Linkuri accesibilitate

Tudor Deliu: „Un proces concertat și continuu de uzurpare a puterii de stat în Republica Moldova”


Interviul dimineții cu șefului fracțiunii parlamentare PLDM despre hărțuirea primarilor de către Partidul Democrat.

Hărțuirea primarilor prin fabricarea unor dosare penale sau alte metode de intimidare cu scopul de a-i face loiali guvernării a căpătat proporții atât de mari, încât fenomenul a stârnit îngrijorarea specială a reprezentanților UE și SUA. Mulți edili – cum arată datele - și-au putut asigura un alibi în fața unor acuzații și recăpăta somnul liniștit doar după ce și-au abandonat vehiculul politic cu care au intrat în funcție și au aderat la PDM. Punctul de vedere al șefului fracțiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu, asupra acestui proces de pedemizare în forță a autorităților locale.

Tudor Deliu
Tudor Deliu

Interviul dimineții: Tudor Deliu (PLDM)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:37 0:00
Link direct

Europa Liberă: Hărțuirea primarilor prin fabricarea unor dosare penale sau, cum spuneam, alte metode de intimidare cu scopul de a-i readuce în sânul guvernării a luat o proporție îngrijorătoare. Am văzut că și reprezentanții Uniunii Europene, și ambasadorul Statelor Unite și-au exprimat îngrijorarea în acest sens. Din punctul Dvs. de vedere, al unui fruntaș al unui partid de opoziție, cum se poate aprecia acest fenomen și cât de grav este până la această oră?

Tudor Deliu: „Da, într-adevăr, astăzi se întâmplă ceva grav în administrația publică locală, aș spune chiar că este un proces concertat și continuu de uzurpare a puterii de stat în Republica Moldova. După ce

Este strigător la cer. Astăzi, șefii mai multor administrații locale sunt terorizați cu dosare penale inventate și obligați să părăsească țara...

guvernarea a preluat fraudulos Parlamentul fără voința populară, s-a început distrugerea democrației moldovenești și mă refer, în primul rând, la cea a administrației publice locale. Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova cu referire la autoritățile locale este strigător la cer. Astăzi, șefii mai multor administrații locale sunt terorizați cu dosare penale inventate și obligați să părăsească țara. Nu am avut în Republica Moldova exemple ca într-o perioadă atât de mică, de trei ani de la obținerea mandatului, zeci de primari să abandoneze funcția și să nu dorească alții să mai candideze la funcția de primar.”

Europa Liberă: PLDM câți primari „a pierdut” după ce a ajuns în opoziție?

Tudor Deliu: „Deci, Liliana, n-am să vin cu o cifră concretă, fiindcă lucrul acesta, am zis, este continuu și pe zi ce trece se întâmplă aceste lucruri, dar așa ca să fiu mai aproape de adevăr, deci din aleșii locali ai Partidului Liberal Democrat au fost „capturați”, să zic așa, prin diferite metode mai mult de 240 de primari, mii de consilieri de nivelul întâi, mă refer la cei din sate și comune, inclusiv zeci și sute de consilieri raionali și, respectiv, majoritatea președinților de raion, care au fost aleși pe listele Partidului Liberal Democrat.”

Europa Liberă: Dar la modul practic, iertați-mă că vă întrerup, dle Deliu, de ce partidul de guvernământ ar avea nevoie să recruteze în asemenea mod primarii? Prin ce sunt prețioși așa de tare primarii în vremuri electorale?

Tudor Deliu: „Deci, să nu uităm că acest lucru s-a întâmplat după schimbarea procedurii de alegere în Parlamentul Republicii Moldova; mă refer la votul mixt, deoarece ei contează pe administrațiile locale care sunt o resursă administrativă și speră că ei le vor asigura victoria în alegerile în circumscripțiile electorale. Lucru care, cu părere de rău, eu pe departe nu vreau să cred că va fi așa, fapt ce a fost demonstrat, apropo, zilele acestea implementarea acestui vot în Italia, unde partidul de guvernământ tot a crezut foarte mult că va obține victoria, dar s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Să vorbim un pic despre metode. La ce metode se apelează, ziceați și Dvs. mai devreme, tocmai la aceste metode s-au referit și reprezentanțele diplomatice ale UE și SUA?

Tudor Deliu: „Da, într-adevăr, o să revin și o să menționez și aceste metode, dar dacă ați pomenit despre reprezentanții Delegației Uniunii Europene, ne aducem aminte că Peter Michalko atât la 1 februarie, când a fost marcată Ziua autonomiei locale, mai apoi în raportul său de activitate pe jumătate de an a menționat că Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că aleșii locali transmit semnale în exterior că sunt supuși presiunilor politice de către guvernare și că Uniunea Europeană știe foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova. Eu cred că prin aceste declarații ale dlui Peter Michalko s-a dat un semnal foarte clar pentru guvernarea din Republica Moldova că susținerea atât financiară din partea Uniunii Europene poate fi și este de fapt condiționată de faptul că se întreprind astfel de acțiuni.”

Europa Liberă: Ne puteți da niște exemple? Cum se procedează?

Tudor Deliu: „Da, pot să vă dau și unele exemple, dar astăzi practic eu sunt cel care până a deveni deputat în Parlament, dar și acum mai predau administrația publică locală la Academia de Administrare Publică și cunosc majoritatea primarilor, consilierilor raionali, consilierilor locali și

Astăzi, practic nu există un primar care să nu aibă deschise două-trei dosare ...

am o colaborare foarte bună cu ei, indiferent din ce partide politice sunt, deoarece fiind la academie la diferite cursuri de reciclare sau chiar la instruire și din discuțiile cu ei am aflat că se folosesc diferite metode. În primul rând, deschiderea dosarelor.

Astăzi, practic nu există un primar care să nu aibă deschise două-trei dosare, care stau undeva și se „murează” și se flutură cu ele că în caz dacă ei nu se supun acestui regim odios. S-a ajuns și până la aceea că șantajează membrii familiei, rudele apropiate. Iată cazul în care, dacă să revenim la un caz concret, ceea ce s-a întâmplat la Căușeni cu președintele raionului, dl Ciontoloi, care a fost abuziv demis din funcție. Este o hotărâre a Curții de Apel prin care a fost declarat că ședința a fost convocată ilegal, însă mai mult de un an de zile acest raion este diriguit de un președinte care a fost după hotărârea Curții de Apel ilegal ales, deoarece, dacă ședința a fost ilegală, toate ședințele care au fost adoptate în cadrul acestei ședințe se ating de nulitate, adică ele nu pot produce efecte juridice, dat fiind faptul că ședința a fost ilegală.”

Europa Liberă: Dar, de altfel, dle Deliu, cum apreciați, că ați pomenit, iată, de o decizie a Curții de Apel, în acest caz concret, dar cum apreciați în general funcționarea organelor de drept și a sistemului judiciar în contextul acestor acțiuni ale guvernării democrate, pentru că aceste dosare nu au cum să treacă pe lângă aceste instituții?

Tudor Deliu: „Deci, și aici noi avem probleme, cunoaștem foarte bine și acest lucru nu este spus de mine, acest lucru este cunoscut de toți că avem o justiție care stă la cheremul guvernării, avem un stat captiv și avem, ceea ce se spune deseori că avem o justiție selectivă. Unele și aceleași cazuri sunt tratate absolut diferit, dar dacă să vorbim nemijlocit despre cazurile ce țin de administrația publică locală, vreau să menționez că, cu părere de rău, noi avem prea puțini judecători care sunt specializați în problemele de contencios administrativ. Mă refer la acele relații care sunt astăzi între cetățean și administrația publică, administrația publică - aleși locali, administrația publică – guvernare, deci sunt, încă o dată repet, foarte puțini specialiști în probleme de contencios administrativ și de aceea de la o judecătorie la alta unul și același caz este tratat absolut diferit.”

Europa Liberă: Nu este un fenomen nou ceea ce se întâmplă: în urma unei perioade de declin a partidelor care i-a adoptat sau i-a propulsat în funcție, mulți edili se transformă în transfugi... N-a început totul acum. Totuși, ce prevalează acum ca motiv al migrației politice: dezamăgirea în formațiunea sub al cărei drapel un candidat a fost propulsat sau presiunile pe care le face noua, oarecum, guvernare?

Tudor Deliu: „Eu am menționat anterior că într-adevăr, începând cu anii ‘90 încoace, aceste lucruri s-au mai întâmplat în Republica Moldova, însă nu în așa măsură cum se întâmplă acum. Am zis că noi nu avem precedente când zeci de primari să abandoneze funcția, să demisioneze din funcție și să nu dorească să mai candideze. Chiar unii, vă aduceți aminte, am avut cazuri când au cerut și azil politic în alte țări.”

Europa Liberă: De ce se resemnează sau de ce nu opun rezistență? Sunt atât de dependenți, ca să spunem așa, de autoritățile centrale?

Tudor Deliu: „Deci, sunt foarte dependenți de autoritățile centrale, deoarece la noi, în Republica Moldova, încă nu s-a conștientizat faptul că administrația locală este administrația aleasă de cetățean, este cea mai aproape de cetățean și ea cel mai bine vede problemele și poate să le rezolve. Și nu întâmplător Constituția stipulează niște principii în baza cărora activează administrația publică locală și în care unele din ele sunt autonomii locale și descentralizarea serviciilor publice. Adică, serviciile trebuie să fie apropiate de cetățean, deoarece eficiența administrației publice locale se măsoară în cantitatea, calitatea și continuitatea prestării serviciilor publice către cetățean, însă astăzi, când bugetele autorităților locale nu acoperă din veniturile proprii nici 15 la sută din cheltuieli, ei sunt dependenți de administrația publică centrală. Și chiar dacă s-a încercat de a modifica legea privind finanțele publice locale, s-a făcut doar așa, pur și simplu, pentru a bifa undeva că s-a început o reformă.”

Europa Liberă: Dar, dle Deliu, unii ar putea spune că nu există fum fără foc, Dvs. cum le-ați răspunde?

Tudor Deliu: „La ce vă referiți?”

Europa Liberă: În sensul că, dacă nu ar avea într-adevăr nicio problemă acești primari, poate ar rezista mai ușor acestui gen de presiuni?

Tudor Deliu: „Într-adevăr, nu există fum fără foc. Dacă guvernarea s-ar fi întors cu fața către autoritățile locale și ar fi făcut diferite reforme sau unele reforme care se preconizau a fi făcute pentru sporirea veniturilor autorităților publice locale, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Însă astăzi prin bugetul central se alocă niște surse bănești în funcție de culorile politice. Iată, la momentul adoptării bugetului, atunci când s-a venit cu niște amendamente de modificare a prevederilor unor articole din buget pentru unele localități în care nu sunt primari ai PD, ele au fost respinse categoric și banii au fost repartizați doar acelor primării în fruntea cărora se află astăzi reprezentanții Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Și pe finalul acestei convorbiri, dle Deliu, foarte pe scurt: Cum vede PLDM posibilitatea de curmare a acestei practici?

Tudor Deliu: „PLDM vede curmarea acestui flagel sau acestor fărădelegi printr-o reformă a administrației publice locale prin care să fie date drepturile autorităților locale de a gestiona și a gira treburile publice de sine stătător prin alocarea resurselor financiare prin Legea privind finanțele publice locale sau mărirea capacității de administrare a autorităților locale. Fără o reformă judicioasă a teritoriului, astăzi, administrația publică locală din Republica Moldova este sortită pieirii.”

XS
SM
MD
LG