Linkuri accesibilitate

Tatiana Badan: „Femeile ocupă funcția de primar în 186 de localități din Republica Moldova!”


Interviul dimineții cu președinta Congresului Autorităților Locale din R. Moldova.

Conferința anuală a Rețelei Femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) se va desfășura astăzi la Chișinău. Un prilej mai aparte de a readuce în prim-plan preocupările, problemele constante și de ultimă oră ale autorităților publice locale. O convorbire la această temă, inclusiv din perspectiva abordărilor feminine în activitatea de administrare locală, cu președinta CALM, Tatiana Badan.

Tatiana Badan
Tatiana Badan

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, Conferința anuală a Rețelei Femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) se va desfășura astăzi la Chișinău. O conferință care va întruni zeci de primărițe, pe lângă alți reprezentanți al Autorităților Publice Locale. Ce-și propune ediția din acest an a conferinței, lucruri mai noi, mai vechi?

Tatiana Badan: „Mai întâi de toate, vă mulțumesc pentru această invitație de a participa în direct cu ascultătorii noștri și, mai mult ca atât, pentru ocazia să discutăm despre acele obiective ale Autorităților Publice Locale în cadrul lucrărilor Conferinței anuale a Rețelei Femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova care va avea loc astăzi. Genericul acestei conferințe va fi „unite și active în beneficiul comunităților locale”.

Dorim să menționăm că în Republica Moldova, de fapt, la acest capitol – femeile în cadrul politicilor locale sunt foarte active și putem să ne mândrim cu asta. Dacă facem o comparație cu mandatul trecut, suntem în creștere, deja avem femei primare în număr de 186 în Republica Moldova și aș vrea menționez că suntem într-un loc foarte important apreciat și de Consiliul Europei, deoarece dacă luăm și în comparație cu România, noi deja suntem cu mult mai active și participăm în viața de conducere a localităților noastre.

Aș vrea să mai menționez un lucru important – aceste doamne puternice din cadrul Autorităților Publice Locale sunt active s-au întrunit într-o rețea care a fost creată în anul 2011 pe lângă Congresului Autorităților Locale din Moldova, această rețea a femeilor din cadrul CALM-lui are și anumite scopuri. Vreau să vă zic că noi am reușit în perioada anului acesta să organizăm mai multe activități și întruniri care au adus mai mult folos în dezvoltarea capacităților doamnelor primare din Republica Moldova. Și, pentru această țin să le mulțumesc, pentru că, de fapt, în anul 2015 au fost alese 90 de doamne primar pentru prima dată. Și iată, în cadrul în acestei rețele a femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale noi ne-am propus să le ajutăm, să le instruim, să le oferim mai multe posibilități pentru ca ele să devie mai încrezute, mai puternice și să poată să facă față acelor probleme la nivel local.”

Europa Liberă: Dna Badan, vă felicităm pentru aceste succese, dar haideţi să vorbim despre problema sau problemele care nu aduc prea mare fericire în ceea ce se numește dialogul cu autoritățile centrale. Ce ați menționa?

Tatiana Badan: „Da, Dvs. foarte bine ați formulat întrebarea, întrebare care de fapt este foarte problematică pentru noi. Vreau să vă zic că noi anul acesta în cadrul rețelei am avut câteva întrevederi cu doamnele din cadrul Parlamentului, unele ministere care au fost date deschise. Dar, din păcate, constatăm totuși că în anul 2017, cu regret, nu avem un dialog instituționalizat cu Autoritățile Centrale, ceea ce nu duce la o dezvoltare și în situația în care noi cei de la nivel local ne confruntăm cu foarte multe probleme acest dialog este foarte necesar și sigur că scopul principal, și acest obiectiv va fi discutat în cadrul conferinței de astăzi.”

Europa Liberă: Dar iată se împlinește, dna Badan, în curând un an, dacă îmi amintesc bine, de la o masă rotundă desfășurată cu genericul „Parteneriat durabil al Parlamentului cu Administrația Publică Locală. Oportunități și perspective de dezvoltare în susținerea femeilor-primare”. Masă rotundă desfășurată cu o asistență atunci impresionantă în sala de ședințe a Legislativului. S-au fructificat cumva cele discutate și eventual promise atunci sau lucrurile se schimbă mai greu în acest sens?

Tatiana Badan: „Vreau să vă zic că se schimbă mai greu, din păcate în Republica Moldova aceste întruniri sunt mai mult formale. Noi pledăm cât Congresul Autorităților Locale împreună cu rețeaua femeilor din cadrul activității noastre, pledăm pentru o comunicare eficientă care, de fapt, ar aduce schimbare, ar aduce mai multe capacități și soluții în dezvoltarea problemelor locale. Din păcate foarte greu ne mișcăm pe acest capitol. Dacă să vorbim de anul 2016, atunci putem să menționăm că a fost un dialog cât de cât și am avut și rezultate împreună cu Autoritățile Centrale în beneficiul cetățeanului desigur. Anul 2017 a fost un foarte greu.”

Europa Liberă: De ce, cum vă explicați?

Tatiana Badan: „Ne explicăm, pentru că pentru noi nu este de înțeles de ce nu este această dorință a Autorităților Centrale, a comisiilor parlamentare pentru acest dialog instituționalizat.”

Europa Liberă: Am înțeles: ar fi lipsa de dorinţă de partea cealaltă. Ați vorbit atunci, la acea masă rotundă, inclusiv despre oportunități noi de finanțare externă a proiectelor la nivel local”. Starea de lucruri din acest punct de vedere s-a schimbat cumva în bine?

Tatiana Badan: „Dacă e să vorbim despre de aceste proiecte sau aceste deschideri pentru a implementa sau accesa anumite proiecte în Republica Moldova să recunoaștem, ele sunt puține în Republica Moldova. Dar aici putem să dăm o apreciere pentru Autoritățile Publice Locale, fiindcă ele sunt cele care mereu stau cu mâna întinsă și sunt în căutare, își fortifică capacitățile pentru cât de cât să aducă un proiect în comunitate. Această deschidere noi permanent o avem, pentru că avem și posibilitate prin rețele de socializare și prin acele mese rotunde care se organizează împreună cu partenerii de dezvoltare, cu ambasadele.

Noi, în situația de criză financiară în Autoritățile Publice Locale, permanent suntem cu ochii pe aceste proiecte sau pe aceste anunțuri de deschidere a unor granturi mici sau mai mari pentru dezvoltarea locală. Și aici, să recunoaștem avem nevoie încă să ne îmbunătățim capacitățile, dar și ele sunt foarte puține. Ceea ce facem noi, Congresul Autorităților Locale cu partenerii noștri externi, cu comunicarea cu Congresul Locale și Regionale de la Consiliul Europei, cu partenerii de la Bruxelles permanent solicităm să avem cât mai multe deschideri a proiectelor europene în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Agenda conferinței de astăzi include și teme ca relația dintre APL și organele judiciare. Ce probleme există în acest sens și ce veți discuta?

Tatiana Badan: „Deci, iarăși este o temă foarte solicitată și interesată de către Autoritățile Publice Locale. Noi urmărim în ultima perioadă mai multe presiuni și controale. Să recunoaștem că toată lumea fuge din Administrația Publică Locală, pentru controalele aceste excesive nu sunt benefice. Noi solicităm să avem cât mai multe întrevederi cu organele de justiție, cu organele de control pentru a stabili și a găsi acel pod de comunicare prin care am putea să aducem mai multă informație Autorităților Publice Locale, funcționarilor publici ca să-și cunoască drepturile.

Din păcate oricum suntem îngrijorați, deoarece acum practic toți tinerii fug de la aceste funcții, salarizarea, motivația și încurajarea, de fapt, nici nu există pentru cei din Administrația Publică Locală. De asta vom discuta acest subiect și vom aduce acest mesaj cât Autorităților Centrale și celor de control că dacă vom merge cu așa pași și cu această neîncredere noi vom rămâne cu satele pustii, cu primării fără specialiști și acele reforme grandioase frumoase care sunt anunțate nu vedem cum ele vor fi realizate. De aceea avem nevoie de o consolidare unită pentru dezvoltare. Nu știu cum vom reuși, dar încercăm încă odată să aducem acest mesaj către Autoritățile Centrale, către partidele politice, către comisiile parlamentare.”

Europa Liberă: Sperăm să aibă urechi de auzit. Într-o societate politizată, dna Badan, în care partidele, grupurile politice de interese sunt uneori chiar abuziv acaparatoare față de oricine are influență într-o localitate sau alta la nivel local. Cum reușesc femeile să fie cum spune genericul „unite și active în beneficiul societății”?

Tatiana Badan: „Sincer să vă spun nu este ușor pentru doamnele primare, dar ele reușesc pentru că ele își doresc foarte mult, sunt mai sufletiste, ele sunt mame și ele cunosc problemele comunității. Mai mult ca atât văd problemele sociale a societății și de multe ori în activitatea lor ele implică prietenele, familia, cunoscuții pentru a soluționa problemele de interese local. Noi, de fapt, ne dorim să schimbăm această abordare, ne dorim să avem mai multă descentralizare și autonomie locală prin care Autoritățile Publice Locale femei, bărbați să poată să realizeze și să găsească mai repede și mai eficient soluțiile pentru cetățenii noștri care merită mai mult și mai mult.

Sigur că suntem acum și în perioada campaniei internaționale - 16 zile de activism împotriva violenței în familii. Și vreau să vă spun și aici iarăși femeile se implică foarte activ cu lupta și prevenirea acestui flagel. Să vă spun sincer chiar fac mult în localitățile lor și merită tot respectul și merită și salarii mai bune, cât femeile primare, atât și funcționarii publici.”

XS
SM
MD
LG