: Domnule Chirilă, dar Dvs. vi se pare realistă retragerea trupelor în acest moment?

Victor Chirilă: „Cred că deocamdată nimic nu s-a schimbat în poziţia oficială a OSCE, a UE şi a tuturor partenerilor din Occident la acest subiect. Această poziţie este de fapt decizia OSCE luată la summit-ul de la Istanbul din 1999 care spune că aceste trupe trebuie să se retragă cât mai rapid, complet şi necondiționat, fără nici o precondiție politică. Cred că este în interesul R. Moldova ca noi să perseverăm pe această cale, să determinăm partenerii noştri Occidentali să ne ajute să realizăm acest obiectiv major.”

Europa Liberă: Există totuşi şi opinii că ceea ce a spus Frattini în acest caz concret, la celelalte declaraţii o să revenim, ar fi de fapt adevărat şi că pur şi simplu a fost mai sincer decât alţi diplomaţi?

Victor Chirilă: „Domnul Frattini nu se reprezintă pe sine la aceste negocieri. El reprezintă o instituție colectivă care se numeşte OSCE din care fac parte 57 de state care au luat o decizie comună unanimă şi indiferent de context această organizaţie trebuie să insiste conform propriei decizii nu doar să faciliteze, dar şi să determine Federaţia Rusă să-şi respecte angajamentele luate.”

Europa Liberă: În opinia Dvs. de ce domnul Frattini a făcut această declaraţie?

Victor Chirilă: „Cred că domnul Frattini a vorbit fiind influenţat şi de anumite discuții pe care dânsul le are sau le-a avut cu prietenii de la Moscova.”

Europa Liberă: V-aş cere acum o concluzie legată de OSCE. Aţi criticat această organizaţie într-o scrisoare deschisă adresată lui Frattini, inclusiv într-o postare pe Facebook mai recentă. Dvs. în general ce reproșați acestei organizaţii?

Victor Chirilă: „Această organizaţie este necesară pentru R. Moldova. Are un rol important pentru R. Moldova. Este un mediator care trebuie să fie echidistant şi să ne ajute să promovăm şi cooperarea sectorială pentru a consolida încrederea, dar de asemenea să abordăm şi subiecte cruciale pentru viitoarea reintegrare a ţării, inclusiv ca aceste proiecte de promovare şi consolidare a încrederii să fie de succes. Or atâta timp cât trupele ruse se află ilegal pe teritoriul R. Moldova şi despre care se vorbeşte tot mai puţin pe plan internaţional ele sunt un obstacol pentru consolidarea încrederii, inclusiv pentru viitoarea reintegrare.

Misiunea de pacificare şi-a făcut datoria, şi-a îndeplinit misiunea. Acum vorbim despre o cu totul altă situaţie. Vorbim despre consolidarea încrederii. Or această misiune nu are un astfel de mandat şi nu este echipată pentru a facilita o astfel de consolidare a încrederii. Totodată această misiune trebuie să fie transformată. OSCE trebuie să ne susţine în transformarea cât mai curând posibil a acestei misiuni de pacificare. De asemenea vorbesc despre drepturile omului. OSCE practic nu vorbeşte despre încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Acest lucru este regretabil. Acesta este punctul meu de vedere.”

Europa Liberă: Aveţi să o explicaţie de ce OSCE nu face aceste lucruri aşa cum afirmaţi Dvs.?

Victor Chirilă: „Pentru că anumiţi oficiali din cadrul misiunii OSCE îşi doresc să promoveze proiecte de fațadă şi care nu schimbă cu nimic situaţia pe teren.”

Europa Liberă: Asta este de fapt agenda pe care au pus-o pe masă autorităţile de la Chişinău, iar OSCE nu poate decât să se bucure când se mişcă măcar ceva.

Victor Chirilă: „Sigur că sunt diferite interpretări referitor la aceste protocoale. Sunt anumite nemulțumiri că nu satisfac în totalitate

Trebuie să perseverăm pentru a crea o punte de încredere între noi...

interesele R. Moldova. Cred că cei care spun acest lucru au într-o anumită măsură dreptate. Sunt şi cei care spun că aceste protocoale sunt necesare. Trebuie să perseverăm pentru a crea o punte de încredere între noi pentru a continua pe nivele mult mai aprofundate de cooperare. Cert este că avem nevoie de un astfel de dialog.

Este important ca aceste decizii, aceste protocoale să aducă şi anumite schimbări de situaţie în regiunea transnistreană, pentru cetăţenii noştri care locuiesc acolo. Din câte cunoaştem în prezent în regiunea transnistreană locuiesc 315 mii de cetăţeni ai R. Moldova, cu paşapoartele R. Moldova. Aceşti cetăţeni trebuie să fie reprezentați la aceste negocieri. mă refer aici la încălcarea frecventă a drepturilor omului în regiune de către regimul separatist. Despre acest lucru nu se vorbeşte, chiar dacă în 2012 cu asistenţa OSCE s-a hotărât ca negocierile în formatul 5+2 să aibă loc concomitent, în paralel atât pe subiecte economice, cât şi pe cele ce ţin de securitate, statut, inclusiv pe subiecte umanitare şi a drepturilor omului.

În prezent OSCE neglijează acest subiect. Din punctul meu de vedere, cred că în ultimii ani R. Moldova sub paravanul acestor paşi mici de fapt a abordat poziţia Federaţiei Ruse, cea de a vorbi şi de a promova exclusiv proiecte şi subiecte ce ţin de cooperarea economică pentru că regiunea trebuie să fie salvată de dezastrul economic în care se află şi nu discută nici în ruptul capului despre subiecte ce ţin de securitate, de statut şi cu atât mai mult despre drepturile omului care sunt încălcate în regiune.”

Europa Liberă: Totuşi părerea Dvs. despre aceste înţelegeri care ar fi?

Victor Chirilă: „Marele risc a acestor protocoale este că ne putem trezi într-o zi când Transnistria are deja un statut confirmat prin astfel de protocoale, are confirmate toate drepturile care să-i satisfacă aşteptările, care să o legitimeze pe plan regional şi internaţional. Ideea noastră este să promovăm această cooperare

Nu putem să le oferim separatiștilor din regiunea transnistreană pe gratis ceea ce vor ei. ...

sectorială, dar în același timp să obținem în regiune schimbări calitative în plan democratic, instituțional de care să beneficieze cetățenii noștri. Aceasta înseamnă să mergem în paralel atât pe subiecte economice, cât și pe cele ce țin de drepturile omului. Nu putem să le oferim separatiștilor din regiunea transnistreană pe gratis ceea ce vor ei.

De exemplu, beneficiază în prezent de Acordul de liber schimb cu UE. Ce am obținut noi în schimb în sensul respectării drepturilor omului? Nimic. În schimb trebuie să recunosc că se fac anumite presiuni asupra unor ONG-uri din R. Moldova ca să nu insiste cu dosarele penale care vizează anumiți „oficiali” din regiunea transnistreană pentru că aceasta, în viziunea unor parteneri, periclitează procesul de negocieri. Mi se pare foarte greșită ceastă abordare.”

Europa Liberă: Presiuni din partea cui? din partea OSCE?

Victor Chirilă: „Din partea unor parteneri occidentali și aceasta este grav. Mi se pare că aceasta este grav pentru că prima obligație a oricărui stat, inclusiv a R. Moldova, indiferent de cât de fragil ar fi acest stat, este să-și apere cetățenii indiferent unde se află ei, inclusiv în regiunea transnistreană care deocamdată nu este controlată de noi. Aceste subiecte trebuie să fie luate în considerare și trebuie să fim serioși și principiali noi și partenerii occidentali. În caz contrar trimitem mesaje foarte proaste atât cetățenilor de pe malul drept, cât și celor de pe malul stâng al Nistrului care își doresc reintegrarea cu R. Moldova.”

Europa Liberă: Dat fiind faptul că criticile la adresa domnului Frattini au fost formulate inclusiv de liderul PD Vlad Plahotniuc în punctul ce ține de retragerea trupelor pe care Frattini a zis că nu e realistă vă face mai încrezător, mai liniștit referitor la felul cum se pot mișca lucrurile după această vizită? Puterea de la Chișinău și societatea civilă sunt pe aceeași undă cel puțin în acest punct?

Victor Chirilă: „În prezent R. Moldova trebuie să insiste mai mult ca niciodată pe retragerea necondiționată și completă a trupelor și munițiilor ruse care au mai rămas în regiunea transnistreană. Fără această retragere nici un proiect, nici un program amplu de consolidare a încrederii nu va avea succes indiferent câți bani noi am investi în această regiune. Mesajul de prim rang al societății și al statului R. Moldova trebuie să fie retragerea necondiționată și cât de curând posibilă a acestor forțe și transformarea misiunii de pacificare în una civilă de monitorizare a situației din zona de securitate.”

Europa Liberă: Aveți sentimentul că anume așa vor decurge discuțiile? Vă întreb pentru că aș vrea să știu ce așteptări aveți Dvs. de la această vizită.

Victor Chirilă: „Nu am așteptări mari. Cu siguranță domnul Frattini va discuta în special despre acele cinci protocoale semnate anul trecut. Va insista și asupra trei subiecte iarăși importante pentru regiunea transnistreană și în special despre recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare astfel încât să permitem transportului privat din regiunea transnistreană să circule în afara țării.

De asemenea va insista probabil pe un subiect care nu se discută la noi în societate - despre garanții privind implementarea angajamentelor luate de R. Moldova și regiunea transnistreană. E un subiect pe care îl promovează foarte activ Federația Rusă. E un subiect foarte delicat și autoritățile ar trebui să fie foarte atente, să discute pentru că s-ar putea pomeni în situația când acele garanții vor lega mâinile la spate în situații de criză și nu vor mai putea face nimic.

Deci nu sunt deloc optimist dacă vorbim despre eventuale discuții asupra statutului pentru că nici situația nu e deloc propice pentru așa ceva. Se va insista pe implementarea acelor protocoale. Repet însă că autoritățile ar trebui să fie mult mai principiale atunci când e vorba despre apărarea intereselor cetățenilor noștri din regiunea transnistreană. E vorba despre promovarea prin aceste protocoale și a unor schimbări calitative în regiune astfel încât într-adevăr să fie o încredere bazată nu doar pe asistența UE și altor parteneri occidentali, dar și pe crearea unei comuniuni de idei, de valori, principii între noi astfel încât să ajungem să creăm și un viitor comun pe aceste principii.

Or dacă doar le oferim niște beneficii fără să obținem ceva în schimb sau doar o revizuire a situației fermierilor și cea a școlilor, situații de criză create tot de regiunea transnistreană, după care această regiune cu sprijinul Federației Ruse ni le vînd ca pe niște progrese majore în negocieri. Deci nimic nu se schimbă. Sunt create anumite situații de criză după care noi în cadrul negocierilor și consolidării încrederii le acceptăm ca pe niște progrese.”

Europa Liberă: Aș vrea să mai vorbim un pic despre perspectiva care îngrijorează tot mai mult la Chișinău, cea a federalizării. Am văzut o declarație a liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski care a spus că Igor Dodon ar fi inconsecvent în acțiunile privind reglementarea transnistreană, a zis că nu vede nimic pro-rusesc în el. Și domnul Dodon s-a plâns la un moment dat că domnul Krasnoselski nu vrea să vorbească cu dumnealui ci doar cu domnul Plahotniuc despre reglementarea conflictului. Ce înțelegeți Dvs. din asta? Putem presupune că federalizarea pentru care opta domnul Dodon înainte de a fi ales președinte nu are șanse cel puțin deocamdată sau cum vedeți Dvs.?

Victor Chirilă: „Cred că lucrurile sunt mai simple. Este vorba despre faptul că la momentul actual domnul Dodon nu este un factor de decizie în R. Moldova când vorbim despre problema transnistreană. Decide știm foarte bine cine. Decide domnul

Domnul Dodon nu este un factor de decizie în R. Moldova când vorbim despre problema transnistreană ...

Plahotniuc care este președintele PD, nu are nici o funcție, dar el este cel care duce propriu-zis negocierile cu factorii de decizie din regiunea transnistreană. Această situație ar putea să se schimbe în sensul că am putea să ne trezim cu PSRM la guvernare și atunci domnul Dodon va avea toate cărțile în mână și va decide el. Dânsul fiind foarte dependent de interesele Federației Ruse ar putea să promoveze cu insistență ideea federalistă. Deci această idee nu este moartă. Ea poate fi realizată pas cu pas semnând și implementând niște protocoale sectoriale. Dacă ne mai trezim cu semnarea unui acord privind garanțiile de implementare care să lege mâinile la spate Republicii Moldova, atunci în general nu va mai fi nevoie de negocieri ample pentru statut.”

Europa Liberă: Deci o federalizare tiptilă prin acordarea pas cu pas a acestor elemente...

Victor Chirilă: „Desigur aceste pericol este și nu ar trebui să fie neglijat.”

Europa Liberă: Credeți că e o cale pe care ar fi tentată actuala putere să meargă? Vă întreb pentru că Mihai Ghimpu afirma la un moment dat că domnul Plahotniuc vrea de fapt federalizarea R. Moldova. Dincolo de faptul că Ghimpu este un politician de opoziție, aș vrea să știu ce credeți despre această afirmație.

Victor Chirilă: „Nu știu ce vrea domnul Plahotniuc. Știu doar că negocierile se duc în secret, societatea știe foarte puțin despre aceste negocieri. Acest lucru este îngrijorător.”

XS
SM
MD
LG