Linkuri accesibilitate

Veaceslav Ioniță: „Vor dispărea curînd toți cei care vor să producă normal, fie lapte, fie sucuri, fiindcă sunt distruși prin concurență neloială”


Interviul dimineții cu expertul Institutului „Viitorul” despre problema alimentației sănătoase în R. Moldova.

De-abia realitățile dure au înțărcat - pentru o vreme, cel puțin - consumatorii de lactate din Republica Moldova, că și alte dezvăluiri ar putea să pună pe jar omul aflat zilnic în fața vitrinelor. Economistul Veaceslav Ioniță, expert al Institutului „Viitorul” susține, după o proprie investigație, că 95 la sută din sucurile comercializate nu sunt ceea ce par sau scrie. Explicații în convorbirea ce urmează.

Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță

Interviul dimineții: Veaceslav Ioniță (IDIS Viitorul)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:39 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ați realizați o proprie investigație care vă îngăduie să constatați că aproape toate sucurile din comerțul moldovenesc nu sunt ceea ce par, adică nu pot îmbrăca – cum se pretinde - denumirea de suc natural... Dezvăluirile Dvs. vor băga, cu siguranță, din nou pisica între hulubi, cum se spune... Înainte de a ne spune ce-ați făcut și pe ce exact se bazează concluziile trase, și dacă tot este să se pună totul la îndoială acum: ce este, de fapt, un suc natural? Potrivit rigorilor pe care trebuie să le urmeze producătorii și cei care vând produsul...

Veaceslav Ioniță: „Sucurile pot fi diverse și noi, în cazul dat, spre fericirea noastră, avem o legislație foarte bună. Încă în 2010, Guvernul a aprobat un document prin care foarte clar explică ce fel de sucuri sunt, avem nectare, suc natural etc. Din perspectiva noastră, sucurile se împart în două tipuri: sucurile produse din concentrate și sucurile obținute prin metoda stoarcerii directe. Noi, atunci când mergem la magazin, suntem întotdeauna convinși că nu cumpărăm concentrate. Concentrat asta tot e produs din suc, nu se dă voie de a adăuga ceva, avem și concentratele noastre naționale, tehnologic se mai întâmplă acest lucru, dar în mare măsură se importă, se adaugă apă moldovenească și se vinde ca sucuri.

Dar aici trebuie să spunem foarte clar: noi avem mulți producători care produc sucuri prin stoarcere directă, adică nu din concentrate. Noi acum discutăm că țara e plină de sucuri concentrate și nimeni nu știa de acest lucru, chiar dacă legea obligă toți producătorii să anunțe consumatorii cu litere mășcate, exact ca denumirea produsului, pe fața produsului că este din concentrate. Nimeni nu face acest lucru. Și atunci ce se întâmplă…

Noi avem foarte mulți producători care produc sucuri naturale. Eu voi diviza totuși sucurile naturale și cele concentrate, științific nu e corect, dar pentru consumatorul de rând e cel mai clar, sucuri naturale și sucuri din concentrate. Încă o dată repet, nu e corect științific, dar e corect pentru consumator. Noi avem mulți producători care nu marchează sucurile concentrate, asta duce în eroare consumatorul. Sucurile din concentrate se vând la prețuri ca sucurile obișnuite pe rafturile magazinelor. Asta e tragedia: noi avem producători de sucuri naturale, dar ei nu ajung pe rafturile magazinelor.

Dacă vreți să faceți un exercițiu, că l-am făcut și eu, de aici vine și concluzia mea, mergeți în lanțurile mari de magazine, treceți pe la toate polițele care au undeva 5-7 metri lungime și veți vedea că nu veți găsi nici un suc pe care e marcat că este natural sau, cum trebuie să fie marcat, „prin stoarcere directă”. În absoluta proporție de 90-95% veți vedea pe polițe doar sucuri din concentrate. Și asta de fapt distruge tot ce înseamnă economia noastră. Nu mai are sens să ai un țăran care să producă mere, să faci din ele sucuri, să le vinzi la magazin. Pentru ce să faci acest lucru? Dacă ai adus concentrat de undeva, care este mai ieftin (nu voi spune țara, aproximativ știu și țara, dar să nu facem anti-reclamă aici), deci, aduci concentrate, le-ai amestecat cu apă, le-ai pus pe polițele magazinelor… Fiți atenți, nu vreau să spun că sucurile din concentrate sunt rele…”

Europa Liberă: Deci, nu spuneți că sunt dăunătoare, spuneți doar că nu este ceea ce pare.

Veaceslav Ioniță: „Eu nu sunt ANSA (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor – n. red.). ANSA trebuie să vadă dacă e dăunător sau nu. Pe mine mă interesează un lucru foarte clar și am făcut o interpelare la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și la ANSA, spuneți-ne vă rog, este legea care ne spune foarte clar, producătorii și importatorii, că aici vorbim și de importatori… Unicul importator pe care l-am găsit este din Germania unde este foarte clar scris când sucul este prin stoarcere directă, natural, și cu litere mari ei scriu dacă este din

Nici un consumator din țara aceasta nu este informat...

concentrat. Pe mine m-a mirat, ce-s nu nemții aceștia de scriu exact după lege – „concentrat”. Și lumea nu pune la îndoială, vrei cumperi de-acela mai ieftin, vrei cumperi de-acesta mai scump. Iar la noi, deoarece nu se face lucrul acesta, se încalcă flagrant legislația.

Legea foarte clar, expres, prevede shriftul, mărimea, unde și cum trebuie să fie informat consumatorul. Nici un consumator din țara aceasta nu este informat. Acum cine ascultă radio, radioascultătorii sunt sigur că vor rămâne în șoc să afle că până acum credeau că beau sucuri, dar de fapt beau concentrate amestecate cu apă. Faceți un exercițiu: mergeți într-un magazin și uitați-vă atent unde veți găsi scris „din concentrat” și vă spun cum e deosebit de celălalt. Pe acestea care sunt, cum le zicem noi, originale sau sucuri adevărate, scrie că sunt produse prin stoarcere directă. Veți vedea că foarte greu veți găsi un astfel de suc. Din ce cauză? Nu că producătorii nu vor să-l producă, dar fiindcă nimeni nu-l cumpără.”

Europa Liberă: Să le luăm pas cu pas. Veniți cu acuzații la adresa producătorilor locali de sucuri și a importatorilor, care în loc de sucuri naturale produse prin tehnica stoarcerii folosesc concentrate obscure. Să revenim la metodologie: cum ați ajuns la aceste concluzii?

Veaceslav Ioniță: „Foarte simplu. Ca să iau ca volume, lucrul acesta ar fost foarte greu, lucrul acesta ANSA ar trebui să ne-o spună. Pur și simplu, am mers în rețele de comercializare și am verificat absolut toate sucurile. Deci, nu este o tehnică extrem de științifică. Dar acum, fiindcă întrebarea aceasta a fost ridicată, aici vreau foarte clar să spun: nu vorbim doar de producători autohtoni, vorbim absolut de toți care aduc sucuri în Moldova, cu excepția unei singure companii, pe restul nu i-am găsit, deci toți care aduc sucuri în Moldova, fie importatorii, fie locali. Și

Problema este una: consumatorul, și asta se vede foarte clar, consumatorul nu este anunțat...

nu am nicio problemă, asta ANSA să spună dacă e bine sau nu că folosesc concentrate, legislația foarte clar spune cum trebuie prin concentrate de făcut sucuri și dacă ei respectă sau nu legislația, și produc corect. Problema este una: consumatorul, și asta se vede foarte clar, consumatorul nu este anunțat. Deci, consumatorul nu știe ce procură. Deci, asta e gravitatea, faptul că el nu este anunțat. Trebuie să fie foarte clar anunțat și consumatorul să cunoască exact ce procură.”

Europa Liberă: Ce instituții ale statului ar fi trebuit sau trebuie să informeze consumatorul despre această stare de lucruri și, nu în ultimul rând – dacă situația este așa cum o prezentați Dvs. - să ia măsurile necesare?

Veaceslav Ioniță: „Prima este ANSA care pur și simplu că trebuie să verifice dacă lucrul acesta nu este ofensiv. Îmi pare foarte rău că acum i-a fost știrbit din competența Comisie de protecție a consumatorului […]. M-am uitat în legislație și este foarte slabă capacitatea de intervenție a Consiliului Concurenței și aici exact Consiliul Concurenței trebuie să intervină. Din ce cauză? Din cauza că producătorii neonești, cei care mint consumatorii, de fapt distrug producătorii normali.

La noi, într-un timp foarte scurt, vor dispărea toți cei care vor să producă normal, fie lapte, fie sucuri, din simplul motiv că prin concurență neloială ei sunt distruși. Ei mint consumatorul, mințind consumatorul ei sunt mai competitivi. Nu de atâta că sunt mai buni, mai eficienți, management

Vor dispărea toți cei care vor să producă normal, fie lapte, fie sucuri, din simplul motiv că prin concurență neloială ei sunt distruși...

mai bun, producție mai bună, dar fiindcă ne mint pe noi fără rușine. Aici, Consiliul Concurenței din păcate are competențe foarte reduse. Cred că ei ar trebui să vină de urgență în Parlament cu modificarea legislației ca să-și atribuie și lor competența, că aici trebuie să o spunem, nu au competența suficientă, de asta foarte slab pot interveni, legislația aproape nu le permite să intervină.

Cred că în baza acestei crize, vinerea trecută Guvernul a venit în fața Ministerului Economiei cu o inițiativă de modificare a Regulamentului Agenției de protecție a consumatorului, ca ei să nu reacționeze doar la plângerile consumatorului, cum se întâmplă în prezent, dar să poată identifica riscurile de pe piață. Deci, să poată acționa fără plângerea unui consumator. În cazul dat, acum nu au această atribuție.”

Europa Liberă: Dvs. sugerați că la această oră, aceste instituții nu pot anticipa sau nu pot constata din timp și reacționează abia după semnale acre vin din afară?

Veaceslav Ioniță: „ANSA are [competențe]. ANSA e obligată să țină pulsul în fiecare zi. Deci, ANSA are toate competențele. De ce ei nu acționează deja urmează Dvs să investigați. Avem două probleme mari pe lângă ANSA la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, deci cea care trebuie să fie un fel de „procuror” al nostru. Agenția este „procuror” din punctul de vedere al consumatorului, el trebuie să meargă prin piață și să depisteze.

Noi în calitate de consumatori de multe ori nici nu realizăm anumite lucruri, nu avem de unde să știm toate dedesubturile. Și în cazul dat, ca să nu aștepte apariția unui consumator care a observat o ilegalitate, ei trebuie să fie consumatorul fidel care să meargă prin piață și să verifice aceste lucruri. Acum, Ministerul a venit cu această inițiativă și trebuie să salutăm dorința lor de a face acest lucru. Cred că în baza crizei ei au văzut că aceștia nu interveneau că nu aveau nici dreptul, nici obligația. Și la Consiliul Concurenței foarte slab este prevăzut aspectul acesta de concurență neloială prin mințirea consumatorului. Deci, foarte greu poți să-ți dai seama că aceasta este o încălcare și trebuie pedepsită.”

Europa Liberă: O mică precizare… Dvs. ce ați făcut până la urmă cu aceste date? Le-ați redirecționat la anumite instituții responsabile?

Veaceslav Ioniță: „Da, la ANSA. Am solicitat de la ANSA să primesc un răspuns dacă au intervenit și au întreprins ceva. Doi, la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, chiar dacă în prezent competențele lor au fost știrbite în domeniul produselor alimentare… Știți, ANSA trebuie să se ocupe cu produsele ofensive, dar se poate întâmpla ca un produs din punct de vedere al sănătății este perfect, unica problemă e că este mințit consumatorul. În locul unui produs, i se dă altul. Asta nu înseamnă că e mai rău, dar înseamnă că e altul.”

Europa Liberă: Este oarecum inferior, totuși, nu? Să nu se creeze impresia că se pune un semn de egalitate între aceste două produse.

Veaceslav Ioniță: „Evident că nu sunt egale, toate lumea înțelege că e una când bei un suc, produs natural, și alta e când s-a făcut concentrat, s-a adăugat apă, s-au adăugat mirosuri. Vă dați seama că noi acum bem concentrate cu apă și cu mirosuri, se mai adaugă zaharoză… În legislație foarte clar se descrie ce fel de zahăr trebuie adăugat, este totul descris. Acum, ANSA trebuie să ne răspundă la toate aceste întrebări. Dar cel mai grav e că de fapt distrugem producătorii și agricultorii locali. Îi distrugem prin această practică neloială și Consiliul Concurenței nu are cum interveni. Trebuie să le oferim competențe.”

XS
SM
MD
LG